681
|

Η απονομή του βραβείου «Ευρωπαίου Πολίτη» στον πατέρα Αντώνιο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 16:40

Η απονομή του βραβείου «Ευρωπαίου Πολίτη» στον πατέρα Αντώνιο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 16:40

Στιγμιότυπα από τη βράβευση του πατέρα Αντώνιου και της «Κιβωτού του Κόσμου» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συνοδευόμενος από 10 παιδιά της «Κιβωτού» ο πατέρας Αντώνιος παρέλαβε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευκρισκομένων στην τελετή απονομής στις Βρυξέλλες.

Βαθιά συγκινημένος, ο ίδιος δήλωσε για τη βράβευσή του:

«Για έναν ορθόδοξο ιερέα τα βραβεία ξέρετε δεν χρειάζονται με την έννοια ότι πιστεύω και νιώθω, ότι αυτό που κάνουμε είναι χρέος μας, υποχρέωση για το ποίμνιο μας για τα παιδιά και τις ψυχούλες τις τραυματισμένες. Οπότε όλα αυτά βοηθούν στην πιστοποίηση και στο να γίνει το έργο μας ακόμα πιο γνωστό και να πάρουμε βοήθεια.

»Όταν μου το ανακοίνωσαν, τους είπα ότι αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο που θα πρέπει να το βιώσουν και κάποια από τα μεγάλα παιδιά μας. Συγκεκριμένα είναι παιδιά λυκείου και ο λόγος που ήθελα να είναι μαζί μου αυτή τη στιγμή είναι για να μπορέσουν να ανοίξουν τα μάτια τους. Να δουν νέους ορίζοντες. Θα βάλω τα ίδια τα παιδιά να παραλάβουν το βραβείο και το μήνυμα που θέλω να δώσω και στα ίδια είναι να βάζουν στόχους και να τους καταφέρνουν. Επειδή πρόκειται για παιδιά που βίωσαν άσχημα πράγματα στην αρχή της ζωής τους αυτά τα παιδιά τώρα θα πρέπει να καταφέρουν να “ζωγραφίσουν” τη δική τους ζωή

»Δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε καν την εξέλιξη που θα είχε αυτό το εγχείρημα της “Κιβωτού” ούτε είχα σκεφτεί ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο με τόσα παιδιά. Όπως συνηθίζω να λέω είναι ένα θαύμα. Η “Κιβωτός” αποτελεί ένα σχέδιο που προϋπήρχε και εγώ απλά είπα “ναι” και ακολούθησα τη μια ανάγκη μετά την άλλη».

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται από ευρωβουλευτές. Είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε το 2008. Στόχος του βραβείου είναι να επιβραβεύσει άτομα και οργανώσεις των οποίων οι δράσεις:

  • προάγουν τη αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την ευρωπαϊκή συνεργασία, προάγουν την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού πνεύματος μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών,
  • σχετίζονται με το θέμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους,
  • προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής

Δείτε όλους τους βραβευθέντες στο βίντεο του Euronews που ακολουθεί:

Η «Κιβωτός» ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με σκοπό να αποτελέσει μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας ,την Ακαδημία Πλάτωνος.

Σήμερα αγκαλιάζει μία πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα παιδιών όλων των ηλικιών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, μέχρι το Καζακστάν, την Γκάνα, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που βιώη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού που τους ανακουφίζει από τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες , την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και την αγραμματoσύνη.

Εκτός των εθελοντών που φροντίζουν ανιδιοτελώς τις βασικές ανάγκες των παιδιών όπως σίτιση, ένδυση ψυχαγωγία, περίθαλψη, σxολική ένταξη, άλλοι εθελοντές τα διδάσκουν αφιλοκερδώς φροντιστηριακά μαθήματα , άλλοι τους παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, και όλοι, μαζί με την αγάπη των δωρητών και την αδιάκοπη φροντίδα και προσευχή του πατέρα Αντωνίου, συμβάλλουν στην κοινωνική τους ένταξη και καταξίωση. Αμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί η ιδρυματοποίησή τους.

Με αφορμή την βράβευση του πατέρα Αντώνιου ως του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έκανε την παρακάτω δήλωση:

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και αυτή την αλληλεγγύη και ο πατέρας Αντώνιος είναι η έκφραση της .

Ο Ευρωπαίος Πολίτης 2018, δεν είναι απλά ένας ορθόδοξος παπάς, δεν είναι ένας αγνός ιερωμένος. Είναι ο άνθρωπος που μεγαλώνει διαρκώς εδώ και χρόνια την οικογένεια του, που έγινε μια μεγάλη αγκαλιά, για να χωρέσει όλο και περισσότερα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Ξεκίνησε από το μηδέν και τα κατάφερε. Σήμερα η Κιβωτός του Κόσμου ταξιδεύει με επιβάτες εκατοντάδες παιδιά. Και συνεχίζει. Γιατί η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε και στήριξε το έργο του.

Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί να τα καταφέρει μόνο με περισσότερη ανθρωπιά. text Τώρα πώς γίνεται οι ακροδεξιοί Ιταλοί να λένε τα ίδια με αυτά που έλεγαν οι δικοί μας ριζοσπάστες;