424
O Ρόμπερτ Χάνσεν στην επίσημη φωτογραφία του στο FBI. Αποδείχτηκε ότι ήταν διπλός πράκτορας | REUTERS/FBI/Handout HK/SV/ File Photo/ CreativeProtagon

Νεκρός στο κελί του ο διαβόητος Ρόμπερτ Χάνσεν, ο διπλός πράκτορας των Σοβιετικών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 09:17
O Ρόμπερτ Χάνσεν στην επίσημη φωτογραφία του στο FBI. Αποδείχτηκε ότι ήταν διπλός πράκτορας
|REUTERS/FBI/Handout HK/SV/ File Photo/ CreativeProtagon

Νεκρός στο κελί του ο διαβόητος Ρόμπερτ Χάνσεν, ο διπλός πράκτορας των Σοβιετικών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 09:17

Ηταν «ο κατάσκοπος που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία του FBI», ο διπλός πράκτορας που την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πούλησε στους Σοβιετικούς ορισμένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της αμερικανικής αντικατασκοπείας: ο Ρόμπερτ Χάνσεν, πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο καταστροφικές για τις ΗΠΑ υποθέσεις κατασκοπείας, πέθανε τη Δευτέρα στα 79 του χρόνια στη φυλακή όπου κρατείτο από το 2002.

Αξιωματικός της αντικατασκοπείας στο FBI, ο Χάνσεν άρχισε να δουλεύει επ’ αμοιβή για τους Σοβιετικούς την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και παρέδωσε στη Μόσχα μερικά από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά των Αμερικανών τα χρόνια του 1980 και του 1990, έναντι 1,4 εκατ. δολαρίων και διαμαντιών.

Οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών, ο Χάνσεν βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του χθες το πρωί της Δευτέρας στο κελί της φυλακής υψίστης ασφαλείας της Φλόρενς, στην πολιτεία Κολοράντο, όπου εξέτιε ισόβια. Οι προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού των φυλακών να τον επαναφέρουν αποδείχτηκαν μάταιες, ανέφερε αξιωματούχος.

Ο Ρόμπερτ Χάνσεν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αστυνομικός στο Σικάγο, αλλά το 1976 στρατολογήθηκε στο FBI. Μερικά χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στην αντικατασκοπεία στη Νέα Υόρκη, με αρμοδιότητες τον εντοπισμό ρώσων κατασκόπων στο αμερικανικό έδαφος και τη στρατολόγηση σοβιετικών διπλωματών στα Ηνωμένα Έθνη.

Εκμεταλλευόμενος αυτή τη θέση-κλειδί, προσέφερε τη βοήθειά του στις υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΣΣΔ, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Ραμόν Γκαρσία», δίχως οι χειριστές του να γνωρίζουν την ταυτότητά του.

Από τις θέσεις του στη Νέα Υόρκη, κατόπιν στην Ουάσιγκτον, παρέδωσε αρχικά στους Σοβιετικούς και κατόπιν στους Ρώσους απόρρητα έγγραφα συνολικά 6.000 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών σχεδίων, πληροφοριών για αντικατασκοπευτικό λογισμικό και ονομάτων διπλών πρακτόρων που εργάζονταν για τις ΗΠΑ.

Μολονότι το FBI είχε αντιληφθεί πως είχε στις τάξεις του έναν «τυφλοπόντικα» –«mole», στο ιδιόλεκτο των υπηρεσιών πληροφοριών–, ο Ρόμπερτ Χάνσεν παρέμεινε για χρόνια υπεράνω πάσης υποψίας: Παντρεμένος, πατέρας έξι παιδιών, ζούσε χωρίς να προσελκύει την προσοχή, διατηρώντας πάντα στενές σχέσεις με τη ρωμαιοκαθολική ελίτ της Ουάσινγκτον, ένας «γνήσιος αμερικανός ήρωας», διώκτης του εγκλήματος.

Ομως τον κατέδωσε το 2000 Ρώσος που αυτομόλησε. Αφού τέθηκε υπό παρακολούθηση, εντέλει συνελήφθη το 2001, ενώ ετοιμαζόταν να αφήσει απόρρητα έγγραφα προοριζόμενα για ρώσους πράκτορες σε πάρκο στη Βιρτζίνια.

Απέφυγε την ποινή του θανάτου δεχόμενος να συνεργαστεί με τους ερευνητές. Αφού παραδέχθηκε ότι έδρασε με κίνητρο το κέρδος, ανακρίθηκε για κάπου 200 ώρες. Οπως επεσήμανε το CNN, το 2001 ο Χάνσεν δήλωσε ένοχος για 15 κατηγορίες κατασκοπείας και συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα να μην αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Το 2002, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς καμιά πιθανότητα αποφυλάκισης.

Η αναφορά του ως «ο κατάσκοπος που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία του FBI» είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...