321
Παλάου: υπέροχα και γραφικά νησιά, αλλά και εξίσου σημαντικά, σε γεωστρατηγικό επίπεδο | Wikipedia

Παλάου σε ΗΠΑ: Χτίστε βάση και προστατεύστε μας από το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2020, 16:43
Παλάου: υπέροχα και γραφικά νησιά, αλλά και εξίσου σημαντικά, σε γεωστρατηγικό επίπεδο
|Wikipedia

Παλάου σε ΗΠΑ: Χτίστε βάση και προστατεύστε μας από το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2020, 16:43

Το Παλάου ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην κατασκευή στρατιωτικής βάσης καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τη αυξανόμενη κινεζική επιρροή.

«Το αίτημα του Παλάου προς τον στρατό των ΗΠΑ είναι απλό:

«Χτίστε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοινής χρήσης και, στη συνέχεια, ελάτε να τις χρησιμοποιείτε τακτικά», ανέφερε η επιστολή του προέδρου του Παλάου, Τόμι Ρεμενγκεσάου, προς τον υπουργό Αμνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ.

Ακόμα, ο Ρεμενγκεσάου επεσήμανε ότι το Παλάου, που έχει περίπου 22.000 κατοίκους, θα ήταν μια εξαιρετική τοποθεσία για την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ προκειμένου να περιπολεί σε μια θαλάσσια περιοχή του μεγέθους της Ισπανίας την οποία είναι πρακτικά δύσκολο να περιφρουρεί.

Η πιο άμεση ανησυχία της Ουάσιγκτον αφορά τις απόπειρες της Κίνας να αποκτήσει επιρροή στο Παλάου, στην Ομοσπονδία της Μικρονησίας και στα Νησιά Μάρσαλ.

Αυτές οι μικρές χώρες έχουν συνάψει τα λεγόμενα Σύμφωνα Ελεύθερης Σύνδεσης με τις ΗΠΑ – συμφωνίες που τους δίνουν επιδοτήσεις και δυνατότητες μετοίκησης των πολιτών τους στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, με αντάλλαγμα τη δημιουργία βάσεων στα εδάφη τους.

Mε κόκκινο, η θέση των νησιών Παλάου στον Ειρηνικό ωκεανό

Με βάση το Σύμφωνο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί να παράσχουν στο Παλάου ένοπλη προστασία σε αντάλλαγμα για τη χρήση του νησιού από το Πεντάγωνο.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει τοποθετήσει στρατεύματα στο νησί ακόμα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Παλάου είναι ρητός και κατηγορηματικός:

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς του Συμφώνου για να δημιουργήσουμε μια τακτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Παλάου».

Η δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής έρχεται αφού η Ουάσινγκτον, στα τέλη Αυγούστου, πρόσθεσε 24 κινεζικές εταιρείες σε μια λίστα οντοτήτων που αποκλείει ουσιαστικά από την αγορά αμερικανικών προϊόντων.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας Έσπερ επισκέφθηκε το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην ευρύτερη περιοχή, όπου κατηγόρησε το Πεκίνο για «κακόβουλη επιρροή» και «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» σε ολόκληρη την περιοχή.

Οπως φαίνεται, η «μπάλα» πλέον είναι στο… αμερικανικό γήπεδο και η Ουάσινγκτον θα αποφασίσει εν ευθέτω χρόνω τι θα κάνει στο Παλάου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...