341
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε πρόσφατη ομιλία του – τώρα, μέσω Facebook τοποθετήθηκε για το αίσχος της καύσης των βιβλίων του Τριβιζά | Aris Oikonomou / SOOC

Γιατρομανωλάκης για την καύση βιβλίων του Τριβιζά: Από τη ναζιστική Opernplatz, στη Χαλκίδα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 11:47
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε πρόσφατη ομιλία του – τώρα, μέσω Facebook τοποθετήθηκε για το αίσχος της καύσης των βιβλίων του Τριβιζά
|Aris Oikonomou / SOOC

Γιατρομανωλάκης για την καύση βιβλίων του Τριβιζά: Από τη ναζιστική Opernplatz, στη Χαλκίδα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 11:47

Για τα εφιαλτικά γεγονότα στη Χαλκίδα, όπου αρνητές του εμβολιασμού έκαψαν αντίτυπα του παραμυθιού «Οχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!» του Ευγένιου Τριβιζά, τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, δεν δίστασε να κάνει παραλληλισμούς με το τρομακτικό παρελθόν των πρακτικών των ναζί στο Βερολίνο το 1933, αλλά και να θυμίσει εμμέσως πλην σαφώς ότι κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει στη Βουλή το συγκεκριμένο βιβλίο «απαράδεκτο παραμύθι».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης δεν τον κατονόμασε, αλλά την καταδίκη του συγκεκριμένου βιβλίου, που έγραψε ο κ. Τριβιζάς για την πανδημία και διανεμήθηκε στα σχολεία, την είχε κάνει ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος από το ιερό βήμα της Βουλής των Ελλήνων είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτο παραμύθι».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε συγκεκριμένα:

«Στην πλατεία Bebelplatz του Βερολίνου βρίσκεται η Κενή Βιβλιοθήκη, έργο του Micha Ullman. Το μνημείο είναι υπόγειο: Αποτελείται από μια γυάλινη πλάκα στο λιθόστρωτο, δίνοντας την άποψη μιας βιβλιοθήκης με άδεια ράφια.

Το μνημείο μας υπενθυμίζει ότι τον Μάιο του 1933 ναζιστές έκαιγαν στην πλατεία Opernplatz (σημερινή Bebelplatz) χιλιάδες βιβλία Εβραίων, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων συγγραφέων.

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα ότι αρνητές του κορονοϊού στη Χαλκίδα έκαψαν το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με θέμα την πανδημία. Το ότι μέσα στη Βουλή κάποιοι το χαρακτήρισαν “απαράδεκτο παραμύθι” κρίνεται μάλλον ως σύμπτωση.

Η καύση βιβλίων, πολλώ δε μάλλον βιβλίων που προορίζονται για παιδιά, είναι μια φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο. Περνάει το μήνυμα πως ό,τι δεν μας αρέσει το καταστρέφουμε, με ό,τι διαφωνούμε ανοίγουμε πόλεμο, όχι με επιχειρήματα αλλά με βία.

Πρόσφατα, με αφορμή ένα περιστατικό στο θέατρο, είχα δηλώσει ότι η ελευθερία της έκφρασης, του λόγου και της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση και στην πληροφόρηση. Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος μόνο μέσα από την καλλιέργεια πολιτών με ανοιχτούς ορίζοντες, γνώση και κριτική ικανότητα, και σίγουρα όχι από μεσαιωνικές και φασιστικές πρακτικές όπως η καύση βιβλίων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...