1492
Ο Τραμπ την ώρα του διαγγέλματος | REUTERS/Jonathan Ernst

«Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ», ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:25
Ο Τραμπ την ώρα του διαγγέλματος
|REUTERS/Jonathan Ernst

«Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ», ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:25

Στο διάγγελμά του την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως θεωρεί ότι η απόφαση για την Ιερουσαλήμ έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να έχει ληφθεί «εδώ και καιρό» παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. «Αυτό είναι το σωστό, είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει». Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ τόνισε ότι αυτή του η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης στη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνης.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να βοηθήσουν στη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Έχω την πρόθεση να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας».

Με αυτήν την εξ ορισμού ιστορική απόφαση, που θα αποτελέσει σταθμό της θητείας του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Ταυτόχρονα όμως, κινδυνεύει να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ (κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Τραμπ) διακρίνονται σε προτζέκτορα στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ (φωτό: REUTERS/ Ronen Zvulun)
Οι σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ (κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Τραμπ) διακρίνονται σε προτζέκτορα στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ (φωτό: REUTERS/ Ronen Zvulun)

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, «θέτει την αμερικανική παρουσία σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα» δεδομένου ότι το κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο, η προεδρία και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ βρίσκονται σε αυτήν την πόλη, εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με «πολλούς φίλους, εταίρους και συμμάχους. Πιστεύουμε σθεναρά ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία για να εφαρμόσει την απόφαση (του Τραμπ) ξεκινώντας την προετοιμασία για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Η διαδικασία αυτή πάντως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί αρχικά χώρος για να χτιστεί το κτίριο.

«Σε συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θέσαμε σε εφαρμογή σχέδια για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των Αμερικανών» στην περιοχή. «Λάβαμε όλα τα κατάλληλα μέτρα και έχουμε εμπιστοσύνη» στις ικανότητες μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών, κατέληξε ο Τίλερσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Νετανιάχου, αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμήνυσε η Χαμάς μετά το διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε πως η μονομερής απόφαση του αμερικανού ομολόγου του είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν τη στηρίζει. Οπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. «Εχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες. «Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αυτής της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της. «Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της», είπε ο εκπρόσωπος. «Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη «σοβαρή ανησυχία της» μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην προοπτική της ειρήνευσης», τόνισε. «Οι προσδοκίες και των δύο πλευρών θα πρέπει να εκπληρωθούν και να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω διαπραγματεύσεων, για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών», πρόσθεσε η Μογκερίνι στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. «Το μέλλον τής Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων», τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών», τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ. Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε. «Το Μεξικό θα διατηρήσει τη στενή και φιλική διμερή σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού (του Ισραήλ) Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας και θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις ιστορικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί «μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης».

«Κήρυξη πολέμου» χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αούν.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουμενί, σε ένα δελτίο Τύπου. Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Τραμπ είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Τι προηγήθηκε

Μία ώρα πριν από το διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την επιλογή του δηλώνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν αργήσει να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη απόφαση.

«Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (…) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν», δήλωσε ο Τραμπ σε συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι σε καφενείο παρακολουθούν το διάγγελμα Τραμπ (φωτό: REUTERS/ Ammar Awad)
Παλαιστίνιοι σε καφενείο παρακολουθούν το διάγγελμα Τραμπ (φωτό: REUTERS/ Ammar Awad)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...