298
Αστικό τοπίο στη Συρία: συνδυασμός πολεμικών ερειπίων και αφισών του Ασαντ | REUTERS/Omar Sanadiki

Ισραήλ: Επιδρομές σε συριακό έδαφος με την ανοχή του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 17:42
Αστικό τοπίο στη Συρία: συνδυασμός πολεμικών ερειπίων και αφισών του Ασαντ
|REUTERS/Omar Sanadiki

Ισραήλ: Επιδρομές σε συριακό έδαφος με την ανοχή του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 17:42

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δείχνουν οι τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις που κάνει το Ισραήλ εναντίον στόχων μέσα στην επικράτεια της Συρίας. Επίσης, με αυτά τα χτυπήματα γίνεται φανερό ότι το Ισραήλ δεν υπολογίζει καθόλου εκείνον που υποτίθεται ότι κυβερνά στη Δαμασκό.

Η απόλυτη εξάρτηση από τη Ρωσία επιτρέπει μεν στον Ασαντ να υπάρχει ως καθεστώς και να νέμεται την εξουσία, όμως δεν τον προφυλάσσει και από τα εβραϊκά πλήγματα μέσα στη χώρα του. Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς, εφ’ όσον οι Ισραηλινοί αυτοπεριορίζονται σε επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται αποκλειστικώς με το Ιράν.

Κάπως έτσι το Ισραήλ αφήνει ήσυχο τον Ασαντ.

Η Συρία γίνεται πεδίο βολής και ο Ασαντ αδυνατεί να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση, είτε απέναντι στο Ισραήλ είτε απέναντι στις φιλοϊρανικές ομάδες που δρουν στη Συρία και προκαλούν τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.

Από τη δική του πλευρά το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο που κατ’ αυτόν τον τρόπο ελέγχει γενικότερα την κατάσταση, με πολλές αλλά περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις σε μία κατεστραμμένη χώρα, όμως χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα αλλού, σε πολύ πιο επικίνδυνα για αυτό πεδία, όπως στον Λίβανο λόγου χάρη, όπου εδρεύει η σιιτική Χεζμπολάχ.

Να γιατί το Ισραήλ την τελευταία τριετία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν έγραψε η ιστοσελίδα National News. Η τελευταία από αυτές έγινε την περασμένη Τρίτη. Σε αυτήν υπήρξαν και θύματα, ανώτερα στρατιωτικά στελέχη των φιλοϊρανικών ομάδων.

Κονβόι από την Τεχεράνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Γάζα υπήρξαν 14 αεροπορικές αποστολές από την Τεχεράνη στη Δαμασκό, με φορτίο πολεμικό εξοπλισμό. Το Ισραήλ αντέδρασε σε μία από αυτές, με άμεσο πλήγμα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι και παρακολουθεί κάθε κίνηση των μουλάδων που αφορά τη Συρία και επεμβαίνει όταν το κρίνει σκόπιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...