810
Οχι το μοντέλο του GNTM δεν το χάιδεψε ποτέ ο Τόνι Σφίνος | Youtube

Γ.Γ. Ισότητας: Κάντε κάτι με το «Greece’s Next Top Model» – έλεος πια με τον Σφίνο!

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 13:34
Οχι το μοντέλο του GNTM δεν το χάιδεψε ποτέ ο Τόνι Σφίνος
|Youtube

Γ.Γ. Ισότητας: Κάντε κάτι με το «Greece’s Next Top Model» – έλεος πια με τον Σφίνο!

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 13:34

«Οχι άλλο Greece’s Next Top Model (GNTM)», «φτάνει πια με το σποτ του “φαρμακοποιού” Τόνι Σφίνου», βροντοφώναξε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, ζητώντας την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τα δύο αυτά κρούσματα άκρατου σεξισμού και γυναικείας εκμετάλλευσης.

Εχοντας ανατριχιάσει από τα αδυσώπητα επικριτικά σχόλια της Βίκυς Καγιά για την εμφάνιση των κοριτσιών – wannabe model, η γ.γ. Ισότητας καταγγέλλει στη σχετική ανακοίνωσή της τη σεξιστική κριτική που -όπως διευκρινίζει- δεν αφορά μόνο τις συμμετέχουσες στο ριάλιτι, αλλά όσα υπομένουν οι γυναίκες σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Το φαινόμενο αυτό θα αποτελούσε έκπληξη σε μία άλλη κοινωνία, στη δική μας, όμως, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί μια απλή αντανάκλαση της αντικειμενοποίησης των γυναικών και της αναπαραγωγής του ρόλου τους ως αντικείμενα πόθου, που οφείλουν να υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες, πάντοτε ασαφείς και αντικρουόμενους».

Η ανακοίνωση της ΓΓΙΦ

Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την άνθιση και τεράστια δημοσιότητα εκπομπών στις οποίες διάφορες ομάδες ειδικών κρίνουν γυναίκες. Αφορούν όλες, αυτή την εποχή, τον κόσμο της μόδας, έναν σκληρό αλλά glamorous κόσμο, ονειρεμένο για πολλά νέα κορίτσια ή, για κάποιες, μια αγορά εργασίας ανοιχτή σε προσλήψεις.

Επιτροπές σοφών και έμπειρων με πολύ καλές προθέσεις κρίνουν μετά από περισυλλογή τον τρόπο που οι γυναίκες ντύνονται, στέκονται, περπατούν, ποζάρουν. Τα σώματά τους κατατέμνονται σε μέρη, κάποια από τα οποία πληρούν τους όρους των κριτών, ενώ κάποια άλλα όχι.

Η ασάφεια των κριτηρίων είναι εμφανής από τις διαφωνίες και διασκέψεις τους, πολλές από τις οποίες αναπαράγονται στα μέσα και προκαλούν περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το εάν το τάδε μέρος της γυναίκας, το δείνα τακούνι, η σκιά στο μάτι, η προφορά, η συμπεριφορά της, η υπερβολική ανδροπρέπεια ή θηλυκότητα που εκπέμπει δικαιολογεί ή όχι την εξέλιξή της στον κόσμο της μόδας.

Το φαινόμενο αυτό θα αποτελούσε έκπληξη σε μία άλλη κοινωνία. Στη δική μας, ωστόσο, αποτελεί μια απλή αντανάκλαση της αντικειμενοποίησης των γυναικών και της αναπαραγωγής του ρόλου τους ως αντικείμενα πόθου, που οφείλουν να υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες, πάντοτε ασαφείς και αντικρουόμενους, ώστε να υπάρχει περιθώριο κριτικής.

