1156
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου: «Κάθε παιδί, αξίζει να είναι παιδί» |

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου νέα πρόεδρος στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 12:19
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου: «Κάθε παιδί, αξίζει να είναι παιδί»
|

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου νέα πρόεδρος στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 12:19

Τη σύνθεση της νέας διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά την απόφαση απομάκρυνσης του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας (πρώην πρόεδρος του ΔΣ) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ενωσης «Μαζί για το παιδί», η οποία πλαισιώνεται από τους:

Ιωάννη Σπυρίδωνα Τέντε, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπαδάτο, παιδίατρο, τ. διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Γιώργο Πρωτόπαπα, γενικό διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, Ερρικα Οικονόμου, ψυχολόγο, γραμματέα «Φίλων της Θεοτόκου», Ανδρέα Ζομπανάκη, οικονομολόγο, πρόεδρο του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά», Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη, δικηγόρο, διευθυντή υπουργικού γραφείου, υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η νέα διοίκηση στην «Κιβωτό του Κόσμου» είναι προσωρινή, με διάρκεια θητείας έναν χρόνο, και αποστολή να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.

Για την αλλαγή αυτή, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς, σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο  αποτελείται από τους κάτωθι:

1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί», ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο διοικητικό συμβούλιο καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Iδρυτικό μέλος και πρόεδρος από το 2018 της Eνωσης «Μαζί για το Παιδί», που έχει υπό την «ομπρέλα» της δέκα κοινωφελή σωματεία, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, σύζυγος του εφοπλιστή, Ανδρέα Μαρτίνου,  έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, κακοποίησης, και αναπηρίας με σειρά δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Με δικά της λόγια…

Φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία, έλεγε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» στις αρχές του έτους, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

«Το 1982 -διηγείται- έτυχε να γνωρίσω μια εργαζόμενη που είχε ένα παιδί, τον Γιώργο, με σύνδρομο Ντάουν. Τότε ήταν κλεισμένο σε ένα ίδρυμα που έμοιαζε περισσότερο με κολαστήριο. Οι υπεύθυνοι δεν άφηναν ούτε τους γονείς των παιδιών να το επισκεφθούν. Την ίδια χρονιά, είχε τύχει να πάω με τον άνδρα μου στη Λέρο για διακοπές. Θελήσαμε να δούμε από κοντά το Ψυχιατρείο. Δεν μας άφησαν. Ημασταν νέοι τότε και πήραμε την τολμηρή απόφαση να πηδήξουμε έναν τοίχο και να μπούμε μέσα. Ακόμα θυμάμαι τις σοκαριστικές εικόνες. Αυτό με έκανε να θέλω ακόμα πιο πολύ να ασχοληθώ με τα ζητήματα αυτά, και γενικά με τα παιδιά στα οποία είχα αδυναμία και προτού γίνω μητέρα. Οταν έκλεισε το ίδρυμα που φιλοξενούσε τον Γιώργο, 15 γονείς έμειναν μετέωροι. Ετσι ξεκίνησε το “Χαρά” που έδωσε στέγη σε αυτά τα παιδιά τότε, που συνεχίζει να λειτουργεί υποδειγματικά έως σήμερα».

«Η ίδια η φιλανθρωπία είναι θέμα παιδείας, ξεκινάει από την οικογένεια, εδραιώνεται στο σχολείο. Συχνά μάλιστα είναι θέμα κουλτούρας μιας χώρας», σημείωνε μεταξύ άλλων, δίνοντας ένα  παράδειγμα «για να καταλάβετε πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μην έχει ιδέα για την ανέχεια γύρω μας»:

«Πήραμε μια χορηγία από μια εταιρεία για είδη προσωπικής υγιεινής. Ακούγεται περίεργο και όμως υπάρχουν κορίτσια σήμερα στην Ελλάδα που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το προϊόν αυτό και τις δύσκολες ημέρες δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους. Οταν ασχολείσαι με το δικό μας πεδίο βλέπεις, ακούς και μαθαίνεις πράγματα που αν και αυτονόητα στη συνείδησή μας, σκοντάφτουν στη σκληρή πραγματικότητα».

«Στη φιλανθρωπία η λέξη-κλειδί είναι η συνέπεια. Να λες αυτά που μπορείς να κάνεις και να κάνεις αυτά που έχεις δεσμευτεί», είναι το σύνθημά της για φιλανθρωπική της δράση ανά την Ελλάδας.

«Επειτα από τόσα χρόνια έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει προγράμματα που μας βοήθησαν να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να μεγαλώσουμε την εμβέλειά μας. Οπως η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης 115 25. Προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν και χρηματοδοτείται από τον ΟΤΕ. Μπορεί να καλέσουν έφηβοι, γονείς ή εκπαιδευτικοί από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας για να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν πάντα σε σχέση με το παιδί ή τον έφηβο.

»Συμβάλλουμε στην ανακούφιση πληθυσμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

»Η κοινωνική μας υπηρεσία χαρτογραφεί και μελετάει τις ανάγκες σε πληγείσες περιοχές, όπως έκανε στο Μάτι και στη Σάμο και πρόσφατα στα πυρόπληκτα σημεία της χώρας μας. Μια σημαντική πρωτοβουλία της Ενωσης –εκτός από τα προγράμματα σίτισης– έχει να κάνει με τις ακριτικές περιοχές όπως ο Εβρος ή το Καστελλόριζο. Εκεί η στήριξη είναι πολυδιάστατη», περιγράφει και καταλήγει:

»Θα σας πω κάτι πολύ συγκινητικό: όσο πιο μακριά από την Αθήνα είναι ένα σχολείο, τόσο πιο πολύ το σέβονται τα παιδιά. Δεν θα δει κανείς γκράφιτι ή βανδαλισμούς. Αν χαλάσει μια λάμπα ή κάτι άλλο, οι γονείς των ίδιων των παιδιών σπεύδουν να το φτιάξουν. Υπάρχει σεβασμός. Η ακριτική Ελλάδα έχει πολλά να μας διδάξει και θα προέτρεπα τους συμπατριώτες μας να κάνουν ταξίδια σε μη τουριστικές περιοχές για να βγάλουν τα δικά τους χρήσιμα συμπεράσματα. Επίσης, η βοήθειά μας όσο μικρή και αν είναι πιάνει τόπο. Σε μια ταραγμένη εποχή σαν τη δική μας, νομίζω ότι αυτό είναι η πιο πολύτιμη ανταμοιβή. Γιατί κάθε παιδί, αξίζει να είναι παιδί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...