1250
Διευρυμένο, με περισσότερες συναυλίες επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου μετά την περσινή επιτυχία | .

Νύχτες Αυγούστου με κλασική μουσική στα νησιά

Ματούλα Κουστένη Ματούλα Κουστένη 28 Ιουλίου 2016, 12:22
Διευρυμένο, με περισσότερες συναυλίες επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου μετά την περσινή επιτυχία
|.

Νύχτες Αυγούστου με κλασική μουσική στα νησιά

Ματούλα Κουστένη Ματούλα Κουστένη 28 Ιουλίου 2016, 12:22

Τα νησιά της Ελλάδας γίνονται τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της κλασικής και της θρησκευτικής μουσικής. Τέσσερα φεστιβάλ φροντίζουν για αυτό με εκτενή προγράμματα και ακαταμάχητες προτάσεις.

ba5ab424-084b-4ff9-ad1f-ae76f8233229

6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού (28 Ιουλίου -9 Αυγούστου)

Στον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Υδρα, τον Πόρο και φέτος για πρώτη φορά και στα Κύθηρα απλώνεται στην 6η του χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού (με την υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα). Οκτώ συναυλίες μουσικής δωματίου υψηλής ποιότητας, θα παρουσιάσουν οι δέκα διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί που θα επισκεφθούν την Ελλάδα, μεταξύ 28 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό και τους επισκέπτες των νησιών ερμηνείες σημαντικών έργων.

28 Ιουλίου 2016, 21:00 | Γυμνάσιο Γαλατά |  6 Bagatelles, Op. 9 Βέμπερν, Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 2 | «Intimate Letters» Γιάνατσεκ, Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 130 Μπετόβεν.
29 Ιουλίου 2016, 21:00 |  Σπέτσες (Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών) | 6 Bagatelles, Op. 9 Βέμπερν, Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 2 |«Intimate Letters» Γιάνατσεκ, Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 130 Μπετόβεν.
30 Ιουλίου 2016, 21:00 | Υδρα (Ξενοδοχείο Bratsera) : Κουαρτέτο εγχόρδων No. 2, «Intimate Letters» Γιάνατσεκ | Κουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζοναr, Op. 130 Μπετόβεν | Κουιντέτο εγχόρδων No. 2 σε σολ μείζονα, Op. 111 Μπραμς.
4 Αυγούστου 2016, 21:00 | Υδρα (Ξενοδοχείο Bratsera) | Κουαρτέτο εγχόρδων op.18, ν.6 Μπετόβεν | Ντούο για βιολί και τσέλο, Op. 7 Κόνταλι | Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, Op. 104 Μπετόβεν.
5 Αυγούστου 2016, 21:00 | Σπέτσες (Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών) | Τρία Μαδριγάλια για βιολί και βιόλα, H.313 Μαρτίνου | Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 1, “Kreutzer Sonata” Γιάνατσεκ | Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε μι ύφεση μείζονα, K. 614 Μότσαρτ.
6 Αυγούστου 2016, 21:00 | Υδρα (Ξενοδοχείο Bratsera): Κουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα | Op. 18 No. 6 Μπετόβεν | Κουαρτέτο εγχόρδων No. 1, «Kreutzer Sonata» Γιάνατσεκ | Κουιντέτο εγχόρδων No. 1 σε φα μείζονα, Op. 88 Μπραμς.
7 Αυγούστου 2016, 21:00 | Πόρος (Αμφιθέατρο Συγγρού) | Κουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 18 No. 6 Μπετόβεν | Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε μι ύφεση μείζονα , K. 614 Μότσαρτ | Κουιντέτο εγχόρδων No. 1 σε φα μείζονα, Op. 88 Μπραμς.
9 Αυγούστου 2016, 21:00 | Κύθηρα (Πολυχώρος Ζείδωρος): Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε Μι ύφεση μείζονα, K. 614 Mότσαρτ | Κουιντέτο εγχόρδων No. 1 σε Λα Μείζονα, Op. 18 Μέντελσον.
Πληροφορίες: http://www.saronicfestival.com

12028760_1068209249865273_4343182262426374715_o
Πλήθος κόσμου προσέρχεται στο Πυθαγόρειο για το φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών

Samos Young Artists Festival (7-13 Αυγούστου)

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Iδρυμα Schwarz προσκαλεί νέους ταλαντούχους διεθνείς καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής αλλά και νέοι καλλιτέχνες, από ολόκληρο τον κόσμο, κινητοποιούνται για να παρουσιάσουν ένα ποικίλο πρόγραμμα που στο τέλος συνδυάζει διάφορα μουσικά στiλ και εποχές.
Περιπλάνηση στον κόσμο, καλλιτέχνες με διαφορετικές κουλτούρες, από διάφορες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, μία πλατφόρμα συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης μέσω της μουσικής. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μουσικού προγράμματος είναι και φέτος ο Ντάνιελ Νόντελ, πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βαυαρικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού. Επτά βραδιές, επτά συναυλίες, πάνω από 17 Μουσικοί από 10 και πλέον διαφορετικές χώρες στο μαγευτικό Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου. Αναλυτικότερα:

