560
Ο Πονομαρέφ (δεξιά) πολεμάει τον Πούτιν με στρατό αντικαθεστωτικών και μαζί με την κυβέρνηση του Κιέβου. | EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ιλια Πονομαρέφ, ο ρώσος ηγέτης του… αντιρωσικού στρατού

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 17:42
Ο Πονομαρέφ (δεξιά) πολεμάει τον Πούτιν με στρατό αντικαθεστωτικών και μαζί με την κυβέρνηση του Κιέβου.
|EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ιλια Πονομαρέφ, ο ρώσος ηγέτης του… αντιρωσικού στρατού

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 17:42

Ο Ιλια Πονομαρέφ είναι ρώσος Κροίσος, πρώην βουλευτής, πάντα αντιφρονών, αλλά τώρα εξόριστος. Είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε στρατό για να ανατρέψει τον Πούτιν. Στην αρχή της εισβολής είπε «είμαι ο Ρώσος Ντε Γκολ», όμως λίγοι τον πήραν στα σοβαρά. Η κυβέρνηση του Κιέβου χρειάστηκε μήνες για να εμπιστευτεί τη Λεγεώνα της Ελεύθερης Ρωσίας. Κατόπιν αυτοί οι ρώσοι εθελοντές πολέμησαν στο Ντονμπάς στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Το Κίεβο τους εξόπλισε, τους εκπαίδευσε και τους ενέταξε στα Λεγεώνα των Ξένων. Ολα τα παραπάνω ανέφερε η Corriere della Sera.

«Στα μέσα Μαΐου ο Πονομαρέφ άρχισε να πολεμάει μόνος του. Ενας καταδρομέας της Λεγεώνας του μπήκε στο Μπέλγκοροντ και έπαιξε τη γάτα με το ποντίκι με την αστυνομία για 48 ώρες. Κοροϊδία για την υπερηφάνεια του Πούτιν. Εστειλε και drones στο κέντρο της Μόσχας. Εκπροσωπεί την ένοπλη αντίσταση στο Κρεμλίνο».

Στο ιταλικό μέσο ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Εχουμε όλο και περισσότερους εθελοντές για να πολεμήσουμε τον Πούτιν και την κλίκα του. Τώρα η Λεγεώνα έχει αναπτυχθεί 4 τάγματα, το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών είναι ένα τάγμα. Μέσα στην Ομοσπονδία [σ.σ.: εννοεί τη Ρωσία] υπάρχουν δύο μυστικές οργανώσεις σε συντονισμό μαζί μας και άλλες τέσσερις αυτόνομες. Είναι αυτοί που εξόντωσαν την Ντάρια Ντούγκινα. Ναι… Σίγουρα έχουμε μεγαλώσει!»

Για τις επιθέσεις με drones στη Μόσχα είπε: «Τα αεροπλανάκια μεγάλης εμβέλειας, με άνοιγμα φτερών τέσσερα μέτρα, εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ουκρανίας με φορτίο 1,8 κιλό εκρηκτικά, κατά τι βαρύτερο δηλαδή από μία χειροβομβίδα. Δεν είχαν στόχο να καταστρέψουν κάτι συγκεκριμένο. Στις 3 Μαΐου ένα χτύπησε στον τρούλο του Κρεμλίνου. Είχαν στόχο το ψυχολογικό αποτέλεσμα. Να δείξουν ότι είμαστε εκεί, να ανεβάσουν το ηθικό των Ρώσων. Το καθεστώς Πούτιν πνέει τα λοίσθια». Ρώτησαν τον Πονομαρέφ αν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είπε ότι οι αντιδράσεις των Ρώσων ήταν αποκαλυπτικές.

«Ακούσατε τον Πριγκόζιν πώς έβριζε; Τους υπερεθνικιστές μπλόγκερ πώς θρηνούσαν; Δεν είναι φυσιολογικό να επικρίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι στρατιωτικοί ηγέτες μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση. Πρόκειται για σύμπτωμα της εσωτερικής κατάρρευσης. Ακόμη και όσοι είναι υπέρ του πολέμου είναι δυστυχισμένοι. Ο Πούτιν έχει ακόμα δύναμη, αλλά γεγονός είναι ότι το Κρεμλίνο δεν είναι πλέον τόσο σταθερό όσο πριν από την εισβολή. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή η αγωνία, όμως είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος καταρρέει». Ο Πονομαρέφ ζήτησε από τον Ζελένσκι να του δώσει «τα μικρότερα σε μέγεθος drones» για να τα εκτοξεύσει «εναντίον του Πούτιν». Δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν διαμαρτύρεται συνεχώς επειδή κατάλαβε ότι «ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά, έτσι θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον στρατιωτικό μηχανισμό».

Η Corriere υπενθύμισε στον συνομιλητή της ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, ενώ η Βρετανία είναι υπέρ. Ο Πονομαρέφ απάντησε ως εξής: «Αυτά είναι κουβέντες της διπλωματίας. Στην πραγματικότητα δεν έχω ακούσει ποτέ καμία κριτική ή απαγόρευση. Εξάλλου, ποιος μπορεί να απαγορεύσει στους Ρώσους να απελευθερώσουν τη χώρα τους;…»

Δίνοντας το πολιτικό στίγμα του χωρίς περιστροφές, ο Πονομαρέφ απάντησε και όταν τον ρώτησαν σχετικώς: «Στις 8 Ιουνίου στη Βαρσοβία θα γίνει το Συνέδριο των Ρώσων Λαϊκών Αντιπροσώπων. Είναι 93 άτομα. Θα εργαστούμε για το μετά τον Πούτιν σύνταγμα. Θέλουμε να κάνουμε τη Ρωσία αποκεντρωμένο κράτος. Θα συζητήσουμε και τα ιστορικά ντοκουμέντα, από την καταδίκη του Ουκρανικού Λιμού, που επέβαλε ο Στάλιν, μέχρι το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Η Νέα Ρωσία θα γνωστοποιήσει σε όλους ότι δεν θα είναι αυτοκρατορικός κίνδυνος. Θέλουμε να ενταχθούμε στην κοινωνία των πολιτισμένων εθνών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...