482
|

Η επιστροφή της Ναφισάτου Ντιαλό: Τι λέει για τον Ντομινίκ Στρος-Καν και το «Sofitel»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:48

Η επιστροφή της Ναφισάτου Ντιαλό: Τι λέει για τον Ντομινίκ Στρος-Καν και το «Sofitel»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:48

Είναι ένα από τα πρόσωπα που άθελά τους άλλαξαν τη δεκαετία. Κανείς δεν ξέρει πώς θα ήταν το διεθνές σκηνικό –αλλά και η κρίση στην Ελλάδα– αν ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό το βάρος των καταγγελιών της Ναφισάτου Ντιαλό, της καμαριέρας του ξενοδοχείου «Sofitel» στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2011, ότι ο γάλλος αξιωματούχος της είχε επιτεθεί για να τη βιάσει. Αυτή η καταγγελία έκαψε και τις φιλοδοξίες του δημοφιλούς DSK να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές του 2012, οπότε τελικά ήταν υποψήφιος και εξελέγη ο Φρανσουά Ολάντ.

Η υπόθεση ακολούθησε τον συνήθη δρόμο που παίρνουν αυτές οι υποθέσεις στις ΗΠΑ. Ναι μεν οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον 62χρονο τότε Ντομινίκ Στρος-Καν στο αεροδρόμιο «JFK», του απαγγέλθηκαν και βαρύτατες κατηγορίες –που επέσυραν ποινή φυλάκισης ως και 25 ετών– αλλά γρήγορα εντοπίστηκαν ανακολουθίες στις καταθέσεις της Ντιαλό και έτσι υπόθεση έκλεισε από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Οπως ανέφεραν «Τα Νέα», σε άρθρο της Αλεξίας Κεφαλά, σύμφωνα με τον βιογράφο του Ντομινίκ Στρος-Καν, Μισέλ Ταουμπμάν, ένα εκατομμύριο δολάρια καταβλήθηκε στην πρώην υπηρέτρια από τη Γουινέα, καθώς και 500.000 δολάρια στους δικηγόρους της. Τα αμερικανικά ΜΜΕ, ωστόσο, είχαν αναφέρει ότι η εισαγγελία της Νέας Υόρκης είχε ζητήσει από το δικαστήριο να αποσυρθούν οι κατηγορίες, καθώς η Ντιαλό είχε βρεθεί να λέει ψέματα στην κατάθεσή της. Και στις 23 Αυγούστου του 2011, το δικαστήριο είχε όντως βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Περασμένα ξεχασμένα; Ισως. Τώρα όμως αυτό το πρόσωπο του 2011 επιστρέφει. Εννέα χρόνια από τότε που μπήκε «κατά λάθος» –όπως έλεγε τότε– στη σουίτα 2806 του «Sofitel», η Ναφισάτου Ντιαλό, 42 χρόνων σήμερα, είναι ξανά σε εξώφυλλο, αυτό του Paris Match, και για πρώτη φορά ύστερα από τόσο καιρό, μιλάει η ίδια.

Το περιοδικό κυκλοφόρησε την Πέμπτη με μεγάλη συνέντευξη της καμαριέρας από το σπίτι της στο Μπρούκλιν, όπου εξηγεί ότι «η υπόθεση του Στρος-Καν κατέστρεψε τη ζωή μου».

Η ίδια είπε ότι δεν θέλει καν να σκέφτεται τον DSK.

Και ότι θέλει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα για γυναίκες αυτήν. Ποιες είναι αυτές; «Θέλω να φτιάξω ένα ίδρυμα, έχω ήδη το όνομά του στο μυαλό μου, για να βοηθά γυναίκες οι οποίες, όπως εγώ, έφτασαν στην Αμερική χωρίς εκπαίδευση, χωρίς καν να μιλούν Αγγλικά και έζησαν φρικτές καταστάσεις στη ζωή τους. Ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί ότι θα γίνω μια προστάτιδα των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά σήμερα θέλω αυτό που πέρασα να είναι χρήσιμο στους άλλους», είπε.

Η Ντιαλό ερωτάται και αν έχει μετανιώσει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση με τον εισαγγελέα –μια παραπομπή στην απόσυρση των κατηγοριών. «Αν έπρεπε να το κάνω ξανά, θα έκανα τα ίδια πράγματα. Αυτό που μου συνέβη ήταν το εξής: είπα την αλήθεια και μου αρνήθηκαν τη δικαιοσύνη».

Αν η Ναφισάτου Ντιαλό μιλάει σήμερα, είναι επειδή σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για αυτή την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...