619
Αστυνομικοί των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης σε καρέ της 3ης Απριλίου – μεγάλη είναι η κινητοποίηση εν όψει της αφίξεως του Τραμπ | REUTERS/Jeenah Moon

Η Νέα Υόρκη στο πόδι για την εμφάνιση Τραμπ στην εισαγγελία

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 17:47
Αστυνομικοί των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης σε καρέ της 3ης Απριλίου – μεγάλη είναι η κινητοποίηση εν όψει της αφίξεως του Τραμπ
|REUTERS/Jeenah Moon

Η Νέα Υόρκη στο πόδι για την εμφάνιση Τραμπ στην εισαγγελία

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 17:47

Την Τρίτη 4 Απριλίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν για δρομολογηθεί η διαδικασία που ακολουθεί τη δίωξή του. Oπως μετέδωσε από την αμερικανική μητρόπολη η Corriere della Sera, οπαδοί του αναμένεται να συγκεντρωθούν κοντά στο δικαστικό μέγαρο, και εκεί θα τους μιλήσει η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλευτής της Πολιτείας Τζόρτζια. Ο ίδιος ο Τραμπ θα μιλήσει στους πολιτικούς φίλους του στο σπίτι του, στη Φλόριντα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Διά παν ενδεχόμενο, η κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη είναι μεγάλη και από πλευράς μυστικών υπηρεσιών, όμως οι «τραμπιστές» μάλλον δεν σκοπεύουν να κάνουν ντόρο. Οπως φαίνεται από τις αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, το κλίμα δείχνει διαφορετικό από εκείνο που προηγήθηκε της επίθεσης στο Κογκρέσο. Τότε υπήρξαν δηλώσεις μίσους και προτροπές σε βιαιοπραγίες, όμως τώρα το σύνθημα που κυκλοφορούν στο web οι οπαδοί του Τραμπ είναι κατευναστικό: «Μείνετε μακριά από τους δρόμους».

Και αυτό, η επίδειξη ηρεμίας και νομιμοφροσύνης, κρίνεται απαραίτητο  επειδή στο περιβάλλον των Ρεπουμπλικανών κάποιοι φοβούνται ότι υπάρχει σχέδιο σύλληψης διαδηλωτών, ενορχηστρωμένο μάλιστα από κρατικές υπηρεσίες – σχετικές αναφορές έκανε στο δίκτυο Fox News και ο γνωστός συντηρητικός τηλεπαρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον. Εξάλλου, πολλοί πιστεύουν ότι αν ο Τραμπ αποφύγει τα προβλήματα, τότε ενδέχεται να εξέλθει αλώβητος από τη δικαστική περιπέτειά του και, γενικότερα, νικητής.

Τόσο οι επικριτές του Τραμπ όσο και οι οπαδοί του αναμένουν το φωτογραφικό υλικό από την εμφάνισή του στην εισαγγελία. Ολοι θα το χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν. Ο Τραμπ ο ίδιος θα κάνει αυτές τις φωτογραφίες λάβαρο στην προεκλογική καμπάνια του, αφού κατά τη γνώμη του αποδεικνύουν την οργανωμένη από του Δημοκρατικούς πολιτική σκευωρία εις βάρος του. Οι Δημοκρατικοί και όλοι οι άλλοι εχθροί του, αντιθέτως, θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο αυτό υλικό εντελώς διαφορετικά – για αυτούς θα είναι ααπόδειξη της ενοχής του. Οι ειδικοί του μάρκετινγκ που συμβουλεύτηκε ο ιστότοπος MarketWatch ομονοούν: οι φωτογραφίες του Τραμπ θα γίνουν σύμβολο του 21ου αιώνα.

Ο Τραμπ αναμενόταν να καταφθάσει στη Νέα Υόρκη από τη Φλόριντα την παραμονή της κλήσης του και να καταλύσει στον Πύργο Τραμπ του Μανχάταν. Μπορεί να είναι ξεκούραστος, μπορεί και κουρασμένος, αφού την περασμένη Κυριακή έπαιξε γκολφ στο θέρετρό του. Ο δικηγόρος του Τζο Τακοπίνα δήλωσε ότι ο πελάτης του «θα πολεμήσει το κατηγορητήριο» – το οποίο, σημειωτέον, είναι άγνωστο, αν και θεωρείται σίγουρο ότι σχετίζεται με τα 130.000 δολάρια που πήρε η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016 για να κρατήσει «ομερτά» όσον αφορά την υποτιθέμενη σεξουαλική σχέση του 2006.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα, στο ιδιόκτητο γήπεδό του. Φεύγοντας από εκεί είδε τους οπαδούς του να τον περιμένουν στους γύρω δρόμους, και τους χαιρέτησε (REUTERS/Ricardo Arduengo)

Προς το παρόν ο Τραμπ επωφελείται από τον θόρυβο περί κατηγορητηρίου, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει αξιόλογα κεφάλαια υποστήριξης (4 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως λέει το επιτελείο του). Επίσης, τσίμπησε και πόντους στα γκάλοπ εις βάρος του Ρον Ντε Σάντις, πιθανού αντιπάλου του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. (Ο κυβερνήτης της Φλόριντα δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα, όμως προσφάτως εξέδωσε βιβλίο [«The courage to be free»] το οποίο θεωρείται προοίμιο της καθόδου του στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.) Η Corriere έγραψε ότι ο Ντε Σάντις αποδοκιμάστηκε στο νεοϋορκέζικο προπύργιο του Τραμπ, το Στέιτεν Αϊλαντ, όταν πήγε εκεί να μιλήσει σε ντόπιους Ρεπουμπλικανούς.

Ο δικαστής ενώπιον του οποίου θα εμφανιστεί ο Τραμπ έγινε αποδέκτης αιτημάτων από πλευράς αμερικανικών media να επιτρέψει την κάλυψη της υπόθεσης από τηλεοπτικούς και φωτογραφικούς φακούς, παρά τη σχετική απαγόρευση που υπάρχει στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Επειδή υπάρχουν σχετικά προηγούμενα, όμως, σε άλλες υποθέσεις, εικάζεται ότι ο δικαστής δεν πρόκειται να ενδώσει στο αίτημα του δημοσιογραφικού κόσμου, προς μεγάλη λύπη και των σόσιαλ μίντια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...