Δεν είναι λοιπόν οι συγκεκριμένες εκπομπές σεξιστικές, ούτε αφορούν τα σχόλια μόνο υποψήφια μοντέλα. Απλώς συνθέτουν και παρουσιάζουν συμπυκνωμένη τη σεξιστική κριτική ως προς το μέρος και το σύνολο που δέχονται οι γυναίκες σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Αυτή που δέχεται η εργαζόμενη, νοικοκυρά, πολιτικός, φουρνάρισσα, σε κάθε ηλικία που «δεν ντύνεται ανάλογα με το σώμα της», «γελάει πιο πολύ από ό,τι πρέπει», «αντιμιλάει» ή «είναι ντροπαλή», θέλει ή δεν θέλει πολύ να πετύχει, είναι μικρή ή μεγάλη για να γίνει μητέρα.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων δεν έμεινε όμως μόνο στο «εμπόριο σαρκός» του Next Top Model, και θυμίζοντας ημέρες Αντζελας Δημητρίου, με το «κόψιμο» του αλησμόνητου «χτύπα σαν άντρας», έβαλε στο στόχαστρό της τον σεξιστή «φαρμακοποιό» Τόνι Σφίνο που χαϊδεύει φιλήδονα την καλλίγραμμη πελάτισσά του στο γνωστό πια διαφημιστικό σποτ.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Φαρμακοποιούς της Αττικής που εξέδωσαν προ ημερών «πύρινη» ανακοίνωση κατά των εμπνευστών του σποτ και του πρωταγωνιστή του, η ΓΓΙΦ κάνει λόγο για διαφήμιση που προβάλλει κατάφωρα το γυναικείο φύλο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κατά περίπτωση επαγγελματική ιδιότητα!

 Η συνέχεια για τον Τόνι Σφίνο

Και σα να μην αρκούν όλες αυτές οι σεξιστικές εκπομπές, τον καμβά του σεξισμού έρχονται και συμπληρώνουν κάθε τόσο οι διάφορες διαφημίσεις, που προσβάλλουν κατάφωρα το γυναικείο φύλο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακεραιότητα και -ενίοτε- την, κατά περίπτωση, επαγγελματική ιδιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη διαφήμιση με τηλεοπτικό σποτ που προβάλλει άντρα φαρμακοποιό να διανυκτερεύει, προσπαθώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ημίγυμνο σώμα γυναίκας, αγγίζοντας την αισθησιακά και υπό τη φράση «Εδώ πονάει;». «Πονάει». Μάκια και – «πάει», λειτουργεί προς επίρρωση όλων των παραπάνω.

Ταυτόχρονα, ενισχύει την ανάγκη ύπαρξης ενός πιο επισταμένου φιλτραρίσματος επί του συνόλου των διαφημιστικών σποτ που προβάλλονται στη βάση του σεβασμού των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων και της ανάγκης υπέρβασης των έμφυλων ανισοτήτων.

Για τους λόγους αυτούς η πάντα δραστήρια και άμεση στις αντιδράσεις της Γενική Γραμματεία Ισότητας προσέφυγε με σχετική επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προτάσσοντας την «ανάγκη προάσπισης των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων για όλους και όλες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του σεξισμού στα ΜΜΕ εν γένει».

Ανάλογη επιστολή εστάλη και στο Star Channel, τηλεοπτικό σταθμό προβολής της εκπομπής Greece’s Next Top Model,  καλώντας να τηρήσει «άμεσα» την τηλεοπτική δεοντολογία!

Εφιστάται δε ιδιαίτερα η προσοχή στην τήρηση των διατάξεων του ν. 4531/2018, σχετικά με τη κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τέλος, με μία ακόμη επιστολή της, με αποδέκτη αυτή τη φορά το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, η ΓΓΙΦ  ζήτησε την απόσυρση του προκλητικά σεξιστικού διαφημιστικού σποτ, που εν τω μεταξύ έχει γίνει viral από την ιδιότυπη αυτή διαφήμιση που του έχει γίνει από τις οργισμένες αντιδράσεις των θιγόμενων.