405
Oι τέσσερις κλώνοι της Ντόλι ποζάρουν στο φακό. οι επιστήμονες λένε πως είναι πιο υγιείς και ανθεκτικοί από αυτήν | UNIVERSITY OF NOTTINGHAM/PA WIRE

Οι κλώνοι της Ντόλι ζουν και βασιλεύουν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2016, 12:00
Oι τέσσερις κλώνοι της Ντόλι ποζάρουν στο φακό. οι επιστήμονες λένε πως είναι πιο υγιείς και ανθεκτικοί από αυτήν
|UNIVERSITY OF NOTTINGHAM/PA WIRE

Οι κλώνοι της Ντόλι ζουν και βασιλεύουν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2016, 12:00

Η Ντόλι είναι νεκρή. Να ζήσουν οι κλώνοι της. Το πρώτο πρόβατο που κλωνοποιήθηκε πέθανε πριν από την ώρα του. Αλλά οι γενετικά ίδιοι απόγονοι ζούν μια χαρά και φτάνουν σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για την ακρίβεια η Ντέμπι, η Ντενίς, η Νταϊάνα και η Ντέζι μόλις γιόρτασαν τα 90α (αν ήταν άνθρωποι) γενέθλιά τους στα πράσινα λιβάδια του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Η Ντόλι γεννήθηκε τέτοιες ημέρες πριν από 20 χρόνια, Ιούλιο 1996. Πέθανε σε ηλικία έξι ετών, μεσήλικας για πρόβατο. Τότε δημιουργήθηκαν ανησυχίες ότι η διαδικασία κλωνοποίησης είχε επηρεάσει την υγεία της.

Αυτή η ανησυχία στιγμάτισε το εξαιρετικό επίτευγμα των επιστημόνων του Εδιμβούργου, που ήταν οι δημιουργοί της Ντόλι, και μάλιστα κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ένα ζώο από έναν ενήλικο κύτταρο, σύμφωνα με τον Τομ Γουίπλ στους Times.

Πλέον, με την εργασία που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι ανησυχίες φαίνονται άστοχες. Σύμφωνα με την εργασία, ένα ολόκληρο κοπάδι από Ντόλι είναι υγιές και ευτυχισμένο σε μια ηλικία που, σε αντιστοιχία με την ηλικία του ανθρώπου, έπιασαν τα 70! Οι επιστήμονες που συμμετέχουν είπαν ότι αυτό δείχνει πως οι ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία κλωνοποίησης και την επιρροή της μακροβιότητας των κλώνων ήταν άστοχη.

Τα τέσσερα πρόβατα τα οποία γεννήθηκαν το 2007, εξετάστηκαν ως προς την αρτηριακή πίεση , τον ρυθμό της καρδιάς τους και για δείγματα προδιάθεσης διαβήτη. Μαζί με μια μερίδα νεότερων προβάτων, τα οποία επίσης είχαν προέλθει από κλώνους, εξετάστηκαν πλήρως με αξονικές τομογραφίες και ακτίνες Χ για να διαπιστωθεί αν είχαν μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς η Ντόλι είχε οστεοαρθρίτιδα τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Ο Κέβιν Σίνκλερ, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι δεν βρήκαν τίποτα ασυνήθιστο στην Ντόλι συγκριτικά με οποιοδήποτε πρόβατο που είχε γεράσει φυσιολογικά. «Μία από τις αρχικές ανησυχίες ήταν ότι οι κλωνοποιημένοι απόγονοι θα γερνούσαν πρόωρα καθώς η Ντόλι είχε διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γύρω στην ηλικία των πέντε. Αρα ήταν σαφώς ένας σχετικός τομέας προς έρευνα» πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε:

«Μετά από λεπτομερείς εκτιμήσεις μας για την ανοχή γλυκόζης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση και μυοσκελετικές έρευνες, βρήκαμε ότι οι κλώνοι μας, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους, ήταν κατά την διάρκεια της έρευνάς μας υγιείς», δήλωσε ο κ. Σίνκλερ.

Οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η οστεοαρθρίτιδα της Ντόλι ήταν αποτέλεσμα τραυματισμού που είχε υποστεί στο πόδι της. Αφότου γεννήθηκε, πολλά ακόμα ζώα έχουν κλωνοποιηθεί. Μια κορεάτικη εταιρεία προσφέρει κλωνοποιήσεις σκύλων ως υπηρεσία σε ιδιοκτήτες σκύλων, αν βέβαια είναι έτοιμοι να πληρώσουν περίπου 83.000 ευρώ περίπου για το καθένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...