343
| Dr. Avishai Teicher / Wikipedia μέσω timesofisrael.com

IDF: Η Χεζμπολάχ έπληξε ελληνοκαθολική εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2023, 19:41
|Dr. Avishai Teicher / Wikipedia μέσω timesofisrael.com

IDF: Η Χεζμπολάχ έπληξε ελληνοκαθολική εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2023, 19:41

Εννέα ισραηλινοί στρατιώτες και ένας άμαχος τραυματίστηκαν από πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ την Τρίτη, ένας εκ των οποίων έπληξε χριστιανική εκκλησία στο Ικρίτ, ένα αραβικό χωριό στο βόρειο Ισραήλ το οποίο είχε καταστραφεί από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας το 1951.

Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF), «η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας του Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ». «Ενας αντιαρματικός πύραυλος προερχόμενος από τον Λίβανο χτύπησε την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή συνιστά όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και επίθεση στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από άλλο πλήγμα της Χεζμπολάχ, την ώρα που παρείχαν βοήθεια στον τραυματισμένο άμαχο.

Ο άμαχος που τραυματίστηκε κοντά στην εκκλησία είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, περί τα 80 έτη, ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

🟥Με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ ΜΠΕ διευκρίνισε πως η εκκλησία που επλήγη είναι ελληνοκαθολική εκκλησία, που δεν υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σε αντίθεση με την αρχική αναφορά του IDF.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά των Ισραηλινών στο ψήφισμα 1701, υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ψήφισμα που υιοθετήθηκε για να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006. Αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ την ίδια ημέρα, όπως σε έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν».

Υπενθυμίζεται πως από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι εννέα ήταν στρατιώτες. Την Τρίτη τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στην κοινότητα Τουλίν του Λιβάνου, σε απόσταση δέκα χλμ. από τα σύνορα, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο NNA.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, timesofisrael.com)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...