551
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε παλιότερη επίσκεψή του στα σύνορα με το Μεξικό | REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη -μία ακόμα- εναντίον του Τραμπ για κατοχή απορρήτων εγγράφων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 10:01
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε παλιότερη επίσκεψή του στα σύνορα με το Μεξικό
|REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη -μία ακόμα- εναντίον του Τραμπ για κατοχή απορρήτων εγγράφων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 10:01

Νέες κατηγορίες για –ομοσπονδιακά– ποινικά αδικήματα αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά για τα απόρρητα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο όταν έφυγε, τον Ιανουάριο του 2021 και τα μετέφερε στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Την Πέμπτη, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ενημέρωσαν τους δικηγόρους του Τραμπ πως ο πρώην πρόεδρος είναι προσωπικά στόχος έρευνας για τη διαχείριση των αρχείων του Λευκού Οίκου.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κατηγορείται πως πήρε δεκάδες κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους έγγραφα με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», καθώς εγκατέλειπε την Ουάσιγκτον το 2021 κι ότι αρνήθηκε να τα επιστρέψει, κατά παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Οι ακριβείς κατηγορίες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές καθώς τα έγγραφα κατατέθηκαν από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σε δικαστήριο του Μαϊάμι, στο οποίο ο Τραμπ, σύμφωνα με τον ίδιο, καλείται να παρουσιαστεί στις 13 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, ο Τραμπ αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων και παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

«Η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους δικηγόρους μου πως μου ασκήθηκε δίωξη, κατά τα φαινόμενα για την απάτη με τα κουτιά», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στο δικό του site, την Πέμπτη.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασε την εξέλιξη.

Πράκτορες του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, τον Αύγουστο του 2022, όταν κατέσχεσαν χιλιάδες έγγραφα – EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Σύμφωνα με το CNN, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου συναντήθηκαν τη Δευτέρα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ιδίως τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, που ανέλαβε να επιβλέψει ανεξάρτητα την έρευνα για την υπόθεση.

Αλλη ποινική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου αφορά τις προσπάθειες του ιδίου και αρκετών συμμάχων του να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, όταν ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Τον Αύγουστο του 2022, η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 13.000 εγγράφων στο οίκημα του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς. Περίπου τα 100 ήταν διαβαθμισμένα, μολονότι δικηγόρος του είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα απόρρητα έγγραφα είχαν ήδη επιστραφεί.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ισχυριστεί ότι τα αποχαρακτήρισε όταν κατείχε ακόμα το αξίωμα. Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη γι’ αυτό, ενώ οι δικηγόροι του δεν έχουν προβάλει τέτοιον ισχυρισμό.

Οι τρεις δικηγόροι του Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ενημερώθηκαν για την υπόθεση – REUTERS/Sarah Lynch

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, για παραχάραξη εγγράφων της επιχείρησής του, που συνδεόταν με την καταβολή χρημάτων σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της για παλιότερες συνευρέσεις τους, ενόψει των εκλογών του 2016.

Σε άλλη δίκη, τον Μάιο, βρέθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της Ελίζαμπεθ Τζέιν Κάρολ, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, και την ακόλουθη δυσφήμησή της.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ούτε οι κατηγορίες εναντίον του ούτε τυχόν καταδίκη τον εμποδίζουν από το να είναι υποψήφιος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε πως η Αμερική ζει «μαύρη μέρα» και διαβεβαίωσε πως στέκει στο πλευρό του πρώην προέδρου.

Είδε «θρασεία μετατροπή της (δικαστικής) εξουσίας σε όπλο» και διεμήνυσε πως ο Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα φροντίσουν να «λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο «ο πρόεδρος να ασκεί δίωξη στον σημαντικότερο υποψήφιο αντίπαλό του». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν είχε επίσης στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα «για δεκαετίες» χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...