778
Δορυφορική εικόνα δείχνει καπνούς να αναδύονται από τη Γέφυρα της Κριμαίας, στα Στενά του Κερτς, μετά την έκρηξη του Σαββάτου | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Γέφυρα της Κριμαίας: Οι Ρώσοι ενισχύουν την ασφάλειά της, δύτες ελέγχουν τις ζημιές

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2022, 15:13
Δορυφορική εικόνα δείχνει καπνούς να αναδύονται από τη Γέφυρα της Κριμαίας, στα Στενά του Κερτς, μετά την έκρηξη του Σαββάτου
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Γέφυρα της Κριμαίας: Οι Ρώσοι ενισχύουν την ασφάλειά της, δύτες ελέγχουν τις ζημιές

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2022, 15:13

Ρώσοι δύτες αναμένεται να εξετάσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη του Σαββάτου στη Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία πυροδότησε μηνύματα ενθουσιασμού από την ουκρανική πλευρά, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την ίδια. Η Ρωσία, από την πλευρά της, δεν κατηγόρησε άμεσα το Κίεβο για το πλήγμα.

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μάρατ Κουσνούλιν, οι δύτες θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί της Κυριακής. Προς το τέλος της ίδιας ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί μία πρώτη λεπτομερής επιθεώρηση της ζημιάς, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στη Γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την Κριμαία. Σύμφωνα με τον εν λόγω διάταγμα, στην ασφάλεια της γέφυρας –που πάντως ήταν ήδη υψηλού επιπέδου, κατά τη Μόσχα– θα εμπλακεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).  Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να ξεκινήσει έρευνα.

Η Κριμαία πέρασε στην κατοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2014 και η μήκους 19 χιλιομέτρων ομώνυμη γέφυρα, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία, εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τέσσερα χρόνια αργότερα από τον ίδιο τον Πούτιν. Η Γέφυρα του Κερτς, όπως επίσης είναι γνωστή, αποτέλεσε, πέρα από ένα σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα, έναν σημαντικό δίαυλο ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία.

Η έκρηξη έγινε μία ημέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Πούτιν και συνέπεσε με τον τρίτη αντικατάσταση ρώσου υψηλόβαθμου στρατιωτικού μέσα σε μία εβδομάδα –ο πτέραρχος Σεργκέι Σουροβίκιν ορίστηκε πλέον επικεφαλής της προσπάθειας εισβολής.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η έκρηξη οφειλόταν σε σκόπιμη ενέργεια αλλά το πλήγμα στο κολοσσιαίο έργο έγινε ενώ η Ρωσία υφίσταται ήττες στα πεδία των μαχών και μπορεί να θέσει υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύρραξη εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετέδωσε το Reuters.

Εξάλλου, είναι πιθανό ότι οι Ρώσοι θα μπορέσουν να ανοικοδομήσουν τη Γέφυρα, ωστόσο «δεν μπορούν να την υπερασπιστούν ενώ χάνουν έναν πόλεμο», όπως δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής στο βρετανικό ινστιτούτο Chatham Houseο Τζέιμς Νίξεϊ.

«Δυσάρεστη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση», λένε οι Ρώσοι

Για τον ρώσο κυβερνήτη της Κριμαίας –δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιος από την πλειοψηφία των κρατών -μελών του ΟΗΕ– Σεργκέι Αξιόνοφ «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη –είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία». «Φυσικά, προκάλεσε θυμό και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να «ανεφοδιάζονται πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανόν επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που κινείτο κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας, επτά δεξαμενές καυσίμων σε τρένο με 59 βαγόνια που κινείτο προς τη χερσόνησο πήραν φωτιά.

Η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε ότι φορτηγό όχημα εξερράγη στο οδικό τμήμα της Γέφυρα στις 06:07 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ανέφερε ότι δύο ανοίγματα του οδικού τμήματος της γέφυρας είχαν καταρρεύσει μερικώς, αλλά ότι η αψίδα που γεφυρώνει το Στενό, από όπου περνούν πλοία που πλέουν μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, δεν υπέστη ζημιές.

Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντερ Κουρένκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η άμεση ανταπόκριση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, που αποσυνέδεσαν τα φλεγόμενα βαγόνια, ήταν αυτό που απέτρεψε την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς.

Δέκα ώρες μετά την έκρηξη, αποκαταστάθηκε μερικώς η κίνηση των οχημάτων ενώ το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών έδωσε πράσινο φως για να ξεκινήσει και η κίνηση των τρένων.

«Happy birthday, Mr. President»

Στο παρελθόν, ουκρανοί αξιωματούχοι άφηναν συχνά να εννοηθεί ότι επιθυμούν την καταστροφή της Γέφυρας. Η στάση του Κιέβου για το συμβάν ήταν κρυπτική.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην έκρηξη σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε το Σάββατο, λέγοντας απλά ότι ο καιρός στην Κριμαία είναι συννεφιασμένος. «Αλλά όσο συννεφιασμένος κι αν είναι, οι Ουκρανοί γνωρίζουν… το μέλλον μας είναι ηλιόλουστο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είναι ένα μέλλον χωρίς κατακτητές, σε όλα τα εδάφη μας, κυρίως στην Κριμαία».

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, ωστόσο, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την γέφυρα, συνοδευόμενο από ένα βίντεο με τη Μέριλιν Μονρόε που τραγουδά «Happy birthday, Mr. President» («Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε»).

«Αναμφίβολα, γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης αρνητικών διαδικασιών μεγάλης κλίμακας στη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, σε σχόλιό του, κατηγορώντας τις εσωτερικές διαμάχες στο στενό περιβάλλον του Πούτιν, ενώ απέδωσε την ευθύνη για την έκρηξη σε ρώσους παράγοντες.

Τα ουκρανικά ταχυδρομεία ανακοίνωσαν, δε, ότι θα τυπώσουν ειδικό γραμματόσημο, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να σχολιάζει ότι η αντίδραση του Κιέβου στην καταστροφή μιας μη στρατιωτικής υποδομής «μαρτυρά την τρομοκρατική του φύση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...