293
| REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

H Γερμανία κρατικοποίησε τον ενεργειακό κολοσσό Uniper

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 11:47
|REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

H Γερμανία κρατικοποίησε τον ενεργειακό κολοσσό Uniper

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 11:47

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% την εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον Fortum, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η φινλανδική πλευρά και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Fortum, πριν από τη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελσίνκι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μάρκους Ραουράμο.

Ο Μάρκους Ραουράμο, CEO του ομίλου Fortum, στη συνέντευξη Τύπου για τη διάσωση της Uniper (Lehtikuva/Jussi Nukari via REUTERS)

H κρατικοποίηση της Uniper είχε προεξοφληθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης καθώς το υπέρογκο πακέτο κρατικής διάσωσης, ύψους σχεδόν 19 δισ. ευρώ, μέσα στο καλοκαίρι (4 δισ. ευρώ είναι δάνεια από την Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα), φαινόταν ότι δεν ήταν αρκετό.

Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα, σχολίασαν ειδικοί και αναλυτές στη Γερμανία. Για μια κρατικοποίηση που δεν μπορεί να αποφευχθεί, εξαιτίας της τεράστιας σημασίας της εταιρείας για τον ενεργειακό εφοδιασμό, είχε κάνει λόγο την περασμένη Παρασκευή η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

Γερμανοί οικονομολόγοι και εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου είχαν κρούσει άλλωστε εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για συνέπειες «ντόμινο» στη γερμανική οικονομία σε περίπτωση κατάρρευσης της Uniper. Εκαναν λόγο για μια επανάληψη της περίπτωσης Lehman Brothers (της μεγάλης τράπεζας που κατέρρευσε στις ΗΠΑ το 2008, πυροδοτώντας μια διεθνή οικονομική κρίση), αυτή τη φορά επί γερμανικού και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκού εδάφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...