807
H Ζουγανέλη ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Με παντελόνι... | Instagram/CreativeProtagon

Η Ζουγανέλη και το παντελόνι της αμαρτίας

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 26 Απριλίου 2022, 22:23
H Ζουγανέλη ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Με παντελόνι...
|Instagram/CreativeProtagon

Η Ζουγανέλη και το παντελόνι της αμαρτίας

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 26 Απριλίου 2022, 22:23

Είναι από τις ειδήσεις που τις διαβάζεις και η πρώτη σου αντίδραση είναι ότι πρόκειται για fake news. Η Ελεονόρα Ζουγανέλη εισέπραξε αρνητικά σχόλια επειδή έψαλλε το Χριστός Ανέστη στην εκκλησία, φορώντας παντελόνι. Το πιστεύετε; Εγώ δυσκολεύτηκα.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η είδηση έχει ως εξής : η αγαπητή τραγουδίστρια βρέθηκε το Πάσχα στη Μύκονο, απ’ όπου κατάγεται, και το Μεγάλο Σάββατο έψαλλε τον ύμνο της Ανάστασης, από το βήμα ενός ιερού ναού στο νησί των ανέμων. Ο πατέρας της, Γιάννης Ζουγανέλης, ανάρτησε το βίντεο το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, σε συγκινεί και σε υποβάλλει στο κατανυκτικό πνεύμα της στιγμής, μιας και όλα, από την ατμόσφαιρα μέχρι τη φωνή και το ύφος της Ελεονόρας Ζουγανέλη, συναινούν σ’ αυτό.

Ολα, εκτός από την αμφίεση. Το παντελόνι που φορούσε. Μια γυναίκα έψαλλε στον άμβωνα φορώντας παντελόνι και βρέθηκαν κάτω από το βίντεο σχόλια, τύπου: «Γυναίκα με παντελόνι κι επάνω στην ωραία Πύλη. Μάλιστα!! Τρομακτική κίνηση ασέβειας!!» και «Δεν είναι πίστα ο Οίκος του Κυρίου τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Σε λίγο θα μπαίνουν κι οι γυναίκες στο ιερό, θα πέσει φωτιά και θα μας κάψει».

Για την ακρίβεια, ανοίχτηκε ολόκληρη συζήτηση για το αν πρέπει οι γυναίκες να φοράνε ή όχι παντελόνι στις εκκλησίες, ενώ θεωρήθηκε απαράδεκτο το ότι επετράπη σε μια γυναίκα να ανέβει στο ιερό βήμα. Κάποιος, μάλιστα, έσπευσε να ενημερώσει και σε ποια Σύνοδο ανήκει η απόφαση. Σύμφωνα, σου λέει, με τον 69ο κανόνα της Στ’ Οικουμενικής Συνόδου απαγορεύεται η είσοδος στο ιερό βήμα για τις γυναίκες παντελώς και για τους άνδρες, εφόσον δεν έχουν άδεια η κάποια απόλυτη ανάγκη.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους σε μακρινά κιτάπια του παρελθόντος. Κι επειδή μιλάμε και για εκκλησιαστικές παραδόσεις, είναι δυο φορές πιο δύσκολο να αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι οι εποχές το απαιτούν. Αλλά όση κατανόηση κι αν δείξεις, δεν γίνεται να μην σε εκνευρίζει το ότι κάποιοι θεωρούν ασέβεια το να φορά μια γυναίκα παντελόνι στην εκκλησία. Απλώς, σου τινάζει τα μυαλά στον αέρα ότι μια μερίδα κόσμου μπορεί να σκέφτεται τόσο παρωχημένα, συνδέοντας το σεβασμό με το ένδυμα. Και αναρωτιέσαι πόσο είναι το μέγεθος της αρτηριοσκλήρωσης, που επιτρέπει ακόμα σε τέτοιες παραδόσεις να μένουν ως έχουν και να αφήνουν χώρο για παράλογες συζητήσεις.

Είναι σουρεαλιστικό να διανύουμε το έτος 2022 και να μιλάμε για το πώς ήταν ντυμένη η Ελεονόρα Ζουγανέλη όταν έψαλλε το Χριστός Ανέστη, και γιατί το έψαλλε και πού στάθηκε για να το ψάλλει, στην εκκλησία του νησιού όπου έκανε Ανάσταση. Η γυναίκα σηκώθηκε, πήγε εκεί όπου υπήρχε μικρόφωνο και τραγούδησε. Προφανώς, της επέτρεψαν να το κάνει και δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην της το επιτρέψουν. Το έκανε με ευλάβεια και κατάνυξη, και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο άνθρωπος που βλέπει με τα μάτια της αλήθειας και της καλοσύνης, αυτό είδε. Ο άλλος, εκείνος που βλέπει με τα μάτια της αρτηριοσκληρωτικής παράδοσης, είδε το ότι ήταν γυναίκα και φορούσε παντελόνι.

Η λογική πάει με τον πρώτο. Και η εποχή επίσης.

ΥΓ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giannis Zouganelis (@gzouganelis)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News