428
Το όνομα της εκπροσώπου βασίζεται στη λέξη «νίκη» (Victoria) | MFA of Ukraine / Creative Protagon

Η νέα εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 14:20
Το όνομα της εκπροσώπου βασίζεται στη λέξη «νίκη» (Victoria)
|MFA of Ukraine / Creative Protagon

Η νέα εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 14:20

Η Ουκρανία παρουσίασε την 1η Μαΐου τη νέα εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της. Η Βικτόρια Σι, όπως ονομάζεται, θα αναλάβει εφεξής την ενημέρωση του Τύπου και του κοινού εκ μέρους του υπουργείου και είναι δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Το υπουργείο, σύμφωνα με τον Guardian, είπε ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία του» θα χρησιμοποιήσει μια ψηφιακή εκπρόσωπο για να διαβάζει τις δηλώσεις του, οι οποίες θα συνεχίσουν να γράφονται από ανθρώπους.

Ντυμένη με σκούρο κοστούμι, η εκπρόσωπος συστήθηκε ως ένα «ψηφιακό πρόσωπο», σε μια παρουσίαση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Βικτόρια χειρονομεί με τα χέρια της και κουνάει το κεφάλι της καθώς μιλάει.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, οι δηλώσεις της Σι δεν θα γράφονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά «από πραγματικούς ανθρώπους». «Είναι μόνο το οπτικό κομμάτι που η ΤΝ μας βοήθησε να δημιουργήσουμε», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η νέα εκπρόσωπος είναι ένα «τεχνολογικό άλμα που καμία διπλωματική υπηρεσία στον κόσμο δεν έχει κάνει ακόμη».

Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία της ήταν η «εξοικονόμηση χρόνου και πόρων» πρόσθεσε. Οι δημιουργοί της Βικτόρια είναι μια ομάδα που ονομάζεται Game Changers και έχουν δημιουργήσει επίσης περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το όνομα της εκπροσώπου βασίζεται στη λέξη «νίκη» (Victoria) και στην ουκρανική φράση για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Shtuchniy Intelekt.

Η εμφάνιση και η φωνή της Βικτόρια είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με ένα πραγματικό πρόσωπο: Τη Ρόζαλι Νόμπρε, τραγουδίστρια και πρώην διαγωνιζόμενη στην ουκρανική εκδοχή του ριάλιτι The Bachelor. Η Νόμπρε γεννήθηκε στην πόλη Ντόνετσκ που ελέγχεται πλέον από τη Ρωσία, στην ανατολική Ουκρανία. Εχει 54.000 ακολούθους στον λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο χρησιμοποιεί κυρίως για να συζητάει τα στερεότυπα σχετικά με τους Ουκρανούς μεικτής φυλής και αυτούς που μεγάλωσαν ως Ρωσόφωνοι.

Σύμφωνα με του ουκρανικό υπουργείο, η Νόμπρε δέχτηκε να δανείσει τα χαρακτηριστικά της στη Βικτόρια, χωρίς να πάρει χρήματα. Από την ίδια πηγή τονίζεται ότι η Σι και η Νόμπρε «είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι» και ότι μόνο η Βικτόρια θα κάνει επίσημες δηλώσεις εκ μέρους του υπουργείου!

Για την αποφυγή πλαστών ειδήσεων, οι δηλώσεις θα συνοδεύονται από έναν κωδικό QR που θα τις συνδέει με έγγραφες εκδόσεις κειμένου στον ιστότοπο του υπουργείου. Η Σι θα σχολιάζει και για λογαριασμό των προξενικών αρχών, οι υπηρεσίες των οποίων έχουν γίνει εσχάτως αντικείμενο διενέξης.

Αυτό διότι η Ουκρανία ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παροχή υπηρεσιών από τις προξενικές προς τους άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία και ζουν στο εξωτερικό. Έτσι για να διεκπεραιώσουν διαδικαστικά θέματα, οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τη στράτευση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...