1304
Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης, στον χώρο του συνεδρίου, για τις τελευταίες συνεννοήσεις πριν από την έναρξη του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

12ο συνέδριο της ΝΔ σε 10 πράξεις

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 12:41
Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης, στον χώρο του συνεδρίου, για τις τελευταίες συνεννοήσεις πριν από την έναρξη του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

12ο συνέδριο της ΝΔ σε 10 πράξεις

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 12:41

To 12o συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά στον χώρο του Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Είναι ένα συνέδριο με το σύνθημα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρωτοπαρουσιάσει: «Ελλάδα μπορούμε».

Αλλά αυτό το συνέδριο είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Είναι το τελευταίο πριν από τις επερχόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Οκτώβριο είτε την άνοιξη, οπότε αναμένεται κοσμοσυρροή όχι μόνο συνέδρων αλλά και υποψήφιων βουλευτών, πολιτευτών και λοιπών ενδιαφερόμενων, ένα ωραίο «γαλάζια» πανηγύρι. Και ξεκινά με μια χωρίς προηγούμενο αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, λόγω των παράλληλων ομιλιών του κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

1. Η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τη ΝΔ θεωρείται «φάουλ» και απρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ να προγραμματίσει ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη (στις 19.30) περίπου την ώρα που είναι προγραμματισμένη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο. Γι’ αυτό και δεν προσκλήθηκαν στο συνέδριο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αν. εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης ο οποίος, απαντώντας στις αιτιάσεις του φιλοκυβερνητικού Τύπου αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αντισυγκεντρώσεις με «άρωμα Γκοτζαμάνη» (βλέπε δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963) στη Θεσσαλονίκη, απάντησε:  «Αντισυγκέντρωση είναι αυτό που κάνει ο Τσίπρας». Ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι είθισται όταν ξεκινάει ένα συνέδριο ενός κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον εκείνη την ημέρα να μην δίνει ομιλία ο Πρωθυπουργός. «Αυτό συνέβαινε πάντα στη Μεταπολίτευση, αυτός ήταν ο πολιτικός πολιτισμός» προσέθεσε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του κ. Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για τις 19.00

2. Ο πρόεδρος Βαγγέλης

Η έναρξη των εργασιών είναι προγραμματισμένη για τις 18.30 και θα ακολουθήσει η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η επιλογή του οποίου να προεδρεύσει του ιδιαίτερα κρίσιμου 12ου συνεδρίου θεωρήθηκε ως υψηλού συμβολισμού για την ενότητα της παράταξης (ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μεϊμαράκη είχαν μονομαχήσει για την αρχηγία της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016). Ο κ. Μεϊμαράκης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου ανέφερε:

«Ανοίγει σήμερα τις εργασίες του το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ένα Συνέδριο που θα εκπέμψει μήνυμα ενότητας και πανστρατιάς, ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, αυτοδιοικητικών-ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών.

Η ΝΔ, ενωμένη και δυνατή είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη συντεταγμένα, με ηπιότητα και όπως προτάσσει ο πολιτικός μας πολιτισμός με τελικό στόχο τη νίκη στις εθνικές εκλογές.

Κάθε Συνέδριο είναι μια ξεχωριστή γιορτή Δημοκρατίας, γιατί μέσα από τα Συνέδρια τα κόμματα ανασυντάσσονται και αναδιοργανώνονται για να εκπληρώσουν το θεσμικό τους ρόλο.

Με το 12ο Συνέδριό μας μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο δυναμικά, χωρίς συμβιβασμούς, το άλμα στο μέλλον αφήνοντας πίσω το λαϊκισμό και να διαβεβαιώσουμε ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές και οι αξίες μας, μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή της μάχης».

3. Ο καλεσμένος Μάνφρεντ

Η άφιξη στην Αθήνα, για το συνέδριο της ΝΔ, του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και νυν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρείται επίσης υψηλού συμβολισμού. Ο γερμανός πολιτικός, φαβορί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ στην ηγεσία της ΕΕ, είναι επίτιμος καλεσμένος στο 12ο συνέδριο και η παρουσία του στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη έρχεται να αποκρούσει την πολυσυζητημένη κριτική του Μαξίμου κατά του προέδρου της ΝΔ για τον ισχυρισμό του στη Βουλή ότι υπήρξε συνδιαλλαγή της κυβέρνησης με την Ευρώπη να μην περικοπούν οι συντάξεις σε αντάλλαγμα της προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έσπευσε ήδη να παρέχει στήριξη στον κ. Μητσοτάκη και να εξαπολύσει μύδρους κατά του κ. Τσίπρα: «Ο Τσίπρας είχε πει ψέματα στον κόσμο, έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να υλοποιήσει μετά τις εκλογές. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις, η κυβέρνησή του έχει χάσει την εμπιστοσύνη».

