522
Ο διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας κατά τη συνέντευξη με τη Σία Κοσιώνη | ΣΚΑΙ

Ζούπας για Τράγκα: Νόμιζε ότι ήταν άτρωτος – «Ελα μωρέ, μια γριπούλα είναι»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 23:03
Ο διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας κατά τη συνέντευξη με τη Σία Κοσιώνη
|ΣΚΑΙ

Ζούπας για Τράγκα: Νόμιζε ότι ήταν άτρωτος – «Ελα μωρέ, μια γριπούλα είναι»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 23:03

Ο Γιώργος Τράγκας δεν είχε εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, παρά τις ισχυρές συστάσεις που του έκανε, αποκάλυψε ο προσωπικός γιατρός του Χρήστος Ζούπας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα του εκδότη-πολιτευτή που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό «ήταν ότι σε αυτή την ηλικία νόμιζε πως ήταν άτρωτος».

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο διαβητολόγος (και άλλοτε κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ με την ΑΕΚ) είπε για τον Γιώργο Τράγκα: «Νόμιζε ότι ήταν άτρωτος, και ετοιμαζόταν μάλιστα να κάνει και ταξίδι, που του έλεγα “για όνομα του Θεού, πού θα πας, και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι εφόσον είσαι αρρύθμιστος, έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από έναν ρυθμισμένο να κάνεις το σάκχαρό σου, διότι μια φλεγμονή θα σου αλλάξει όλο το προφίλ, θα απορρυθμίσει υπερβολικά το σάκχαρο”».

«Και όπως πραγματικά του τα έλεγα –πρόσθεσε– έτσι ακριβώς έγιναν, με κινηματογραφική ακρίβεια. Το είχα προδιαγράψει, αλλά δεν το φανταζόμουν ότι θα γίνει τόσο γρήγορα και τόσο επιθετικά».

Μιλώντας για την κατάσταση του δημοσιογράφου μετά τη νόσηση από κορονοϊό, ο κ. Ζούπας περιέγραψε έναν φαύλο κύκλο: «Ανέβηκε το σάκχαρο πολύ, αυτό δημιούργησε υπεργλυκαιμία, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιαγγειακό επεισόδιο, αναγκάστηκαν οι καρδιολόγοι να κάνουν επειγόντως αγγειοπλαστική, που σημαίνει να του βάλουν δύο ή τρία στεντ. Αλλά για να κανείς αγγειοπλαστική πρέπει να κάνεις αγγειογραφία. Το σκιαγραφικό είναι νεφροτοξικό φάρμακο, δυστυχώς, και του έκανε νεφρική ανεπάρκεια…

»Και έτσι μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο, και ο Γιώργος, εκεί που την παραμονή γελούσε και μού έλεγε “έλα μωρέ, γριπούλα είναι, θα περάσει… Να πάρω ZITHROMAX;”. Του λέω “για όνομα του Θεού και της Παναγίας, τόσο επιπόλαια δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεσαι απέναντι στο πρόβλημα που μπορείς να έχεις σοβαρότερες συνέπειες” και εν πάση περιπτώσει ήταν η τελευταία φορά την παραμονή που μίλησα και στη συνέχεια από τις ειδήσεις έμαθα ότι μπαίνει επειγόντως με βαριά λοίμωξη στο νοσοκομείο…».

Ο κ. Ζούπας μίλησε για την αδυναμία του να πείσει τον Τράγκα να κάνει το εμβόλιο: «Δυστυχώς αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά μαζί του δεν κατόρθωσα να πετύχω τον αυτοσκοπό, δηλαδή να τον πείσω να κάνει το αυτονόητο. Οταν συζητούσα μαζί του, ένιωθα ότι είχα έναν άνθρωπο ο οποίος αμφιταλαντευόταν μεταξύ τού “ναι” και του “όχι”…

»Δεν ξέρω πώς και γιατί συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο, αλλά προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία τον τελευταίο μήνα να μου δώσει μια εντύπωση ότι χρειάζεται ένα χαρτί για να παρατείνουμε λίγο το εμβόλιο, γιατί, δυστυχώς νόμιζε ότι με το εμβόλιο μπορεί να του απορρυθμιστεί το σάκχαρο, παρότι όταν με πρωτοπήρε τηλέφωνο μού είπε “τι θα κάνω, γιατρούλη, τώρα που έχω 8,6 γλυκοζυλιωμένη που σημαίνει ένα αυξημένο ποσοστό γλυκοζυλιωμένης και αρρύθμιστη του διαβήτη…”».

»Τότε ήταν που άρχισα επίμονα να τον παρακαλώ και να του λέω ότι “εσύ έχεις άμεση ανάγκη να προφυλαχτείς από πιθανή λοίμωξη, επειδή έχεις ευπάθεια λόγω του διαβήτη των πολλών ετών”, γιατί άλλο είναι να έχεις σάκχαρο 3, 4, 5 χρόνια, κι άλλο 30-32 που είχε ο Γιώργος… Η άμυνα του οργανισμού είναι τελείως διαφορετική. “Θα το κάνω”, μου έλεγε… Δεν ένιωθα ότι είχε ιδεολογικό υπόβαθρο που δεν έκανε το εμβόλιο, ένας ανθρώπινος φόβος ήταν αυτός, διότι στα τόσα χρόνια που συνεργαζόμαστε είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, που ήταν άνθρωπος ο οποίος ό,τι του έλεγα το έκανε Ευαγγέλιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News