313
Το δικαστήριο ζήτησε επίσης να χωριστούν τα λιοντάρια που βρίσκονται στο ίδιο ζωολογικό πάρκο και αμφισβήτησε την ορθότητα του να δίνονται στα ζώα ονόματα ανθρώπων. | REUTERS/Alet Pretorius

Ινδία: Δικαστήριο θεωρεί βλάσφημα τα ονόματα λιονταριών σε πάρκο

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 09:52
Το δικαστήριο ζήτησε επίσης να χωριστούν τα λιοντάρια που βρίσκονται στο ίδιο ζωολογικό πάρκο και αμφισβήτησε την ορθότητα του να δίνονται στα ζώα ονόματα ανθρώπων.
|REUTERS/Alet Pretorius

Ινδία: Δικαστήριο θεωρεί βλάσφημα τα ονόματα λιονταριών σε πάρκο

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 09:52

Ινδικό δικαστήριο ζήτησε από έναν ζωολογικό κήπο στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης να αλλάξει τα ονόματα δύο λιονταριών, αφού μια σκληροπυρηνική ινδουιστική ομάδα κατήγγειλε ότι προσβάλλει τα θρησκευτικά τους αισθήματα. 

Η λέαινα πήρε το όνομά της από την ινδουιστική θεότητα Σίτα, ενώ το αρσενικό λιοντάρι ονομαζόταν Ακμπαρ, όπως ο ηγέτης των Mughal (Αυτοκρατορία των Μεγάλων Μογγόλων) τον 16ο αιώνα. 

Η ινδουστική οργάνωση VHP αντέδρασε, λέγοντας ότι το να δοθεί στη λέαινα το όνομα μιας θεάς ήταν βλασφημία, αναφέρει το BBC.

Πρέπει να χωριστούν

Αντιτάχθηκε επίσης στο να παραμείνουν τα λιοντάρια μαζί στο ίδιο πάρκο άγριας ζωής. 

Τα δύο μεγάλα αιλουροειδή ζουν αυτή τη στιγμή στο πάρκο άγριων ζώων της Βόρειας Βεγγάλης στην περιοχή Σιλιγκούρι. 

Την Πέμπτη, το δικαστήριο παρατήρησε ότι τα ζώα δεν θα έπρεπε να ονομάζονται από «ινδουιστές θεούς, μουσουλμάνους προφήτες, [σεβάσμιες] χριστιανικές προσωπικότητες, νομπελίστες και μαχητές της ελευθερίας». 

«Θα μπορούσατε να το ονομάσετε Κεραυνό (Bijli) ή κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί να δώσετε ονόματα όπως Ακμπαρ και Σίτα» ρώτησε ο δικαστής. 

Το δικαστήριο ρώτησε επίσης εάν κρίνεται φρόνιμο να δίνονται στα κατοικίδια ζώα ανθρώπινα ονόματα. Ο δικαστής είπε ότι «θα μπορούσε να αποφευχθεί μια διαμάχη». 

Καταγγελίες

Στην καταγγελία της, η VHP ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει καταγγελίες από όλα τα μέρη της χώρας για τα ονόματα των λιονταριών. 

«Η Σίτα, σύζυγος του [ινδουιστικού θεού] Λορντ Ραμ, είναι μια ιερή θεότητα για όλους τους Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μία τέτοια πράξη ισοδυναμεί με βλασφημία και αποτελεί άμεση επίθεση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των Ινδουιστών». 

Η οργάνωση κατηγόρησε τις αρχές στη Δυτική Βεγγάλη, η οποία κυβερνάται από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ότι το έκαναν επίτηδες και απείλησε να πραγματοποιήσει διαδηλώσεις εάν δεν αλλάξουν τα ονόματα των λιονταριών και δεν τα χωρίσουν. 

«Δεν επιτρέπεται η Σίτα και ο Ακμπαρ να ζήσουν μαζί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της VHP, Βινόντ Μπανσάλ. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...