793
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εφορμά προς το καλάθι των Σέλτικς προσπερνώντας με άνεση τον πολυδιαφημισμένο Τζέισον Τατούμ | Bob DeChiara-USA TODAY Sports

«Γιούχα» στον Γιάννη; Αυτό κι αν είναι παράσημο!

Sportscaster Sportscaster 4 Μαΐου 2019, 11:04
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εφορμά προς το καλάθι των Σέλτικς προσπερνώντας με άνεση τον πολυδιαφημισμένο Τζέισον Τατούμ
|Bob DeChiara-USA TODAY Sports

«Γιούχα» στον Γιάννη; Αυτό κι αν είναι παράσημο!

Sportscaster Sportscaster 4 Μαΐου 2019, 11:04

Ηταν η πιο εντυπωσιακή του εμφάνιση στα πλέι-οφ. Του πηγαίνει αυτό το γήπεδο, το «Γκάρντεν» της Βοστώνης. Στα εννέα τελευταία παιχνίδια των Μπακς στην έδρα των Σέλτικς ο Giannis έχει… οργιάσει, με 31 πόντους (μέσο όρο) σε κάθε ματς. Τα ξημερώματα έκανε, πάλι, απίθανα πράγματα. Παραλίγο «τριπλ-νταμπλ». Είχε 32 πόντους (8/12 δίποντα, 16/22 βολές, 0/1 τρίποντο), 13 ριμπάουντ και 8 ασίστ, σε 39 λεπτά. Επίσης, δύο κλεψίματα και τρεις τάπες. Ηταν -μακράν- ο καλύτερος στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, ανάμεσα σε όλους τους παίκτες (και των δύο ομάδων) που αγωνίστηκαν.

Δεν είχε ξαναγίνει, όμως συνέβη: οι σχεδόν 19.000 θεατές, που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες, αποδοκίμαζαν τον Αντετοκούνμπο σε κάθε του προσπάθεια, σε κάθε του επαφή με την μπάλα. Μεγάλο παράσημο, αυτή η «γιούχα», για τον «Greek Freak». Πλέον, οι αντίπαλοί του δεν τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, ως ένα «παιδί – θαύμα» που σέρνει πίσω του μια συγκινητική ιστορία, αλλά με τρόμο. Τον θαυμάζουν αλλά, ταυτοχρόνως, τον «μισούν». Επειδή είναι το πιο φονικό όπλο των απέναντι. Οι οπαδοί των Σέλτικς τον είδαν να «σκοτώνει» την ομάδα τους, για άλλη μια φορά. Αντέδρασαν, με έναν τρόπο που δεν συνηθίζεται στο ΝΒΑ. Κι έπειτα, απογοητευμένοι, άρχισαν να αδειάζουν το γήπεδο δυο τρία λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.

Τα «Ελάφια» νίκησαν (123-116) πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το σκορ, αν και βρέθηκαν έως και 12 πόντους πίσω. Ο Giannis πέτυχε και τους 32 πόντους του, είτε μέσα από τη ρακέτα, είτε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Ηταν η δέκατη φορά που το κάνει εφέτος. Κανείς άλλος παίκτης δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο (να σημειώσει 30+ πόντους, σκοράροντας αποκλειστικά μέσα από τη ρακέτα ή με βολές) πάνω από μια φορά. Τρανή απόδειξη της κυριαρχίας του κάτω από την μπασκέτα. Η ομάδα του Μιλγουόκι ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας που είχε απωλέσει στο πρώτο ματς της σειράς, και τώρα προηγείται με 2-1 νίκες στους ημιτελικούς της Ανατολής. Το Game 4 θα διεξαχθεί, πάλι στη Βοστώνη, τα ξημερώματα της Τρίτης (02:00 ώρα Ελλάδας). Ο Αντετοκούνμπο και η παρέα του απέχουν δύο νίκες από τους τελικούς της Ανατολής και δέκα από τον τίτλο. Απίστευτο;

