847
Τις θέσεις τους εγκατέλειψαν ή απώλεσαν μερικές από τις πιο στενές συνεργάτιδες του αμερικανού προέδρου. Από αριστερά, Κίρστεν Νίλσεν, Χόουπ Χικς, Ντίνα Χαμπίμπ Πάουελ, Νίκι Χάλεϊ και Ομαρόζα Μάνιγκολτ-Νιούμαν | CreativeProtagon

Ολες οι (πρώην) γυναίκες του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 07:50
Τις θέσεις τους εγκατέλειψαν ή απώλεσαν μερικές από τις πιο στενές συνεργάτιδες του αμερικανού προέδρου. Από αριστερά, Κίρστεν Νίλσεν, Χόουπ Χικς, Ντίνα Χαμπίμπ Πάουελ, Νίκι Χάλεϊ και Ομαρόζα Μάνιγκολτ-Νιούμαν
|CreativeProtagon

Ολες οι (πρώην) γυναίκες του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 07:50

Η αποχώρηση της υπουργού (έως πρόσφατα) Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει ξεκάθαρα πως ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος που τόσο τον απασχολεί.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναδεικνύει και το γεγονός πως το υπουργικό συμβούλιο του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταλήξει να αποτελεί την πιο κλειστή λέσχη ανδρών στη χώρα. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τις συσκέψεις των μελών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν όλες πανομοιότυπες: ένα τεράστιο τραπέζι γύρω από το οποίο κάθονται σχεδόν αποκλειστικά κοστουμαρισμένοι άνδρες. Εξαιρέσεις αποτελούν οι δύο εναπομείνασες, μετά την παραίτηση της Νίλσεν, γυναίκες στην ομάδα των 16 μελών του υπουργικού συμβουλίου: η Μπέτσι Ντεβός, υπουργός Παιδείας, και η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών.

Παρότι, ωστόσο, οι γυναίκες – μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι μόλις δύο, όλοι γνωρίζουν πως οι θέσεις τους είναι απυρόβλητες. Γιατί – μας πληροφορεί ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσινγκτον – η Μπέτσι Ντεβός ανήκει σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ που συνεισέφερε σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Όσον αφορά την Ελέιν Τσάο, είναι αναμφίβολα μια γυναίκα με μεγάλη εμπειρία, δεδομένου ότι διετέλεσε υπουργός Εργασίας καθ’ όλη την οκταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Τζορτζ Μπους. Αλλά είναι και η δεύτερη σύζυγος – υπογραμμίζουν πικρόχολα κάποιοι στην Ουάσινγκτον – του Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, τη στήριξη του οποίου έχει ανάγκη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το ότι ο αμερικανός πρόεδρος αρέσκεται ιδιαίτερα να απολύει ή να εξαναγκάζει σε παραίτηση κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του και στενούς συνεργάτες του, ανεξάρτητα από το φύλο τους, είναι γνωστό εδώ και καιρό. Αλλά αποτελεί επίσης γεγονός πως, κατά τη διετία που κατέχει την προεδρία παραίτησε, πέρα από πολλούς άνδρες, όλες σχεδόν τις γυναίκες του επιτελείου του, παρότι επρόκειτο για άτομα με ιδιαίτερα προσόντα. Όπως η 46χρονη Ντίνα Χαμπίμπ Πάουελ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, στην οποία επέστρεψε, ωστόσο, μετά την διάρκειας δέκα μηνών παραμονή της στον Λευκό Οίκο, από τις 15 Μαρτίου του 2017 έως τις 12 Ιανουαρίου του 2018.

