1031
Ο διοπτροφόρος ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, οδεύει προς τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές | Jan Hetfleisch/Getty Images

Η Αυστρία υπνοβατεί καθώς η Ακροδεξιά καλπάζει

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 17:57
Ο διοπτροφόρος ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, οδεύει προς τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές
|Jan Hetfleisch/Getty Images

Η Αυστρία υπνοβατεί καθώς η Ακροδεξιά καλπάζει

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 17:57

Στην ετήσια πρωτοχρονιάτικη συγκέντρωση του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), που πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα μπιραρίας στο νότιο κρατίδιο της Στυρίας στις 13 Ιανουαρίου, ο αρχηγός του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ χαιρετίστηκε θριαμβευτικά ως ο «μελλοντικός Volkskanzler» (καγκελάριος του λαού).

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το FPÖ χρησιμοποίησε έναν όρο που προήλθε από τους Ναζί – χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον Αδόλφο Χίτλερ το 1933. Ανεβαίνοντας στη σκηνή, ο Κικλ τάχθηκε εναντίον του Systemkanzler (καγκελάριο του συστήματος) και των Systemmedien (τα μέσα του συστήματος), δανειζόμενος φράσεις που ο αυστριακός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόναλντ Πολ έχει αποκαλέσει «ναζιστικές ασυναρτησίες».

Ο Κικλ ανακήρυξε τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ «νεκρό περιπατητή» και ανακοίνωσε μια «λίστα καταζητούμενων υπουργών» της κυβέρνησης, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την πολιτική της χώρας κατά την περίοδο της πανδημίας. Ανέφερε ότι υπό την κυβέρνηση του FPÖ η Αυστρία θα γίνει «φρούριο». «Δεν θα δεχόμαστε πλέον καμία αίτηση ασύλου» δήλωσε ο μικρόσωμος διοπτροφόρος ηγέτης της Ακροδεξιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

«Η Ουγγαρία είναι πρότυπο για μένα» είπε ο Κικλ στους πιστούς του κόμματος, σβήνοντας κάθε αμφιβολία ως προς το όραμα του FPÖ για την Αυστρία. Ο λόγος του ήταν γεμάτος υπερβολές, μοχθηρός και δυσοίωνος. Είχε την εγκυμονούσα ενέργεια ενός κόμματος που αντιμετωπίζει ελάχιστη ουσιαστική αντίσταση στον δρόμο προς τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος έτους, και την επιστροφή του στην εξουσία.

Στα μέσα Νοεμβρίου του 2022 το FPÖ ξεπέρασε για πρώτη φορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (SPÖ) στις δημοσκοπήσεις, και μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους η Ακροδεξιά έπαιρνε τακτικά ένα ποσοστό κοντά στο 30%.

Δεδομένου ότι το FPÖ κατείχε την τέταρτη θέση με μόλις το 11% της υποστήριξης του εκλογικού σώματος κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, πληγωμένο από σκάνδαλα, διασπάσεις και μια εκλογική ήττα, αυτή η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη από ό,τι το κόμμα –πόσο μάλλον η χώρα– φανταζόταν πως ήταν δυνατή.

Το FPÖ επωφελήθηκε από ένα συγκεκριμένο σύνολο πολιτικών συνθηκών, οι οποίες του επέτρεψαν να δημιουργήσει έναν ισχυρό συνασπισμό ψηφοφόρων, υιοθετώντας μια σειρά επίμονων μειονοτικών θέσεων. Ξεκίνησε με την αντίθεση στα κυβερνητικά αντίμετρα για την Covid-19 και τον σκεπτικισμό του για τα εμβόλια. Και όταν η αποτυχία της κυβέρνησης να εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έφερε αντιδράσεις, το FPÖ κατάφερε να τις αξιοποιήσει.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Πέρα από την υποστήριξη των σκεπτικιστών της Covid, το κόμμα προσεταιρίστηκε και τους αντιρρησίες της ευρωπαϊκής υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή αυστριακή ουδετερότητα ως πρόσχημα για να υιοθετήσει φιλορωσικές θέσεις.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο Κικλ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της Αυστρίας για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ουκρανία, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τις «επιβλαβείς» κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η πιο πρόσφατη δημοσκοπική ώθηση του κόμματος ήρθε χάρη στην επανεμφάνιση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση της Ευρώπης, που ξεκίνησε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο ηγέτης του νεοσύστατου λαϊκιστικού αριστερού Κόμματος της Μπίρας, Ντομινίκ Βλάζνι, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια μιας κεντροαριστερής κυβερνητικής συμμαχίας (REUTERS/Lisa Leutner)

