668
Ο Χαράλαμπος Γώγος στην τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ | YouTube/ΣΚΑΪ

Γώγος: Παρέλαση 25ης Μαρτίου με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν γίνεται

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 09:35
Ο Χαράλαμπος Γώγος στην τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ
|YouTube/ΣΚΑΪ

Γώγος: Παρέλαση 25ης Μαρτίου με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν γίνεται

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 09:35

Την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και για την πίεση στο σύστημα υγείας, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το δεύτερο κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού. Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη, που ήταν μια πράσινη περιοχή, έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί», εξήγησε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Επιπλέον, σημείωσε, τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αποδεδειγμένο πια ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30%-60% και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Εκτίμησή του ωστόσο, ήταν ότι με τα νέα μέτρα η κινητικότητα δείχνει να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση. «Τώρα», είπε, «ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας».

Στο ερώτημα «αν και πότε θα ανοίξει η αγορά», ο καθηγητής Παθολογίας απάντησε ότι προτιμά και θεωρεί και πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, «γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης

Σε δηλώσεις στο ίδιο κανάλι και κληθείσα να δώσει κάποια ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, παρατήρησε ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι  της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Οπως είπε η εκπρόσωπος, υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί –όπως σημείωσε– όλα είναι υπό αίρεση.

Αναφερόμενη στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η κυρία Πελώνη διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί, για την αύξηση κλινών. Ωστόσο, όπως είπε, όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Απηύθυνε τέλος έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, «να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα» σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» για τη διασπορά του ιού, προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό.

«Από την άλλη –παραδέχθηκε– τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς στη Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν, δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ».

Οσο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, σχολίασε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Ερωτηθείσα για το θέμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τέλος το σύστημα υγείας, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά συνεργασία. Οπως είπε, το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non Covid περιστατικά και έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ. «Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Υπάρχει ανάγκη και από ιδιώτες γιατρούς», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...