356
Μέρκελ και Ερντογάν στις αρχές του μήνα, στη δεξίωση για την πανηγυρική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο | Yui Mok/Pool via REUTERS

Η Μέρκελ σπεύδει στον Ερντογάν για Μεταναστευτικό και Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:54
Μέρκελ και Ερντογάν στις αρχές του μήνα, στη δεξίωση για την πανηγυρική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο
|Yui Mok/Pool via REUTERS

Η Μέρκελ σπεύδει στον Ερντογάν για Μεταναστευτικό και Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:54

H Τουρκία μπορεί να περιγράφεται ως διπλωματικά απομονωμένη μετά την προκλητική της ενέργεια να έρθει σε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι προνομιακός συνομιλητής των διεθνών ηγετών. Στις 8 Ιανουαρίου ο «Σουλτάνος» θα δεχτεί στην Αγκυρα τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ μέσα στον μήνα αναμένεται να καλωσορίσει και την Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό τουλάχιστον γράφει η Suddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να περισώσει τη συμφωνία Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Από την καγκελαρία δεν επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα της SZ, ωστόσο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέπεμψε στη συνήθη πρακτική να ανακοινώνεται το πρόγραμμα της Μέρκελ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οπως παρατηρεί ο ανταποκριτής των «Νέων» στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το Προσφυγικό θεωρείται έργο της Μέρκελ και ανέκοψε τα προηγούμενα χρόνια το κύμα των προσφύγων. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες αυξάνονται σημαντικά οι ροές προς τα ελληνικά νησιά, γεγονός που δείχνει ότι η συμφωνία αυτή στην πράξη δεν εφαρμόζεται πλέον από την Τουρκία.

Στο ρεπορτάζ της, η Suddeutsche Zeitung επικαλέστηκε δημοσιεύματα ότι η τουρκική ακτοφυλακή έχει μειώσει τους ελέγχους και έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε τελευταία φορά την Αγκυρα τον Οκτώβριο του 2018. Μέρκελ και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε και τετραμερής συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν – Μακρόν – Τζόνσον, στην οποία συζητήθηκε και η κατάσταση στη Βόρεια Συρία.

Τετραμερής των ισχυρών: Μακρόν, Τζόνσον, Ερντογάν και Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (Reuters)

Μολονότι στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Ερντογάν στην Αγκυρα θα είναι το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό –άλλωστε ο «Σουλτάνος» συχνά-πυκνά απειλεί την ΕΕ με κύμα προσφύγων– είναι βέβαιο πως θα τεθεί και το ζήτημα της Λιβύης, ιδίως μετά την εξαγγελία της τουρκικής κυβέρνησης (εδώ) ότι θα πάρει ενεργά μέρος στον εμφύλιο στο πλευρό του Φαγέζ αλ Σαράζ με τον οποίο υπέγραψε και την περιβόητη συμφωνία για τις ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...