451
Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο | Reuters

Η τρίτη ευκαιρία της Γιούλια Τιμοσένκο για την προεδρία της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 07:40
Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο
|Reuters

Η τρίτη ευκαιρία της Γιούλια Τιμοσένκο για την προεδρία της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 07:40

«Θέλω την Ουκρανία εντός της ΕΕ»

Με αυτή τη δήλωση η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Είναι η τρίτη της απόπειρα για το προεδρικό αξίωμα – είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες το 2010 και το 2014 που δεν στέφθηκαν με επιτυχία – και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ενδέχεται να είναι και η τυχερή καθώς οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν φαβορί απέναντι στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Σήμερα μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο επιτυχίας, ευτυχίας και ευημερίας. Ξεκινούμε την πορεία τη Ουκρανίας προς τα εμπρός, προς το μεγαλείο της χώρας μας», είπε η Τιμοσένκο ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών της κατά την διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός της Batkivchtchina (Πατρίδα).

Ντυμένη με ένα κόκκινο-μπορντό ταγέρ και υιοθετώντας το στυλ της Σάρα Πέιλιν, με μεγάλα γυαλιά μυωπίας και τα μαλλιά της πιασμένα σε κοτσίδα, η γυναίκα που έχει διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργός της χώρας – και μάλιστα σε δυο περιστάσεις, το 2005 και το 2007 – παραδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν έκανε λάθη αλλά δεσμεύτηκε να κρατήσει την Ουκρανία εντός ευρωπαϊκής προοπτικής.

Ταυτόχρονα, καταφέρθηκε εναντίον του αντιπάλου της, απαιτώντας από τον Ποροσένκο να μη χρησιμοποιήσει το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας για να διχάσει τη χώρα, σε μια απέλπιδα, όπως είπε, προσπάθεια του να ενισχύσει τα καταρρέοντα ποσοστά του ενόψει των εκλογών.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Sputniknews, ο Ποροσένκο περιοδεύει στη χώρα με το διάταγμα που έλαβε στην Κωνσταντινούπολη από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, το οποίο παρέχει αυτοκεφαλία σε μια νέα Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στην Ουκρανία.

Πάντως, όπως σημειώνουν και διεθνή ΜΜΕ, κανείς εκ των υποψηφίων δεν έχει αναφερθεί ακόμη σε φλέγοντα για την χώρα θέματα, όπως το πώς η Ουκρανία θα ανακτήσει την επαρχία της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014 ή με ποιο τρόπο θα επανενταχθούν στην Ουκρανία τα εδάφη του Ντονμπάς, της πλούσιας σε ορυχεία και τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου, με τη στήριξη της Μόσχας, οι επιχώριοι αυτονομιστές έχουν προκηρύξει την ίδρυση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» της περιοχής.

Θυμίζουμε πως μετά την ήττα της το 2010, η Τιμοσένκο καταδικάστηκε από το νέο καθεστώς σε φυλάκιση επτά ετών για κακοδιαχείριση την περίοδο της θητείας της – δίωξη που γενικά θεωρήθηκε προσπάθεια πολιτικής της εξόντωσης και προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Ενώ ήταν στην φυλακή πέρασε μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της και τελικά αποφυλακίστηκε το 2014, έπειτα από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή της, εμφανίστηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο και απευθύνθηκε στους διαδηλωτές, σε μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου και ο δεύτερος δύο εβδομάδες αργότερα, αν κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει περισσότερο του 50% των ψήφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...