291
Καρέ από την ένοπλη επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Υεμένη, τον Νοέμβριο | Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Ερυθρά Θάλασσα: Νεες εκρήξεις στα ανοικτά της Υεμένης

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2023, 18:13
Καρέ από την ένοπλη επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Υεμένη, τον Νοέμβριο
|Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Ερυθρά Θάλασσα: Νεες εκρήξεις στα ανοικτά της Υεμένης

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2023, 18:13

Νέες εκρήξεις αναφέρθηκαν την Τρίτη στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, λίγη ώρα αφού εθεάθησαν drones και πύραυλοι στην περιοχή, ανακοίνωσε η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Η UKMTO μιλά για δύο περιστατικά. Στο πρώτο από αυτά, καταγράφηκε η δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στιγμές προτού σημειωθούν δύο εκρήξεις σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο, το οποίο έπλεε 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα, στις δυτικές ακτές της Υεμένης.

Επιπλέον, πύραυλοι και εκρήξεις εθεάθησαν σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο 60 ναυτικά μίλια από την Χοντέιντα, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ναυσιπλοΐας. Αλλη μια έκρηξη αναφέρθηκε πως σημειώθηκε σε ακόμη μικρότερη απόσταση από τον ίδιο πλοίο.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν στα περιστατικά εμπλέκεται το ίδιο πλοίο, καθώς η UKMTO δεν κατονόμασε κανένα πλεούμενο.

Επιπλέον, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το φορτίο ή την κατεύθυνση του πλοίου (ή των πλοίων), ωστόσο επισημάνθηκε πως το πλοίο (ή τα πλοία) αλλά και το πλήρωμα ήταν ασφαλή.

Οι βρετανικές Αρχές δεν έκαναν γνωστό από πού προήλθαν τα drones ή οι πύραυλοι, ωστόσο η ενημέρωση της UKMTO έρχεται στον απόηχο σειράς επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη χώρα.

Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους, κατευθύνοντάς τα προς τη Νότια Αφρική, παρά το μεγαλύτερο κόστος αυτού του πιο μεγάλου ταξιδιού.

Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ αντέδρασαν ανακοινώνοντας τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φύλακας της Ευημερίας» (Operation Prosperity Guardian).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...