385
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγέζ αλ-Σαράζ και ο πρόεδρος της Τουρκίας σε πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Αγκυρα | Reuters

Στέλνει στρατό στη Λιβύη ο Ερντογάν: Τον Ιανουάριο στην τουρκική εθνοσυνέλευση το σχέδιο

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2019, 12:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/12/2019, 23:01
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγέζ αλ-Σαράζ και ο πρόεδρος της Τουρκίας σε πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Αγκυρα
|Reuters

Στέλνει στρατό στη Λιβύη ο Ερντογάν: Τον Ιανουάριο στην τουρκική εθνοσυνέλευση το σχέδιο

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2019, 12:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/12/2019, 23:01

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, από τη στιγμή που το ζήτησε η ίδια η  βορειοαφρικανική χώρα και ότι θα παρουσιάσει στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο την σχετική νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατευμάτων.

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη για να συζητήσει τη συνεργασία για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Λιβύη.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ Αλ Σαράζ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε όσες χώρες στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υπεραμύνθηκε της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης στο Λιβυκό: «Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα. Αυτό μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου, στις 7 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα.

«Η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας από τη θάλασσα, έχουμε πολύπλευρες σχέσεις», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει στον αδελφό λαό της Λιβύης. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι, έχουμε υπογράψει (σ.σ.: τη συμφωνία με τη Λιβύη). Στόχος μας δεν είναι να χτυπήσουμε τα δικαιώματα άλλων στη Μεσόγειο, αλλά να αποφύγουμε να χτυπήσουν τα δικά ας δικαιώματα. “Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη;”, με ρωτούν, και τους απαντώ ότι πηγαίνουμε εκεί που μας καλούν. Τώρα που υπάρχει πρόσκληση, θα την αποδεχθούμε. Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Αυτοί βοηθούν έναν πολεμοχαρή στρατηγό, εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτή είναι η διαφορά μας», κατέληξε ο Ερντογάν.

Reuters: Αίτημα των Λίβυων στον Ερντογάν

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Reuters μετέδωσε πως η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...