223
«Οχι χωρίς τη μάσκα μου» γράφει αυτό το... μασκοφορεμένο αεροσκάφος cargo στην Κίνα | Changi Airport Group/Handout via REUTERS

Η διανομή των εμβολίων για την Covid θα χρειαστεί 8.000 τζάμπο τζετ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19
«Οχι χωρίς τη μάσκα μου» γράφει αυτό το... μασκοφορεμένο αεροσκάφος cargo στην Κίνα
|Changi Airport Group/Handout via REUTERS

Η διανομή των εμβολίων για την Covid θα χρειαστεί 8.000 τζάμπο τζετ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:19

Ολος ο πλανήτης πρέπει να παραλάβει δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, όταν με το καλό θα είναι διαθέσιμα. Πώς όμως θα φθάσουν παντού, σε όλους και έγκαιρα δισεκατομμύρια δόσεις;

Η αεροπορική βιομηχανία προετοιμάζεται από τώρα και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) εκτιμά ότι θα χρειαστούν χιλιάδες πτήσεις, «η μεγαλύτερη πρόκληση μεταφοράς που έχει υπάρξει ποτέ».

Η IATA υπολογίζει ότι θα χρειαστούν πτήσεις που αντιστοιχούν με 8.000 δρομολόγια ενός Boeing 747, ενός από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη του κόσμου. Θα χρειαστεί ακόμη «στρατιωτική ακρίβεια» στον προγραμματισμό των πτήσεων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Το σχέδιο προβλέπει ότι απαιτείται μόνο μία δόση για κάθε άτομο.

Οι πτήσεις θα αποδειχθούν άκρως απαραίτητες για μέρη του κόσμου, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής εμβολίων.

Αν και το εμβόλιο παραμένει ακόμη υπό έρευνα, η IATA έχει αρχίσει να εργάζεται με αερογραμμές και υπηρεσίες υγείας για τη μεταφορά σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το BBC.

Δεν είναι όλα τα αεροσκάφη κατάλληλα για τη μεταφορά ευαίσθητων φορτίων όπως τα εμβόλια, τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας (2 με 8 βαθμούς Κελσίου). Ορισμένα εμβόλια πρέπει μάλιστα να μεταφέρονται σε θερμοκρασίες κατάψυξης, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα αεροσκάφη που είναι κατάλληλα.

H ΙΑΤΑ προειδοποιεί και για έναν άλλο κίνδυνο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι κυβερνήσεις: τα εμβόλια, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, πρέπει να είναι ασφαλισμένα για το ενδεχόμενο κλοπής ή αλλοίωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...