Αλλοι καλεσμένοι είναι ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

4. Ο στόχος του Μητσοτάκη

O πρόεδρος της ΝΔ θα χρησιμοποιήσει το συνέδριο για να προετοιμάσει το κόμμα και τους ψηφοφόρους για τις εκλογές. Στόχος διπλός:

α) Να κλείσουν τα όποια κενά στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – να πείσει ότι διαθέτει ουσιαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης των αδυνάτων ως απάντηση στην «πελατειακή πολιτική των παροχών και των εποχικών προσλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξη των ασθενέστερων χωρίς εξόντωση της μεσαίας τάξης στο πλαίσιο μίας αναπτυξιακής πολιτικής», όπως είπαν από την Πειραιώς.

β) Να χτυπηθεί η όποια κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι θα τονωθεί η δικαίωση της κυβερνητικής περιόδου 2012-2014, με κεντρικό άξονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, διακινδύνευσε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τελικώς υπέγραψε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και υπονόμευσε την πορεία της χώρας με ένα τέταρτο άτυπο αλλά ουσιαστικό μνημόνιο

Από την Πειραιώς διεμήνυσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει αυτά που δήλωσε στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση «αντάλλαξε» τη μη περικοπή των συντάξεων (μέτρο που η ίδια είχε ψηφίσει) με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

5. Ο Καραμανλής και η ομιλία Σαμαρά

Δεν είναι έκπληξη: ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα μιλήσει στο συνέδριο. Το πιθανότερο να κάνει μια on camera δήλωση κατά την προσέλευσή του, όπως είχε κάνει και στη ΔΕΘ. Αυτό που λένε ότι θα έχει ενδιαφέρον θα είναι η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο. Συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της ΝΔ λένε ότι η ομιλία του θα προκαλέσει αίσθηση. Και σε κάθε περίπτωση θα συνιστά μια επιβεβαίωση ότι στα 67 του χρόνια δεν έχει καμία πρόθεση να μείνει στην κουίντα της παράταξης.

6. Η επιστροφή της Ντόρας

Η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, πρώην υπουργός και αδελφή του προέδρου της ΝΔ θα απουσιάζει από την έναρξη του συνεδρίου. Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο. Η κυρία Μπακογιάννη βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ, όπου μετέβη στα τέλη Οκτωβρίου για επέμβαση στο γόνατό της. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής, αλλά η κυρία Μπακογιάννη δεν επέσπευσε την επιστροφή της στον στίβο της πολιτικής. Εμεινε όλο αυτό το διάστημα για αποθεραπεία. Θα είναι όμως παρούσα στο συνέδριο. Οπως διεμήνυσαν συνεργάτες της, η βουλευτής της ΝΔ θα ταξιδέψει από τις ΗΠΑ και θα αφιχθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10 π.μ. του Σαββάτου. Από εκεί θα μεταβεί κατ’ ευθείαν στο Metropolitan Expo για το συνέδριο.

7. Χωμενίδης, Κιντή, Ματσαγγάνης

Σε αυτό το συνέδριο η ηγεσία της ΝΔ θα θελήσει να εμπεδώσει την ανανέωση και τη διεύρυνσης του κόμματος. Το μήνυμα είναι ότι η ΝΔ είναι ανοικτή σε όσους συμμερίζονται τις θέσεις της και την ανάγκη γενναίων αλλαγών στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό το μήνυμα θα περάσει και με τους προσκεκλημένους που θα μιλήσουν στην ενότητα «Ανοικτό Κόμμα, Ανοικτό Βήμα», την Κυριακή, μεταξύ των οποίων ο προερχόμενος από τον χώρο του software Μάρκος Βερέμης, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βάσω Κιντή, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Mιχαήλ Κωσταράκος, ο αν. καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης (πρώην ΔΗΜΑΡ), ο διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης της «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

8. Το παράλληλο πρόγραμμα

Παράλληλα με τις κεντρικές εργασίες του συνεδρίου θα εξελίσσεται και «το παράλληλο πρόγραμμα» που διοργανώνουν οι Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας, το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η ΟΝΝΕΔ και το Μητρώο Στελεχών, με τοποθετήσεις για ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος:

-Την ανεργία των νέων
-Τη συμμετοχή των νέων στα κοινά με σεμινάρια που αφορούν τόσο την επικοινωνία και τα ΜΜΕ όσο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
-Το bullying
-Το brain drain
-Τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας

9. Η συναυλία του Σαββάτου

Το 12ο συνέδριο θα έχει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θα υπάρχει δηλαδή μουσικό πρόγραμμα, μια κανονική συναυλία-έκπληξη, η οποία θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου, μετά το πέρας των εργασιών εκείνης της ημέρας ώστε να χαλαρώσει το κλίμα.

10. Η ψηφοφορία

Το πρόγραμμα της Κυριακής έχει επίσης σημαντικές ομιλίες. Το πρωί θα μιλήσουν οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ  Κώστας Δέρβος. Από τις 10 το πρωί θα έχει ξεκινήσει και η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Και στις 2 το μεσημέρι αναμένεται η ομιλία του κ. Μητσοτάκη για το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...