433
Ο Μίκυ και η Μίνι ζουν τον έρωτά τους αλλά ο διαβάτης αδιαφορεί - μπορεί να είναι και κάποιος από τους 32.000 απολυμένους της Disney | EPA/JUSTIN LANE

Η κληρονόμος της Disney για τον CEO της: «Είναι Σκρουτζ!»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 19:55
Ο Μίκυ και η Μίνι ζουν τον έρωτά τους αλλά ο διαβάτης αδιαφορεί - μπορεί να είναι και κάποιος από τους 32.000 απολυμένους της Disney
| EPA/JUSTIN LANE

Η κληρονόμος της Disney για τον CEO της: «Είναι Σκρουτζ!»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 19:55

Οικονομικώς έπεσαν έξω ο Μίκυ Μάους, ο Ντόναλντ και οι πολύχρωμες παρέες τους, τουτέστιν η κρίση του κορονοϊού έπληξε την εταιρεία Disney και τις θυγατρικές της. Και, βέβαια, στην αληθινή ζωή οι διάφορες παρέες δεν είναι πάντα έξω καρδιά, χαρούμενες, ανιδιοτελείς και καρποί αιώνιας, μεταφυσικής φιλίας. Διότι οι ασθενέστεροι κρίκοι τους, δηλαδή οι χαμηλότεροι τη τάξει εργαζόμενοι, πληρώνουν το μάρμαρο ευκολότερα. Ετσι συνέβη και στην «οικογένεια Disney» όπου απολύθηκαν 32.000 άτομα από ένα γενικό σύνολο 203.000 ανθρώπων, ενώ τα μεγαλοστελέχη δεν ζημιώθηκαν σεντ.

Κατόπιν αυτού προήλθε και μεγάλη ηθική ζημία στο μαγαζί, που βαραίνει αρνητικά στο τόσο επιτυχημένο εμπορικό όνομα της Disney.

Για την αμερικανική εταιρεία τα προβλήματα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, όταν καθυστέρησαν οι πληρωμές 100.000 εργαζομένων και έκλεισαν όλα τα διάσημα ανά τον κόσμο πάρκα αναψυχής μικρών τε και μεγάλων. Ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να φαντάζει καταστροφικό, με κύκλο εργασιών -61% στο τέλος του Νοεμβρίου.

Θέση υπερασπιστή των εργασιακών δικαιωμάτων του υπαλληλικού προσωπικού της Disney πήρε μία από τις κληρονόμους, η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εγγονή του συνιδρυτή της εταιρείας, μαζί με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, του Ρόι Ντίσνεϊ. Η 60χρονη μέτοχος του καλιφορνέζικου γίγαντα της ψυχαγωγίας έκανε δημόσια παρέμβαση με την οποία κατακεραύνωσε τον CEO και τις αντεργατικές πολιτικές του.

Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, κληρονόμος και μέτοχος της Disney αλλά και δημιουργός ντοκιμαντέρ (Youtube)
Ο Μπομπ Αϊγκερ, που διετέλεσε CEO στην Disney και τώρα είναι εκτελεστικός πρόεδρός της (Shutterstock)

«Ο σπαγκοραμμένος Σκρουτζ είναι το πρότυπο του διευθύνοντος συμβούλου του καιρού μας, ο οποίος βρίσκεται απομονωμένος στο γραφείο του μετρώντας και ξαναμετρώντας τις λίρες του και τα φλουριά του, ενδιαφερόμενος μόνο για το πώς θα αβγατίσει το βιος του» έγραψε η Αμπιγκέιλ στο Twitter στις 23 Δεκεμβρίου, συγκρίνοντας τα ακριβοπληρωμένα στελέχη με την ελάχιστα αμειβομένη μάζα των εργαζομένων.

«Τεράστιοι μισθοί στην κορυφή και λεφτά στο όριο στη βάση. Ο Μπομπ Αϊγκερ, επί 15 χρόνια διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και από τον Φεβρουάριο εκτελεστικός πρόεδρος, έλαβε το αστρονομικό ποσόν των 66 εκατ. δολαρίων. Ο παππούς μου έβγαλε πολλά χρήματα, αλλά δεν θα είχε δώσει ποτέ στον εαυτό του τέτοιον μισθό» είπε.

Και, για το τέλος, μία δυσοίωνη πρόβλεψη με σημασία: «Δεν νομίζω ότι η εταιρεία και η μαγεία της μπορούν να επιβιώσουν από αυτήν την εταιρική συμπεριφορά, όπως και το εμπορικό σήμα μας, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι» δήλωσε η Αμπιγκέιλ, που τυγχάνει και δημιουργός η ίδια, αφού σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ. Τώρα έγινε και Κασσάνδρα: «Η Disney είναι τεράστια μάρκα, στην οποία οι άνθρωποι επενδύουν πολλά: δεν θα διαβρωθεί αργά, αλλά θα καταρρεύσει απότομα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...