Η αιγυπτιακής καταγωγής Ντίνα Χαμπίμπ Πάουελ ήταν αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αμερικανού προέδρου και είχε καταφέρει να αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με την Ιβάνκα Τραμπ και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ. Κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά τη Μέση Ανατολή. Αποφάσισε, ωστόσο, να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη θέση της κυρίως για να μπορεί να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της στη Νέα Υόρκη. Τον Οκτώβριο του 2018, μερικούς μήνες μετά την παραίτησή της, θεωρούνταν το φαβορί για να αναλάβει χρέη μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αλλά αρνήθηκε τελικά να πάρει τη θέση της Νίκι Χάλεϊ, ακόμη μιας γυναίκας της προεδρίας Τραμπ που παραιτήθηκε αιφνιδίως, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

Αλλά τις θέσεις τους εγκατέλειψαν ή απώλεσαν και μερικές από τις πιο στενές συνεργάτιδες του αμερικανού προέδρου. Αντέχει ακόμα η 52χρονη σύμβουλος του Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ, παρά τα σημαντικά προβλήματα που της δημιουργεί ο σύζυγός της Τζορτζ Κόνγουεϊ, βάλλοντας το τελευταίο διάστημα απροκάλυπτα κατά του αφεντικού της γυναίκας του. Δεν δίστασε, για παράδειγμα, με αφορμή την παραίτηση της Κίρστεν Νίλσεν να δηλώσει μέσω του Twitter ότι «στην πραγματικότητα δεν έχουμε πρόεδρο. Μακάρι να είχαμε έναν υπηρεσιακό πρόεδρο». Στη θέση της εξακολουθεί να παραμένει και η σιδηρά εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που συχνά αναλαμβάνει να ξελασπώσει τον Ντόναλντ Τραμπ, η 36χρονη  Σάρα Χάκαμπι Σάντερς

Πέρυσι, ωστόσο, αίσθηση είχε προκαλέσει η παραίτηση της 30χρονης, σήμερα, Χόουπ Χικς, υπεύθυνης της επικοινωνιακής πολιτικής του Λευκού Οίκου από τον Αύγουστο του 2017 έως πέρυσι τον Μάρτιο. Η Χικς κατάφερε να εισέλθει στον στενό κύκλο του αμερικανού προέδρου τάχιστα. Ξεκίνησε να εργάζεται στον επιχειρηματικό όμιλο του Τραμπ, στο πλευρό της Ιβάνκα, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε χρέη εκπροσώπου Τύπου και υπεύθυνης επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του μετέπειτα αμερικανού προέδρου. Την 27η Φεβρουαρίου του 2018, καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας, παραδέχτηκε πως είχε πει μερικά «αθώα ψέμματα» για λογαριασμό του αφεντικού της. Την επομένη η Χικς ανακοίνωσε πως επρόκειτο να εγκαταλείψει τη θέση της. Την περίοδο της παραίτησης της ήταν η μακροβιότερη βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ από την ημέρα που άρχισε η μάχη για την κατάληψη του Λευκού Οίκου.

Ιδιαίτερα ηχηρή, τουλάχιστον όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια, ήταν και η αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο της Ομαρόζα Μάνιγκολτ-Νιούμαν, η οποία έχοντας διακριθεί ως παίκτρια του ριάλιτι σόου «The Apprentice» που παρουσίαζε ο Τραμπ, κατέληξε να είναι διευθύντρια επικοινωνίας στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Λευκού Οίκου. Ωστόσο στη θέση της παρέμεινε λιγότερο από έναν χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε προσωπάρχη του Τραμπ Τζον Κέλι, παίρνοντας, όμως, μαζί της περί τις 200 ηχογραφήσεις συνομιλιών από τα άδυτα της αμερικανικής προεδρίας, ακόμα και από χώρους υψίστης ασφαλείας, όπως η αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων. Τους μήνες που ακολούθησαν την αποπομπή της, η Ομαρόζα επιδόθηκε στη συγγραφή ενός απολογισμού της εμπειρίας της στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, ο οποίος κυκλοφόρησε τελικά τον Αύγουστο του 2018, με τον άκρως κατατοπιστικό τίτλο «Διαταραγμένος». Στο βιβλίο της υποστηρίζει πως ο αμερικανός πρόεδρος είναι ρατσιστής, μισογύνης αλλά και άρρωστος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...