392
Αυτή είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον πλανήτη | flickr

Η Apple ετοιμάζεται να αγοράσει το Shazam έναντι 400 εκατ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 17:23
Αυτή είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον πλανήτη
|flickr

Η Apple ετοιμάζεται να αγοράσει το Shazam έναντι 400 εκατ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 17:23

Κοντά στην εξαγορά του Shazam βρίσκεται η Apple με τις πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος TechCrunch να προσδιορίζουν το ύψος της «επί χάρτου» συμφωνίας στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Την εξαγορά της εφαρμογής Shazam έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων εξετάζει η αμερικανική Apple, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC.

Το Shazam χρησιμοποιείται  καθημερινά από δεκάδες εκατομμύρια χρήστες smartphone, παγκοσμίως, για την ηχητική αναγνώριση μουσικών κομματιών. Η ομώνυμη εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ιδρύθηκε το 1999 και πλέον μετρά 100 εκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μήνα.

Το 2016, η εταιρεία ανακοίνωνε πως το Shazam είχε χρησιμοποιηθεί για περίπου 30 δισεκατομμύρια αναζητήσεις συνολικά, όντας εγκατεστημένο σε ένα δισεκατομμύριο συσκευές, από το λανσάρισμά τoy έως σήμερα.

Τα έσοδα της εφαρμογής προέρχονται από τις παραπομπές που κάνει η εφαρμογή στα ηλεκτρονικά καταστήματα μουσικής όπως το Apple Store και το Google Play, με ποσοστά επί των πωλήσεων. Αποκτώντας το Shazam, η Apple θα εξαγοράσει επί της ουσίας έναν από τους βασικούς μεσάζοντες των πωλήσεών της στο iTunes.

Αν, τελικά, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο πως η εφαρμογή θα πάψει να παραπέμπει στους μουσικούς ανταγωνιστές της Apple, Google Play και Spotify.

Για την ώρα πάντως, το Spotify έχει σχεδόν τους διπλάσιους συνδρομητές από το Apple Music με 60 εκατομμύρια premium χρήστες έναντι 27 εκατομμυρίων που προτιμούν την εφαρμογή της Apple. Αν, όμως, το Shazam περάσει στην εταιρεία από το Κουπερτίνο, η ισορροπία αυτή αναμένεται να αλλάξει.

Το Shazam θεωρείται η πιο δημοφιλής εφαρμογή της κατηγορίας της στις μικρότερες ηλικίες, αν και πρόσφατα η Google αποφάσισε τη μόνιμη λειτουργία του Google Sound Search στο υπόβαθρο των κινητών της όπως το Pixel 2, πετυχαίνοντας έτσι μία αυτόματη διοχέτευση μέρους της κίνησης στην δική της εφαρμογή.

Οπως σχολιάζουν οι ειδικοί του χώρου, αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία ιδιαιτέρως συμφέρουσα εξαγορά για την Apple, αφού τα 400 εκατομμύρια δολάρια είναι «σχετικά χαμηλή τιμή» για μία εφαρμογή της οποίας η εμπορική αξία ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το 2015.

Εκτός, όμως, από το μουσικό κομμάτι, η Apple θα ασχοληθεί και στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που αναπτύσσει η Shazam, σε μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να σκανάρουν περιοδικά, βιβλία, posters και άλλα φυσικά αντικείμενα για να παρακολουθήσουν 3D animations, videos 360º κ.λπ. σε επαυξημένη πραγματικότητα.

Η ιστοσελίδα TechCrunch ήταν η πρώτη που μετέδωσε την πληροφορία για ενδιαφέρον της Apple να εξαγοράσει τη Shazam. Ούτε η Apple ούτε η Shazam έκαναν κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...