Εχει συμβεί πολλές φορές, για να είναι σύμπτωση. Επειτα από κάθε ήττα των Μπακς, έπειτα από κάθε μέτριο παιχνίδι του, ο Giannis εμφανίζεται πιο συγκεντρωμένος, πιο αποφασισμένος, πιο αποτελεσματικός. Αμέσως μετά τη νίκη-μπρέικ των Σέλτικς στο Μιλγουόκι, ο ηγέτης των «Ελαφιών» πέτυχε το τέταρτό του «νταμπλ-νταμπλ» στα πλέι-οφ και ώθησε την ομάδα του στην ισοφάριση (1-1). Σήμερα, στη Βοστώνη, έκανε ένα από τα πιο ουσιαστικά ματς της καριέρας του, προσθέτοντας πόντους στην υποψηφιότητά του για MVP της Χρονιάς. Εγινε ο πρώτος παίκτης των Μπακς μετά τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (1974), που φτάνει σε τόσο υψηλές επιδόσεις σε αγώνα πλέι-οφ.

Δεν είναι τυχαίο, το ότι στην κανονική περίοδο οι Μπακς είχαν μόνο ένα αρνητικό σερί – κι αυτό για μόλις δύο αγώνες. Κάθε αποτυχία τον πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Το είπε και ο ίδιος, πριν από λίγες ώρες, στο ESPN: «Εχω αυτοπεποίθηση, πιστεύω στον εαυτό μου, κι αυτό θέλουν οι συμπαίκτες μου από μένα. Μπορεί κάποιες φορές να μην παίξεις καλά και να απογοητεύσεις την ομάδα σου, όμως οφείλεις να ανασυγκροτηθείς αμέσως. Γιατί οι συμπαίκτες σου σε χρειάζονται, κι εγώ θέλω να είμαι εκεί για εκείνους. Πλέον, το μομέντουμ είναι με το μέρος μας. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε καλό μπάσκετ και, κυρίως, να παίζουμε καλή άμυνα».

Οι Μπακς είχαν να νικήσουν στη Βοστώνη, σε αγώνα της post-season, από τον Μάιο του 1987. Πάνω από τρεις δεκαετίες. Στην έκτη του σεζόν στο ΝΒΑ, κάθε υπέροχη παράσταση του έλληνα σούπερ-σταρ κρύβει ένα ιστορικό επίτευγμα. Οταν ο Giannis είχε υπογράψει εκείνο το συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όλοι είχαμε σκεφτεί -ας το παραδεχτούμε- ότι το ΝΒΑ είναι υπερβολικά γενναιόδωρο με τα νέα ταλέντα. Κι όμως, σύμφωνα με το Forbes, ο Αντετοκούνμπο… πιάστηκε κορόιδο. Κρίνοντας από την αξία του και την προσφορά του, οι εφετινές του αποδοχές θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον, διπλάσιες.

Ο αναλυτής του διεθνούς φήμης οικονομικού περιοδικού, Μπρετ Νάιτ, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, εφαρμόζοντας έναν μαθηματικό τύπο του Ντέιβιντ Μπέρι, καθηγητή Οικονομικών του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Σάουθερν Γιούτα, που έχει ως βασικές παραμέτρους την αξία μιας νίκης στο ΝΒΑ (2,963 εκατομμύρια δολάρια) και τη συνεισφορά του παίκτη στις επιτυχίες της ομάδας του, βάσει της ατομικής του στατιστικής (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, λάθη, κ.λπ.). Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς τους υπολογισμούς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έπρεπε να εισπράξει -για την τρέχουσα σεζόν- 53,6 εκατ. δολάρια: 29,5 εκατομμύρια περισσότερα από όσα προβλέπει το συμβόλαιό του με τους Μπακς.

Το Forbes τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των πλέον αδικημένων παικτών του ΝΒΑ. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται να νοιάζεται για τη δόξα περισσότερο, παρά για το χρήμα. Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό με τον «Greek Freak»: ότι έγινε ο απόλυτος επαγγελματίας, χωρίς να χάσει το πάθος του ερασιτέχνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...