259
Καταυλισμός σύρων προσφύγων στο Λίβανο | REUTERS/Aziz Taher

Λίβανος: Πυρπόληση καταυλισμού σύρων προσφύγων έπειτα από διένεξη με ντόπιους

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 17:45
Καταυλισμός σύρων προσφύγων στο Λίβανο
|REUTERS/Aziz Taher

Λίβανος: Πυρπόληση καταυλισμού σύρων προσφύγων έπειτα από διένεξη με ντόπιους

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 17:45

Μέλη ισχυρής οικογένειας στον βόρειο Λίβανο πυρπόλησαν καταυλισμό σύρων προσφύγων στην περιοχή Αλ Μινίεχ, μετά από καβγά με σύρους εργάτες. Επειτα από το περιστατικό εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στον καταυλισμό αργά το βράδυ του Σαββάτου. Εκανε επίσης λόγο για τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλα τα καταλύματα που ήταν φτιαγμένα από πλαστικό και ξύλο. Στον καταυλισμό διέμεναν περίπου 75 οικογένειες.

Η τραγωδία ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με αντιπαράθεση μεταξύ ενός μέλους μιας ισχυρής οικογένειας του βόρειου Λιβάνου, των Αλ Μιρ, με σύρους εργάτες. Νεαρά μέλη της οικογένειας, εκ των οποίων ένα ήταν οπλισμένο, παρενέβησαν και πυρπόλησαν σκηνές των προσφύγων.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Διευκρίνισε ότι ο καβγάς ξεκίνησε όταν οι Σύροι ζήτησαν τον μισθό τους και οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να τους πληρώσουν. Αλλες πληροφορίες, που επικαλούνται οι Times, μιλούν για την παρενόχληση μιας Σύριας.

«Κάποιες οικογένειες έφυγαν από την περιοχή επειδή φοβήθηκαν, καθώς ακούγονταν εκρήξεις, οι οποίες όμως οφείλονταν σε γκαζάκια», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Ο Λίβανος φιλοξενεί στο έδαφός του περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους, εκ των οποίων μόνο το 1 εκατομμύριο είναι καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ ως πρόσφυγες που έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η χώρα έχει αρνηθεί να επιτρέψει τη δημιουργία μόνιμων καταυλισμών για τους πρόσφυγες, επιτρέπει όμως την ενοικίαση γης για τους σύρους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...