491
Τετ-α-τετ της Τερέζα Μέι με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της πρωθυπουργού | REUTERS/Yves Herman

Με άδεια χέρια έφυγε από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 09:58
Τετ-α-τετ της Τερέζα Μέι με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της πρωθυπουργού
|REUTERS/Yves Herman

Με άδεια χέρια έφυγε από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 09:58

Αλλο ένα ηχηρό «όχι» σε μια ακόμη προσπάθεια να επαναδιαπραγματευθεί κάποια τμήματα της συμφωνίας για το Brexit εισέπραξε η Τερέζα Μέι, η οποία βρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την επιτυχία της να ξεπεράσει την πρόταση μομφής, αλλά με μια ισχυρή πτέρυγα εναντίον της, έφτασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να διασώσει τη συμφωνία από το ναυάγιο.

Μεταξύ άλλων, ζητούσε να περιοριστεί χρονικά σε 12 μήνες η αντιδημοφιλής ρύθμιση για τη Βόρεια Ιρλανδία (backstop). Η Τερέζα Μέι ήλπιζε ακόμη, όπως γράφει ο Guardian, ότι θα εξασφάλιζε μια νομική διασφάλιση που θα την βοηθούσε να περάσει η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Guardian σημειώνει ότι η λήξη του backstop σε ένα χρόνο ήταν μια ιδέα με υποστηρικτές μέσα στην ΕΕ, όπως τη Γερμανία και την Αυστρία. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Σουηδία και το Βέλγιο, όπως και η ίδια η Ιρλανδία είπαν «όχι» και εξέφρασαν αμφιβολίες ότι αυτό θα αρκούσε για να περάσει το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Times: «Ταπεινώθηκε η Μέι»

Τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες συνιστούν ταπείνωση για την πρωθυπουργό, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Η απόρριψη σημαίνει ότι βρετανίδα πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, παρά την προσωπική έκκλησή της προς τους ομολόγους της να την βοηθήσουν στην έγκριση της συμφωνίας, προσθέτουν.

Σύμφωνα με τον Guardian η Μέι υπέστη σοβαρό πλήγμα από τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς αντιμετώπισε την άρνησή τους σε αίτημά της για αρωγή με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας της για το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times που εκτιμούν ότι η προσπάθεια της Μέι να διασώσει τη συμφωνία για το Brexit αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις Βρυξέλλες καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες την κατηγόρησαν ότι δεν έχει διαθέσιμες προτάσεις προκειμένου να πουλήσει το σχέδιό της σε ένα εχθρικό βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν σαφής στο ότι η ΕΕ δεν είναι αυτή που θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των «ανταρτών» βουλευτών της Μέι. «Οι βρετανοί φίλοι μας πρέπει να πουν τι θέλουν, παρά να ζητήσουν αυτό που θέλουν», είπε και επισήμανε ακόμη ότι ναι μην η πρωθυπουργός εργάζεται σκληρά για να περάσει η συμφωνία «αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα».

Στον αντίποδα, σχεδόν ειρωνική ήταν η δήλωση της προέδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε που έγραψε στο Twitter ότι οι Βρετανοί πρέπει να ζητήσουν από… τον Αϊ Βασίλη να τους φέρει αυτό που θέλουν για το Brexit. «Χριστουγεννιάτικη ευχή για το Brexit: Επιτέλους αποφασίστε τι πραγματικά θέλετε και ο Aγιος Βασίλης θα σας το φέρει» έγραψε.

Την Τρίτη επρόκειτο να ψηφίσει το βρετανικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία. Ωστόσο η κυβέρνηση την ανέβαλε (με έσχατο όριο τις 21 Ιανουαρίου) με την ελπίδα κάποιας αλλαγής από την ευρωπαϊκή πλευρά και με δεδομένο ότι δεν θα περνούσε.

Η πρωθυπουργός, μετά από μια μίνι περιοδεία στην Ευρώπη γύρισε στο Λονδίνο χωρίς κάτι χειροπιαστό. Την Τετάρτη ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για την εσωκομματική πρόταση μομφής, από την οποία εξήλθε μεν νικήτρια, αλλά ακόμη περισσότερο αποδυναμωμένη πολιτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...