414
Ο Ζιρού πανηγυρίζει το 2-1, ο Ραμπιό σπεύδει να τον συγχαρεί | REUTERS/Matthew Childs

H Γαλλία νίκησε, το «it’s coming home» πάει σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2022, 23:07
Ο Ζιρού πανηγυρίζει το 2-1, ο Ραμπιό σπεύδει να τον συγχαρεί
|REUTERS/Matthew Childs

H Γαλλία νίκησε, το «it’s coming home» πάει σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2022, 23:07

Οι ελπίδες για ένα ακόμη «it’s coming home», ένα τρόπαιο στην Αγγλία, κοιτίδα του ποδοσφαίρου, συγκρούστηκαν και πάλι με την πραγματικότητα: η Γαλλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια, αποδείχτηκε πολύ δυνατή για να τη νικήσει αυτή η ομάδα αυτού του προπονητή που λέγεται Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Αυτή βέβαια είναι η θεώρηση από την αγγλική πλευρά. Από τη γαλλική, οι Μπλε επιδεικνύουν και σε αυτή τη διοργάνωση μοναδικό μέταλλο: νίκησαν στον προημιτελικό με 2-1 τους πολύ μαχητικούς Αγγλους και προκρίθηκαν χωρίς πολλά πολλά στα ημιτελικά, για έβδομη φορά στην ιστορία των Μουντιάλ —μάλιστα θα βρουν μπροστά τους, την Τετάρτη, το θεωρητικά αδύναμο Μαρόκο, έχουν δηλαδή ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες για μια σχετικά εύκολη παρουσία στον τελικό.

Η Γαλλία ευτύχησε να προηγηθεί με μια γκολάρα του Ορελιέν Τσουαμενί στο 17′, αλλά έπειτα άφησε χώρο στην Αγγλία, η οποία κυριάρχησε. Η υπεροχή της ομάδας του Σάουθγκεϊτ μετουσιώθηκε σε πέναλτι-γκολ του Χάρι Κέιν στο 54′. Όμως εκεί φάνηκε η ποιότητα και το βάθος του δυναμικού της γαλλικής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας: το γκολ του Ολιβιέ Ζιρού στο 78΄ήταν και πάλι ρεσιτάλ ποδοσφαίρου αιχμής.

Και όταν πια η Αγγλία κέρδισε άλλο ένα πέναλτι —από τα πολλά που ζητούσε κατά τη διάρκεια του αγώνα, σπαταλώντας νεύρα και ποδοσφαιρικό κεφάλαιο— ο αρχηγός Κέιν αυτή τη φορά λάθεψε: έξι λεπτά πριν το 90λεπτο ο αστέρας της Τότεναμ αστόχησε απελπιστικά από την άσπρη βούλα, στερώντας από τα Λιοντάρια την ελπίδα να διεκδικήσουν κάτι στην παράταση, ακόμα και μια πορεία ως τον τελικό.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα: ο Ζιρού παρηγορεί τον Κέιν μετά το τέλος (REUTERS/Dylan Martinez)

Αυτή η απώλεια του πέναλτι, έδωσε και στην μουντιαλική μυθολογία έναν ακόμη «μοιραίο» Άγγλο. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα άρχισε στο Νησί η συζήτηση για το αν ήταν σωστή επιλογή να εκτελέσει και δεύτερο πέναλτι ο Κέιν, με δεδομένο μάλιστα ότι είχε απέναντί του έναν συμπαίκτη του στην Τότεναμ, τον Λιορίς.

Το μοιραίο για τους Αγγλους πέναλτι: στο 84′ ο Χάρι Κέιν στέλνει την μπάλα πολύ ψηλά (REUTERS/Lee Smith)

Αυτά βέβαια είναι τα μεγάλα «αν» στα οποία αρέσκονται να στέκονται οι Βρετανοί, πάντα μετά από μια ήττα ή έναν αποκλεισμό. Η Γαλλία έχει τώρα να σκέφτεται πώς να μην την πατήσει, όπως την πάτησαν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, με το εκπληκτικό Μαρόκο.

Ο άλλος ημιτελικός του Μουντιάλ, την Τρίτη, θα είναι μεταξύ της Αργεντινής και της Κροατίας, υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να έχουμε επανάληψη του τελικού του 2018, όταν οι Γάλλοι αντιμετώπισαν και νίκησαν τους Κροάτες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...