415
O Κώστας Σκρέκας στις ανακοινώσεις για τις κλίμακες επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για το ρεύμα τον Οκτώβριο – Στα €90 η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 11:01
O Κώστας Σκρέκας στις ανακοινώσεις για τις κλίμακες επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για το ρεύμα τον Οκτώβριο – Στα €90 η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 11:01

Τις τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, καθώς επίσης ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αναλυτικά οι κλίμακες έχουν ως εξής:

♦ Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα) με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ η μεγαβατώρα

♦ Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% (επιδότηση στα 386 ευρώ η μεγαβατώρα). Αν μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση, η επιδότηση αυξάνει κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα

♦  Για πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70%. Η επιδότηση είναι 335 ευρώ. (αφορά το 2% των νοικοκυριών). Για μείωση κατανάλωσης 15% προσφέρεται επιδότηση 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

♦  Για ευάλωτα νοικοκυριά (κοινωνικό τιμολόγιο) δίνεται επιδότηση 485 ευρώ η μεγαβατώρα.

♦  Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

♦  Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

♦  Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας  έτσι το 50% της αύξησης. Η εν λόγω επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Για τους επαγγελματίες και τις βιομηχανίες δίνεται οριζόντια επιδότηση ύψους 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χρήματα από το ειδικό τέλος θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ακολουθεί αναλυτικά η παρουσίαση από τον υπουργό Ενέργειας:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...