641
| Reuters/File Photo

Η γερμανική Βουλή ζητά από τη Μέρκελ να κηρύξει παράνομους τους Γκρίζους Λύκους

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 14:59
|Reuters/File Photo

Η γερμανική Βουλή ζητά από τη Μέρκελ να κηρύξει παράνομους τους Γκρίζους Λύκους

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 14:59

Μετά τη Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνει δράση κατά των Γκρίζων Λύκων, της φανατικής οργάνωσης που ;όχι μόνο στηρίζει αλλά ουσιαστικά συγκυβερνά με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Το βράδυ της Τετάρτης η γερμανική Βουλή ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πράσινων, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση Μέρκελ να εξετάσει την απαγόρευση οργανώσεων που πρόσκεινται στο κίνημα Ülkücü (Ιδεαλισμός), το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως Γκρίζοι Λύκοι.

Ουσιαστικά η Ανγκελα Μέρκελ καλείται τώρα, λίγους μόλις μήνες πριν από τις γενικές εκλογές στις οποίες θα ψηφίσουν εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν μόνιμα στη Γερμανία, να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που έως τώρα έκρυβε κάτω από το χαλί: τη δράση των Γκρίζων Λύκων.

Οπως επεσήμανε η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η σύμπραξη των πέντε κομμάτων σημειώθηκε μετά τις ανοιχτές απειλές που εκτόεξσυε η οργάνωση εναντίον φιλήσυχων πολιτών από την Αρμενία, που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης περιέγραψε τους Γκρίζους Λύκους ως μια «δεξαμενή οπαδών του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος MHP, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια έχει διευρύνει την επιρροή του στο τουρκικό κράτος και στην τουρκική πολιτική».

Η FAZ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν απομακρύνθηκαν από δημόσια αξιώματα. Σύμφωνα με τον Τσαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet που ζει εξόριστος στη Γερμανία, τις θέσεις τους στις υπηρεσίες ασφαλείας, τη δικαιοσύνη και τη γραφειοκρατία έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό οι Γκρίζοι Λύκοι. Χωρίς το MHP ως κυβερνητικό εταίρο, το AKP του Ερντογάν δεν θα διέθετε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Στη Γερμανία η συνεργασία αυτή φαίνεται όταν οι Γκρίζοι Λύκοι υποστηρίζουν την πολιτική Ερντογάν και συνεργάζονται με την Ditib, παρακλάδι της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων (Diyanet) στη Γερμανία. Εδώ και μισό αιώνα, λέει ο Τσαν Ντουντάρ, οι Γκρίζοι Λύκοι βρίσκονται στην υπηρεσία του τουρκικού κράτους και αναλαμβάνουν τις “βρωμοδουλειές” για λογαριασμό του».

Στη Γερμανία αρμόδιο για την απαγόρευση εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση των πέντε κομμάτων το κίνημα των Γκρίζων Λύκων είναι ρατσιστικό, αντισημιτικό, αντιδημοκρατικό και συνιστά απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας. «Η καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, είτε είναι γερμανικής είτε ξένης προέλευσης, θα πρέπει σε μια χώρα με τη δική μας ιστορία, να είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει το αίτημα. Αν και είχε καταθέσει δικό του ψήφισμα, το αριστερό Die Linke ψήφισε τελικά την πρόταση των άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) υπολογίζει τον αριθμό των τούρκων ακροδεξιών στη Γερμανία στα 11.000 άτομα! Εκτός από οργανώσεις όπως η «Ομοσπονδία των Τουρκικών Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Συλλόγων στη Γερμανία» (ADUTDF) και η «Ένωση των Τουρκικών Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη» (ATIB) υπάρχουν και οπαδοί του κινήματος που δραστηριοποιούνται αυτόνομα στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα. H μυστική υπηρεσία BfV καταλογίζει στους Γκρίζους Λύκους ότι προπαγανδίζουν την ιδεολογία τους με έναν μαχητικό και βίαιο τρόπο, ότι εκφοβίζουν και απειλούν πολιτικούς τους αντιπάλους. «Κατά αυτό τον τρόπο», επισημαίνεται στο ψήφισμα της βουλής, «το κίνημα Ülkücϋ στρέφεται ενάντια στην ένταξη πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία και στοχεύει στον διχασμό της κοινωνίας».

Δεδομένου ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δραστηριοποιούνται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ψήφισμα θεωρεί «επιτακτικό καθήκον» την αντιμετώπισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο επικροτείται η απαγόρευση της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία αρχές Νοεμβρίου και εκφράζεται «η ελπίδα ότι και άλλα κράτη θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.» Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος καλείται η γερμανική κυβέρνηση να λάβει με τους «ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της επιρροής του κινήματος Ülkücü στην Ευρώπη», να παρακολουθεί συνεχώς τη δραστηριότητά του και να το αντιμετωπίζει αποφασιστικά. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη με άτομα και ομάδες στη Γερμανία, την Ευρώπη και την Τουρκία που βρίσκονται στο στόχαστρο των Γκρίζων Λύκων και «να παρέχει υποστήριξη με τον καλύτερο τρόπο.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...