298
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν | YouTube

Η Τερέζα Μέι τα έψαλε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 16:37
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν
|YouTube

Η Τερέζα Μέι τα έψαλε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 16:37

Ενα στιγμιότυπο έντασης που δείχνει την απόσταση η οποία εξακολουθεί να χωρίζει τη Βρετανία από την ΕΕ κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή οι κάμερες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο φακός έπιασε κατά τύχη την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να μιλά σε έντονο ύφος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν κλείσουν οι θύρες της αίθουσας.

Τι ακριβώς ειπώθηκε; Το βρετανικό Channel 5 επιστράτευσε δύο ειδικούς που διαβάζουν τα χείλια για να μεταφέρει τον διάλογο. Η Τερέζα Μέι διαμαρτύρεται στον Γιούνκερ ότι την αποκάλεσε «νεφελώδη» (nebulous) και αυτός προσπαθεί να διαψεύσει ότι της καταλογίζει πως είναι αόριστη.

«Πώς με αποκάλεσες; Με είπες “νεφελώδη”, αυτό έκανες», λέει η πρωθυπουργός.

«Οχι δεν το έκανα, δεν το έκανα», απολογείται ο Γιούνκερ που σηκώνει το χέρι του σε άρνηση.

Εκεί βλέπουμε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να πλησιάζει ενδεχομένως για να ηρεμήσει τα πράγματα, αλλά η κάμερα έχει αρχίσει να απομακρύνεται και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συζητούν οι τρεις τους.

Τη λέξη πράγματι είχε χρησιμοποιήσει σε δηλώσεις του τη Πέμπτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στον διάλογο με τη Βρετανία. «Η συζήτηση είναι μερικές φορές νεφελώδης και ασαφής και θα ήθελα διευκρινίσεις», είχε πει.

Αργότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη συνέντευξη Τύπου η Τερέζα Μέι παραδέχτηκε ότι είχε μια έντονη («robust») συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Γιούνκερ χρησιμοποίησε την επίμαχη λέξη γιατί αναφερόταν «στο γενικό επίπεδο συζήτησης», εξήγησε η πρωθυπουργός.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή για την πρωθυπουργό που ήλπιζε να αποσπάσει κάτι που θα τη βοηθήσει να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιό της.

Προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς θέλει για την αναδιαπραγμάτευση ενός μέρους της  συμφωνίας, αλλά εισέπραξε άρνηση. Πολλές φορές μάλιστα την διέκοπταν για να της ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες, χωρίς να ικανοποιήσει τους εταίρους της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...