1111
Η Στόρμι Ντάνιελς μετανιώνει που έκανε σεξ με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όχι που δέχθηκε την δωροδοκία του | Phillip Faraone/Getty Images

Στόρμι Ντάνιελς: Ο Τραμπ είναι ευάλωτος, αλλά πιο επικίνδυνος από ποτέ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 22:39
Η Στόρμι Ντάνιελς μετανιώνει που έκανε σεξ με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όχι που δέχθηκε την δωροδοκία του
|Phillip Faraone/Getty Images

Στόρμι Ντάνιελς: Ο Τραμπ είναι ευάλωτος, αλλά πιο επικίνδυνος από ποτέ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 22:39

Η πέτρα του σκανδάλου και της πρωτοφανούς ποινικής παραπομπής ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη είναι μια αποφασισμένη γυναίκα. Η Στόρμι Ντάνιελς (κατά κόσμον Στέφανι Κλίφορντ), καταφέρεται δημοσίως εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και έξι χρόνια και, τώρα που οι καταγγελίες της οδήγησαν στην παραπομπή του μεγιστάνα και 45ου προέδρου των ΗΠΑ, είναι έτοιμη να καταθέσει χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος. Αν και μάλλον θα έπρεπε να φοβάται…

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στους Times του Λονδίνου, η Ντάνιελς δηλώνει ότι ο Τραμπ δεν είναι πια ανέγγιχτος, αλλά φοβάται τις αντιδράσεις των φανατικών οπαδών του. Παρακινούμενη από τις λυσσασμένες συνωμοσιακές αναρτήσεις του πρώην προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διαβόητη βάση των οπαδών του έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένη να καταφύγει στη βία για να τον υπερασπιστεί.

«Ένα άτομο που έχει εξουσία δεν εξαιρείται από το νόμο. Και ανεξάρτητα από το ποια είναι η δουλειά σου, ή τι λέει ο τραπεζικός σου λογαριασμός, είσαι υπόλογος για όσα έχεις πει και κάνει απέναντι στη δικαιοσύνη», λέει η Ντάνιελς. Αυτό δεν φαινόταν να ισχύει για τον Ντόναλντ Τραμπ, που πέρασε μια ζωή διαφεύγοντας τις συνέπειες και, αργότερα, τη δίωξη. «Μέχρι τώρα», συμπληρώνει.

«Είναι μια δικαίωση», λέει η πρώην πορνοστάρ, με τόνο περισσότερο επιφυλακτικό παρά θριαμβευτικό. «Αλλά είναι και γλυκόπικρο. Εχει κάνει τόσο χειρότερα πράγματα που θα έπρεπε να τον είχαν παραπέμψει νωρίτερα. Έχω πλήρη επίγνωση της παραφροσύνης του γεγονότος ότι μία πορνοστάρ είναι αυτή που το κατάφερε. Αλλά είναι επίσης ποιητική δικαιοσύνη: αυτό το μουνί τον άρπαξε πίσω».

Η Στόρμι αναφέρεται στην αισχρή συνομιλία ανάμεσα στον μεγιστάνα και έναν παρουσιαστή της τηλεόρασης, που διέρρευσε πριν τις εκλογές του 2016, στη διάρκεια της οποίας είχε πει με καγχασμό: «Οι γυναίκες που με περιστοιχίζουν θα έκαναν τα πάντα για να πάνε στο κρεβάτι με μια διασημότητα. Είναι τρελό – το μόνο που έχω να κάνω είναι να διαλέξω, οπότε απλά τις αρπάζω από οπουδήποτε, τις αρπάζω απ’ το μουνί».

Μετά από χρόνια ερευνών της Εισαγγελίας του Μανχάταν για την υπόθεση δωροδοκίας της Ντάνιελς, ένα σώμα ενόρκων άκουσε τα στοιχεία και τις καταθέσεις και αποφάσισε να παραπέμψει τον πρώην πρόεδρο σε δίκη. Την ερχόμενη Τρίτη, ο 76χρονος πρέπει να παραδοθεί, ή να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Νέα Υόρκη. Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη.

«Είναι μνημειώδες και επικό, και είμαι περήφανη», λέει η Ντάνιελς. «Απ’ την άλλη, όμως, ο Τραμπ θα συνεχίσει να διχάζει τους ανθρώπους και να τους παρακινεί στα όπλα. Την έχει ήδη γλιτώσει υποκινώντας ταραχές και προκαλώντας θάνατο και καταστροφή. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της δίκης, θα προκαλέσει βία και θα υπάρξουν τραυματισμοί και θάνατοι», συμπληρώνει.

Για την Ντάνιελς, που μίλησε στους Times από άγνωστη τοποθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κακό έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα σε λίγες ώρες από το κατηγορητήριο, άρχισε να δέχεται απειλές βίας σε «όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στο email και το τηλέφωνό μου», αποκαλύπτει.

«Η πληθώρα και η ένταση των απειλών είναι ίδια με την πρώτη φορά που δημοσιοποίησα τις καταγγελίες, αλλά αυτή τη φορά είναι ευθέως βίαιες», λέει. «Την πρώτη φορά με χαρακτήριζαν “χρυσοθήρα”, “πόρνη”, “τσούλα”, “ψεύτρα” και άλλα τέτοια. Αυτή τη φορά λένε “θα σε σκοτώσω”. Είναι πολύ πιο βίαιοι και οι απειλές τους είναι ιδιαίτερα περιγραφικές».

