224
Ενοπλος ινδός στρατιωτικός σε σημείο κοντά στα σύνορα με την Κίνα | REUTERS/Danish Ismail

Ινδία και Κίνα συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση στα σύνορά τους

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:04
Ενοπλος ινδός στρατιωτικός σε σημείο κοντά στα σύνορα με την Κίνα
|REUTERS/Danish Ismail

Ινδία και Κίνα συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση στα σύνορά τους

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:04

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Κίνας συμφώνησαν πως οι στρατιώτες των δύο χωρών πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από σημείο στα σύνορα των δύο χωρών, το οποίο διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Ο Σουμπραχμάνιαμ Τζεϊσανκάρ από την Ινδία και ο Γουάνγκ Γι από την Κίνα συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Μόσχα, στο περιθώριο διάσκεψης, για τον τερματισμό μιας διαμάχης που κρατά μήνες.

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση σε περιοχές των συνόρων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς. Έτσι, συμφώνησαν ότι οι συνοριακές στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογό τους, να απεμπλακούν άμεσα, να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις και να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Αν και πολλοί αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη κλιμάκωση, η κοινή ανακοίνωση ήταν έκπληξη, ένδειξη ίσως ότι για την ώρα τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας λειτουργούν.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες. Το διεκδικούμενο τμήμα είναι μια ζώνη 3.440 χιλιομέτρων πάνω στα δυτικά Ιμαλάια.

Στις αρχές της εβδομάδας  συνέβη ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια αυτής της αντιπαράθεσης, με τις δύο πλευρές να κατηγορεί η μία την άλλη για πυροβολισμούς στον αέρα.

Oι δύο πλευρές έχουν κάνει τη συμφωνία να μην χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα πάνω στα σύνορα. Σε άλλο πρόσφατο επεισόδιο, άοπλα περίπολα και από τις δύο χώρες πιάστηκαν κυριολεκτικά στα χέρια. Τα θύματα ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ανέφερε το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...