Το 2022 υποβλήθηκαν 112.272 αιτήσεις ασύλου στην Αυστρία – περισσότερες από όσες στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Ο ετήσιος πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 11,2% τον Ιανουάριο του 2023 και παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 103% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για όσους αντιτίθενται στο FPÖ, η κύρια ανησυχία είναι ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης. Η οικονομία παραμένει υποτονική – το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,5% το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 1% φέτος. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μετριάσει τον πληθωρισμό με εφάπαξ πληρωμές σε μετρητά και ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας των νοικοκυριών δεν έχουν αγγίξει ακόμα τους ψηφοφόρους.

Το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του Νεχάμερ, από την άλλη, αντιμετωπίζει ένα διμέτωπο πρόβλημα. Ενώ βαρύνεται από τις καταγγελίες για διαφθορά που αντιμετώπισε στη διάρκεια της θητείας του ο πρώην καγκελάριος και αρχηγός του Σεμπάστιαν Κουρτς, χωρίς αυτόν το κόμμα έχει χάσει τα αντιμεταναστευτικά αντανακλαστικά που του πρόσφεραν δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες – και οι απόπειρές του να τα επανακτήσει πέφτουν στο κενό.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, αν και η θέση του SPÖ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί υπό τον νέο ηγέτη του, Αντρέας Μπάμπλερ, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος δεν είναι καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν τη διαδικασία της ομφαλοσκοπικής διεξαγωγής εκλογής ηγεσίας του – που εκφυλίστηκε περαιτέρω όταν ανακοινώθηκε ο λάθος νικητής λόγω λανθασμένης καταμέτρησης.

Επιπλέον, ο ονειρεμένος συνασπισμός που οραματίζεται ο Μπάμπλερ –μια κεντροαριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει τους αυστριακούς Πράσινους και το φιλελεύθερο κόμμα NEOS– εξελίσσεται σε φαντασίωση, ειδικά καθώς το αριστερό μπλοκ οδηγείται προς διάσπαση, με τη δημιουργία του ασόβαρου Κόμματος της Μπίρας.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιανουαρίου, ο αρχηγός του Ντομινίκ Βλάζνι –ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Μάρκο Πόγκο»– ανακοίνωσε την πρόθεση του νεοσύστατου κόμματος να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, εάν προσελκύσει αρκετά νέα μέλη και οικονομική υποστήριξη. Οπότε το SPÖ και οι Πράσινοι θα αποκτήσουν έναν ακόμα αντίπαλο στα αριστερά συμμαχικά τους σχέδια, μετά το Κομμουνιστικό κόμμα.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση είναι αντιδημοφιλής και η αντιπολίτευση στερείται χρόνου για να βρει τα πατήματά της. Η οικονομία παραμένει αδύναμη και οι άμεσες προοπτικές της χώρας είναι ζοφερές. Η Αυστρία οδεύει έτσι προς μια ακροδεξιά νίκη στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Και αν το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) συμφωνήσει να συνασπιστεί με το FPÖ –όπως έκανε το 2000 και το 2017–, τότε η Ακροδεξιά θα επιστρέψει στην εξουσία.

Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα, ένα μεμονωμένο γεγονός επηρέασε ριζικά τη δυναμική κάθε ψηφοφορίας. Το 2017, ένα «πραξικόπημα» του Κουρτς για να αναλάβει την ηγεσία του ÖVP ανατίναξε τον συνασπισμό του κόμματος με το SPÖ. Το 2019, ο τότε ηγέτης του FPÖ και αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράτσε ηχογραφήθηκε να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε μια γυναίκα που πίστευε ότι ήταν συγγενής ενός ρώσου ολιγάρχη.

Παρ’ όλα αυτά, το FPÖ επανήλθε δυναμικά στις δημοσκοπήσεις και παραμένει φαβορί για την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές, με τους αυστριακούς πολιτικούς και ψηφοφόρους να υπνοβατούν. Για να αποφύγει η Αυστρία ένα νέο τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή τη φορά χρειάζεται απεγνωσμένα ένα γεγονός που θα λειτουργήσει ως από μηχανής Θεός σε αρχαιοελληνική τραγωδία, σημειώνει το Politico.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...