Αισθάνεται φοβισμένη; «Για πρώτη φορά, ναι. Και ένα κομμάτι του εαυτού μου διστάζει να το πει αυτό, γιατί κανείς δεν θέλει να δει αίμα στο νερό – αυτό ενθαρρύνει τους καρχαρίες». Αλλά, συμπληρώνει, «είναι ιδιαίτερα τρομακτικό γιατί ο ίδιος ο Τραμπ υποκινεί τη βία και την ενθαρρύνει».

Από την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, οι υποστηρικτές του Τραμπ απέκτησαν πρωτοφανές θράσος, πιστεύει. Οι φόβοι της, ωστόσο, δεν επεκτείνονται στην προοπτική να αντιμετωπίσει τον Τραμπ στο δικαστήριο. «Τον έχω δει γυμνό. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πιο τρομακτικός ντυμένος», λέει περιπαικτικά.

Η Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, δεν έχει ακόμη κληθεί επίσημα να καταθέσει εναντίον του Τραμπ. «Ελπίζω ότι θα πρέπει να με καλέσουν», λέει. «Δεν φοβάμαι, δεν έχω τίποτα να κρύψω και ανυπομονώ να πω σε όλους όσα γνωρίζω». Η είδηση της παραπομπής, το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν, λέει, «ένα σοκ. Δεν υπήρχε προειδοποίηση». Είχε πάρει έναν υπνάκο και μετά βγήκε έξω για μια βόλτα με το άλογό της.

Οντας διακεκριμένη ιππέας, η Ντάνιελς χρησιμοποίησε μέρος των 130.000 δολαρίων που την πλήρωσε ο Τραμπ, μέσω του τότε προσωπικού δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν, για να αγοράσει ένα ρυμουλκούμενο τρέιλερ αλόγων. Ο Κόεν είναι από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, καθώς έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους για την δωροδοκία, στράφηκε εναντίον του πρώην προέδρου.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει πάρει τουλάχιστον 15 καταθέσεις από τον Κόεν στη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγε. «Ξέρω ότι ανησυχεί για την ασφάλειά του και την οικογένειά του — ακόμα και για την δική μου ασφάλεια», λέει η Ντάνιελς, η οποία δεν έχει κακές διαθέσεις απέναντι στον άνθρωπο που την δωροδόκησε για λογαριασμό του Τραμπ.

«Ηταν έμμεσα υπεύθυνος για το ότι η ζωή μου έγινε κόλαση», εξηγεί. «Αλλά κάτι μέσα μου καταλαβαίνει ότι προσπαθούσε να είναι πιστός στο αφεντικό του και να κάνει τη δουλειά του και πραγματικά πίστευε ότι προσπαθούσε να κάνει το σωστό. Και χρειάζεται να είναι κανείς γενναίος για να κάνει αυτό που κάνει σήμερα».

Αν και είναι υποχρεωμένη να δικαιολογεί «καθημερινά» στους άλλους ότι δέχθηκε τα 130.000 δολάρια από τον Τραμπ και υπέγραψε τη συμφωνία μη αποκάλυψης (NDA) που τη συνόδευε, η Ντάνιελς το βλέπει διαφορετικά. «Αν δεν είχα υπογράψει τη συμφωνία και δεν είχα πάρει τα χρήματα, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχε κάνει τίποτα μεμπτό».

«Ολοι θα έλεγαν “πήδηξε άλλο ένα καυτό γκομενάκι”  –κάτι που είναι ήδη γνωστό ότι κάνει– και τίποτα σχετικά με αυτό δεν θα ήταν παράνομο. Το να υπογράψω το NDA και να πάρω τα χρήματα ήταν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο δώρο μου. Επειδή ήταν αυτό που έκανε την πράξη παράνομη, και κατέστησε δυνατή την παραπομπή του».

Το 2018, όταν η Ντάνιελς δημοσίευσε για πρώτη φορά την ιστορία της, «λάμβανα μηνύματα ότι η κόρη μου πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία», αποκαλύπτει. Πέρυσι παντρεύτηκε τον Μπάρετ Μπλέιντ, έναν επίσης πορνόσταρ και μακροχρόνιο φίλο της.

«Νόμιζα ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν πίσω μου. Και τώρα είμαι υπεύθυνη να υποβάλω ένα άλλο άτομο και την οικογένεια ενός άλλου ανθρώπου σε σκατά για τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Νιώθω ότι αποτελώ κίνδυνο για οποιονδήποτε αγαπώ ή νοιάζομαι, ή με στηρίζει ή είναι φίλος μου», λέει. Ωστόσο, δεν μετανιώνει που μίλησε. «Μερικές φορές στη στιγμή, λέω “Τι σκατά σκεφτόμουν; Αξιζα να τα προκαλέσω όλα αυτά;”».

«Αλλά αν δεν το έκανα δεν θα μπορούσα να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη», λέει. «Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο σε εκείνο το βράδυ που πήγα στο ξενοδοχείο, μάλλον δεν θα έκανα ότι έκανα. Αλλά, ερχόμενη στο σήμερα, θα έκανα ξανά την καταγγελία. Γιατί αυτό είναι το σωστό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...