693
Ο Μπίζος μπροστά από ένα πορτρέτο του Μαντέλα. Τους συνέδεε μια φιλία 65 χρόνων και κοινοί αγώνες κατά του απαρτχάιντ | Sowetan/Thulani Mbele

Γιώργος Μπίζος, ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Μαντέλα με… Σοφοκλή

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 07:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/09/2020, 14:55
Ο Μπίζος μπροστά από ένα πορτρέτο του Μαντέλα. Τους συνέδεε μια φιλία 65 χρόνων και κοινοί αγώνες κατά του απαρτχάιντ
|Sowetan/Thulani Mbele

Γιώργος Μπίζος, ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Μαντέλα με… Σοφοκλή

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 07:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/09/2020, 14:55

Ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας στη Νότια Αφρική και όχι μόνο, ο άνθρωπος ο οποίος υπερασπίστηκε τον στενό φίλο του Νέλσον Μαντέλα, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 92 ετών. Την είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», ανέφερε ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό».

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Ο Τζορτζ Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου του απαρτχάιντ, ο Μπίζος υπερασπιζόταν με θέρμη, αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής τα μέλη του «παράνομου» Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) και βεβαίως τον Μαντέλα, που έζησε 27 χρόνια της ζωής του σε ένα μικροσκοπικό κελί, από το 1963 μέχρι την απελευθέρωσή του το 1990.

«Με παρακολουθούσαν, µε απειλούσαν, δεν µου έδιναν διαβατήριο 32 χρόνια για να έλθω στην Ελλάδα, ενώ ο πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής Φόστερ όταν τα πράγµατα ζόρισαν µου έστειλε µήνυµα, µέσω του δικηγόρου του: “Πες του Γιώργου ότι το σχοινί στον λαιµό του έχει κοντύνει!”», είχε πει ο Μπίζος το 2010, σε συνέντευξή του στα «Νέα» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ν. Μανιάτη.

Με τον εμβληματικό αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ τους συνέδεε μια φιλία 65 ετών. Ο Μπίζος υπήρξε κάτι περισσότερο από νομικό παγκόσμιας ακτινοβολίας.

«Εγώ έδωσα στον Μαντέλα την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή και έπαιξε τον Κρέοντα µαζί µε άλλους κρατουµένους. Νοµίζω διδάχθηκε απ’ τα αρχαία κείµενα και για την πολιτική εξουσία», είχε εκμυστηρευτεί στην ίδια συνέντευξη. Οσο για τη θρυλική απολογία του Μαντέλα στο δικαστήριο;

«Ηταν τετράωρη και σωκρατική. Αν και πάντοτε πίστευα ότι ο Σωκράτης… τα έκανε λίγο χάλια χωρίς δικηγόρο. Ο Μαντέλα είπε πως έκανε εγκλήµατα σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, αλλά αυτή δεν ήταν δίκαιη. Και µεταχειριστήκαµε το δικαστήριο ως µια ευκαιρία να πείσουµε τον κόσµο για τον αγώνα».

Με τον Μαντέλα στα γεράματά τους. 65 χρόνια φιλίας. Ο Μαντέλα απεβίωσε το 2013

Οταν πια έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο Γιώργος Μπίζος είχε γεννηθεί το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, όπου αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954 συνεχίζοντας ασταμάτητα ως και τη δεκαετία του 2000 –συνέχισε άλλωστε να υπερασπίζεται τον Μαντέλα σε όλες τις νομικές περιπέτειες που είχε αφού απελευθερώθηκε και εξελέγη πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994.

Ο Μπίζος στα δικαστήρια του Γιοχάνεσμπουργκ το 2005, όταν υπερασπίστηκε τον Μαντέλα στη διαμάχη του με τον εκδότη του (EPA/JON HRUSA)

Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

Συλλυπητήρια Δένδια 

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Γεώργιου Μπίζου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής ομογένειας της Νοτίου Αφρικής και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Γεώργιος Μπίζος, επιφανής δικηγόρος, αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ στάθηκε διαρκώς στο πλευρό του Nelson Mandela στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Νέλσον Μαντέλα, ενώ συμμετείχε ουσιαστικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας στον τομέα εγγύησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Νότιας Αφρικής, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ως ιδρυτικό μέλος της πολύ σημαντικής για τον ελληνισμό σχολής SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και με τον αγώνα του διεθνώς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποτέλεσε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Νότιου Αφρικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Με συγκίνηση αποχαιρέτησε τον Γιώργο Μπίζο η πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «έναν μεγάλο Ελληνα, έναν μαχητή της ελευθερίας με παγκόσμια αναγνώριση».

Σ αυτές τις δύσκολες γεμάτες επικίνδυνες προκλήσεις για την Πατρίδα μας στιγμές ας «κλίνουμε το γόνυ» σ´ έναν μεγάλο…

Geplaatst door Anna Diamantopoulou op Donderdag 10 september 2020

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...