486
Η Λίνα Μενδώνη ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την πολιτισμική αξία της Κόρης της Θήρας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Κόρη της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2022, 17:27
Η Λίνα Μενδώνη ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την πολιτισμική αξία της Κόρης της Θήρας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Κόρη της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2022, 17:27

«Μοναδικό εύρημα» χαρακτήρισε η Λίνα Μενδώνη την Κόρη της Θήρας, ένα άγαλμα ύψους 2,48μ, σμιλεμένο σε ναξιώτικο μάρμαρο, το οποίο είναι πλέον το πετράδι του στέμματος για το αρχαιολογικό μουσείο της Σαντορίνης.

«Τον Ιούλιο του 2020 ήρθαμε εδώ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα ήταν εκτεθειμένες οι τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, οι οποίες ήταν και αυτές «φυλακισμένες» στις αποθήκες. Κάναμε αυτό που είπαμε. Πέρυσι αποδόθηκαν οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου.

Είπαμε τότε ότι το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο έπρεπε να ακολουθήσει σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, θα ανακαινιστεί πλήρως. Βρήκαμε την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου και του Δήμου, ο οποίος μέσω Προγραμματικής Σύμβασης χρηματοδοτεί το έργο της αποκατάστασης του μουσείου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάναμε το 2020, η Σαντορίνη το 2023 θα έχει και τα δύο της μουσεία αποκατεστημένα.

Η Κόρη της Θήρας, 7ος αιώνας π.Χ. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μαζί με το Ακρωτήρι και με μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που γίνονται στο νησί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Σαντορίνη εγγράφεται πλέον ως ένας πολύ δυνατός πολιτιστικός προορισμός της Μεσογείου», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της, στο πλαίσιο των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας σημείωσε ότι «οφείλουμε να επισημάνουμε τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της υπουργού Λίνας Μενδώνη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει και να την ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και την προσφορά της στο νησί μας. Ο Δήμος Θήρας, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, την οποία χρηματοδοτεί με 630.000 ευρώ. Υποέργο της Σύμβασης, με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ αφορά τις εργασίες για την έκθεση της Κόρης της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,  ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, όπου ξεναγήθηκε στα εκθέματα του μουσείου και στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Η Κόρη της Θήρας, σμιλεμένη σε λευκό μάρμαρο από τη Νάξο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News