7 Αυγούστου (ώρα έναρξης/ 20:30) | Οικογενειακή Σύγκρουση με τους: Alexej Gerassimez (τύμπανα), Nicolai Gerassimez (πιάνο) και Wassily Gerassimez (βιολοντσέλο)
8 Αυγούστου (ώρα έναρξης/ 20:30) | Ρεσιτάλ τραγουδιού αφιερωμένο στη μνήμη της Καθηγήτριας Στέλλας Ντουφεξή με τις: Ευμορφία Μεταξάκη (σοπράνο) και Ζωή Ζενιώδη (πιάνο)
9 Αυγούστου (ώρα έναρξης/ 20:30) |Swing από τη Γαλλία με τους: Fiona Monbet (βιολί), Diego Imbert (κοντραμπάσο), Adrien Moignard (κιθάρα) και Pierre Cussac (ακορντεόν)
10 Αυγούστο (ώρα έναρξης/ 20:30) | Μουσική Δωματίου με τους Martin Klett (πιάνο), Josef Špaček (βιολί) και Dorukhan Doruk (βιολοντσέλο)
11 Αυγούστου (ώρα έναρξης/ 20:30) | “In Rythm”. Μουσική αμερικανών συνθετών για κλαρινέτο και πιάνο με τους: Sebastian Manz (κλαρινέτο, Γερμανία) και Martin Klett (πιάνο, Γερμανία)
12 Αυγούστου (ώρα έναρξης/ 20:30) | Πιανιστική βραδιά με τον: Alexander Ullman
13 Αυγούστου (ώρα έναρξης/ 20:30) | Μουσική του Κόσμου με τους: Guy Mintus (πιάνο), Yinon Muallem (κρουστά), Derya Turkan (πολίτικη λύρα), Ευγένιο Βούλγαρη (τοξωτός ταμπουράς).

unnamed
Στιγμιότυπο από το περσινό φεστιβάλ στον Μόλυβο της Λέσβου

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (16-19 Αυγούστου)

«Στέλνω χαιρετισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην πιο παράξενη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας μας! Ειδικά τώρα, αυτό που κάνετε στο φεστιβάλ του Μολύβου αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης. Πιστεύω βαθιά από την καρδιά μου ότι η μουσική και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους και συνιστούν ένα αναγκαίο γιατρικό για τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Είστε ένας φωτεινός φάρος σε σκοτεινούς καιρούς, και εύχομαι σε όλους κουράγιο και καλή επιτυχία. Με αγάπη και θαυμασμό, Σάιμον Ράτλ». Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε από την πρώτη διοργάνωση και οι σπουδαίες υπογραφές της κλασικής μουσικής, η μία μετά την άλλη, δηλώνουν την στήριξή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Τη διοργάνωση που οραματίστηκαν τρία νέα παιδιά που έχουν όραμα και πάθος για τη μουσική και κατάγονται από την Λέσβο (οι Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων) ενθουσίασε το κοινό, πέρυσι, στην πρώτη του χρονιά. Φέτος υπολογίζοντας ακόμα περισσότερο το κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών που ανέκαθεν υπήρξε ο οικισμός του Μολύβου έχουν για φετινό τους θέμα τα «Σταυροδρόμια | Crossroads».

Μεγαλύτερο σε μέρες και συμμετοχές το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα φιλοξενήσει 20 κορυφαίους σολίστ που θα συμπράξουν στο Κάστρο, στα σοκάκια του Μολύβου ακόμα και στις παραλίες, σε μια τετραήμερη μουσική γιορτή που θα διαρκέσει από 16- 19 Αυγούστου. Ανάμεσα τους, ο καταξιωμένος πιανίστας και συχνός συνεργάτης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Λαρς Φογκτ, ο τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή μουσική σκηνή με τις εντυπωσιακές του ερμηνείες, η βιολίστρια Αλίσα Μαργκούλις την οποία η Μάρθα Αργκεριχ χαρακτηρίζει ως μία «δυνατή προσωπικότητα στη μουσική», η Σελίν Μουανέ μία από τις καλύτερες σολίστ του όμποε παγκοσμίως (International Record Review), περιζήτητη σε όλες τις σημαντικές ορχήστρες όπως η Στάατσκαπελε της Δρέσδης, ο βιολοντσελίστας Μπένεντικτ Κλέκνερ που έχει ερμηνεύσει μουσική δωματίου με την Αν Σοφί Μούτερ, τον Γκίντον Κρέμερ, τον Γιούρι Μπασμέτ, ο Τζαεμπόκ Τσο πρώτο κοντραμπάσο στη Φιλαρμονική NDR της Ραδιοφωνίας του Ανόβερου.
Πληροφορίες: www.molyvosfestival.com

d7c8a8dc-a771-4b1e-b35f-487f4595bc86
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο έχει γίνει θεσμός του καλοκαιριού

15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (27 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου)

Στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο έμπειρος μαέστρος Αλκης Μπαλτάς στήνει ένα φεστιβάλ με μουσικές που ταιριάζουν στο νησί του Ιωάννη. Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, γιορτάζοντας 15 χρόνια παρουσίας , έρχεται ανανεωμένο να αναδείξει ξανά μερικά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης στον ανοικτό αμφιθεατρικό του χώρο. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 μουσικές βραδιές:

27 Αυγούστου: Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», το σύνολο λαϊκών οργάνων και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα ερμηνεύσουν το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου» (πρόκειται για αποσπάσματα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μελοποιημένα από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο). Θα ακολουθήσουν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου, και τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς.
28 Αυγούστου: Η χορωδία κοριτσιών ΑΥΒ από το Ερεβάν της Αρμενίας σε θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κομιτάς και άλλων Αρμένιων συνθετών. Διευθύνει η Αναΐτ Παπαγιάν
29 Αυγούστου: Μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Ο βασιλιάς τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών». Μουσική σύνθεση – σκηνοθεσία Γιώργος Χατζής (Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο).
30 Αυγούστου: Οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Αρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες και άλλες συνθέσεις που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θρησκευτική κατάνυξη. Θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Φωρέ, Ροσίνι, Βέρντι, κ.ά.
31 Αυγούστου: Η Μεικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου, σε έργα Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, κ.ά
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου: Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά, θα παρουσιάσει θρησκευτικά έργα Χέντελ, Βιβάλντι, Αλμπινόνι κ.ά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: www.patmosfestival.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...