429
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή. Μιλώντας στο Action24 αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές του καλοκαιριού του 2015 και όχι μόνο | SOOC

Η Μπακογιάννη θυμάται τον… μεγάλο συνασπισμό του 2015 και τα «Ζάππεια» του Σαμαρά

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 10:33
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή. Μιλώντας στο Action24 αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές του καλοκαιριού του 2015 και όχι μόνο
|SOOC

Η Μπακογιάννη θυμάται τον… μεγάλο συνασπισμό του 2015 και τα «Ζάππεια» του Σαμαρά

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 10:33

Το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάγκης συναινέσεων και συγκλίσεων αποδόμησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αποκάλυψε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή που είχε προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία –τις δραματικές εκείνες ημέρες του καλοκαιριού του 2015– αλλά τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε τορπιλίσει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο κάθε προσπάθεια συνεννόησης του πολιτικού συστήματος για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η πρώην υπουργός έκανε γνωστό ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη για μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα το ’15. Σε μια δε μομφή προς πολλές κατευθύνσεις –και εντός της ΝΔ για τα περιβόητα «Ζάππεια»– η κυρία Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι ανέκαθεν πίστευε ότι ένα κόμμα μόνο του δεν μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Οπως είπε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Αction 24, το καλοκαίρι του 2015 όταν το κόμμα της αποφάσισε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε τη διάθεση να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο με τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν το 2015 ήρθε η μεγάλη κρίση και αρχηγός του κόμματος ήταν ο κ. Μεϊμαράκης το σύνολο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος πήρε την απόφαση να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «τότε ο κ. Μειμαράκης είχε πει στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε και αν θέλετε να περπατήσουμε μαζί να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση θα το κάνουμε».

«Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν πρώτον, να τον κοροϊδέψει και να κάνει εκλογές και δεύτερον, να διαλέξει ως αξιόπιστο συνεταίρο του τους ΑΝΕΛ. Έτσι τελείωσε το θέμα του μεγάλου συνασπισμού», ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι «αν δεν είχε πάει σε εκλογές θα μπορούσε να είχε γίνει μία συζήτηση».

«Την ώρα που φτάσαμε στο παραπέντε να βγούμε από την Ευρώπη και το ευρώ θα μπορούσε να γίνει μία διαφορετική συζήτηση για το μεγάλο συνασπισμό. Βεβαίως και θα μπορούσε να γίνει. Η συζήτηση ήταν ένα συνολικό πακέτο», τόνισε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θέμα μεγάλου συνασπισμού σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. «Σήμερα τέτοια συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό δεν υπάρχει. Ναι, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο. Εγώ από την αρχή πίστευα ότι αυτό έπρεπε να γίνει και γι’ αυτό ψήφισα το πρώτο μνημόνιο και γι’ αυτό διαγράφηκα από το κόμμα μου. Έλεγα κανένας μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, το έλεγα, το φώναζα και τελικά το πλήρωσα με τη διαγραφή μου», υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε μια έμμεση αλλά σαφή μομφή και προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την είχε αποπέμψει από την παράταξη όταν είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης Παπανδρέου την άνοιξη του 2010.