609
Η διάσημη σκηνή από τον «Τιτανικό»... απαντά στους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η γέφυρα ήταν άτρωτη | Twitter @ukrposhta

Γραμματόσημο για την ανατίναξη της Γέφυρας στην Κριμαία εξέδωσε η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 08:01
Η διάσημη σκηνή από τον «Τιτανικό»... απαντά στους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η γέφυρα ήταν άτρωτη
|Twitter @ukrposhta

Γραμματόσημο για την ανατίναξη της Γέφυρας στην Κριμαία εξέδωσε η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 08:01

Ενα αναμνηστικό γραμματόσημο αφιερωμένο στο πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας, τον Οκτώβριο, το οποίο προκάλεσε ενθουσιώδεις εορτασμούς σε ολόκληρη τη χώρα, εξέδωσε η Ουκρανία. Η κυκλοφορία του προγραμματίστηκε για τις 4 Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσει με τη ρωσική Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, την εθνική επέτειο που επανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να αντικαταστήσει τον εορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η εν λόγω γέφυρα κατασκευάστηκε προκειμένου να συνδεθούν οδικώς και σιδηροδρομικώς η Κριμαία και η Ρωσία, η οποία προσάρτησε παρανόμως τη χερσόνησο το 2014, και συμβόλιζε τον έλεγχο της Μόσχας στην περιοχή. Το έργο-«καμάρι» του ρώσου προέδρου εγκαινιάστηκε από τον ίδιο.

Για τους Ουκρανούς, πάλι, η γέφυρα αποτελούσε μια υπόμνηση της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και της αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία τότε θεωρούνταν ευρέως ως η τρίτη ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα.

Ο σχεδιαστής του γραμματοσήμου, ο ουκρανός καλλιτέχνης Γιούρι Σάποβαλ, αναπαρέστησε τη Γέφυρα της Κριμαίας πίσω από σύννεφα σκούρου καπνού. Στο προσκήνιο ζωγράφισε τη διάσημη σκηνή από τον «Τιτανικό», όπου ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αγκαλιάζει την Κέιτ Γουίνσλετ στην πλώρη του «αβύθιστου» πλοίου, ως αναφορά στους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η γέφυρα ήταν άτρωτη.

Ο Ιχορ Σμελιάνκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrposhta, της κρατικής ταχυδρομικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, έγραψε στο Telegram ότι το γραμματόσημο τιμά «τις τιτάνιες προσπάθειες του λαού και των ενόπλων δυνάμεών μας».

«Η δική μας γέφυρα στέκεται δυνατή, η δική τους γέφυρα είναι τόσο κουρασμένη όσο και η ιδεολογία τους», δήλωσε ακόμη ο ίδιος, παρουσιάζοντας τη νέα συλλογή γραμματοσήμων στην πεζογέφυρα του Κιέβου, που επλήγη προ ημερών, όταν ρωσικός πύραυλος εξερράγη δίπλα της. «Σήμερα, οκτώ χρόνια, οκτώ μήνες, οκτώ ημέρες από τότε που οι Ρώσοι ξεκίνησαν την επίθεσή τους, ελπίζουμε ότι η νίκη μας φτάνει σε λιγότερο από οκτώ μήνες».

Η Ουκρανία τύπωσε 7 εκατομμύρια γραμματόσημα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα ταχυδρομεία της Ukrposhta από την Παρασκευή, δήλωσε ο Σμελιάνκι.

Τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου, τα δραματικά πλάνα από την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μάρτυρες δημοσίευσαν φωτογραφίες της κατεστραμμένης γέφυρας, τμήματα της οποίας είχαν καταρρεύσει στα στενά του Κερτς.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα, υιοθετώντας στάση ανάλογη με εκείνη που ακολούθησε μια σειρά εκρήξεων σε ρωσικές βάσεις στη χερσόνησο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Guardian, βέβαια, οι δημόσιοι πανηγυρισμοί ανώτερων ουκρανών αξιωματούχων δεν άφησαν αμφιβολία για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Η Ρωσία χαρακτήρισε το πλήγμα στη γέφυρα «τρομοκρατική ενέργεια» και κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

Με τη βοήθεια της Δύσης σε όπλα και χρηματοδότηση, οι Ουκρανοί πέτυχαν αυτό για το οποίο πολλοί αμφέβαλλαν στην αρχή της εισβολής: διαδοχικές υποχωρήσεις της Ρωσίας. Ακόμη και έτσι, όμως, οι εκρήξεις και οι επιθέσεις σε ρωσικές βάσεις στην ενδοχώρα της Κριμαίας ή στα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν έκπληξη.

Η Ουκρανία εξέδωσε το πρώτο της γραμματόσημο εν καιρώ πολέμου τον Απρίλιο. Το γραμματόσημο αυτό, που έκτοτε έχει γίνει συλλεκτικό, απεικονίζει έναν ουκρανό στρατιώτη να σηκώνει το μεσαίο του δάχτυλο στη ναυαρχίδα της Ρωσίας Moskva, καθώς το καταδρομικό βυθίζεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η βύθιση του πλοίου ανανέωσε το ηθικό των Ουκρανών σε μια περίοδο που η Ρωσία σφυροκοπούσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τα δυτικά όπλα αργούσαν να φτάσουν.

Στην άκρη του γραμματοσήμου αυτού υπήρχε το σύνθημα «Ρωσικό πολεμικό πλοίο άντε…», με τη βωμολοχία να παραλείπεται. Η φράση αυτή πρωτοειπώθηκε από τον στρατιώτη Ρόμαν Χριμπόφ όταν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο ζήτησε από τον ίδιο και τη μονάδα του, οι οποίοι βρίσκονταν στο Φιδονήσι λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, να παραδοθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...