477
Ο Τραμπ σε έναν χαρακτηριστικό μορφασμό κατά τη διάρκεια του debate | REUTERS/Jonathan Ernst

Ανάλυση: Γιατί ο Τραμπ δεν τα κατάφερε στο debate με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 09:21
Ο Τραμπ σε έναν χαρακτηριστικό μορφασμό κατά τη διάρκεια του debate
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ανάλυση: Γιατί ο Τραμπ δεν τα κατάφερε στο debate με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 09:21

«Το πανδαιμόνιο στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τους Αμερικανούς κατά την πρώτη τηλεμαχία με τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ίσως και να τον βοηθούσε, αν ο Μπάιντεν είχε διαλυθεί κάτω από τη διαρκή πίεση του αμερικανού προέδρου. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη», σχολίασε το Politico σε μια πρώτη ανάλυση του χαοτικού (εδώ) debate, όπου όντως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προσπάθησε με ψέματα και υπονοούμενα να προκαλέσει χάος, αλλά δεν του βγήκε.

Ο αμερικανός πρόεδρος διέκοπτε και εκφόβιζε. Ο Μπάιντεν τον χαρακτήρισε «κλόουν».

Ο συντονιστής Κρις Ουάλας βρίσκονταν σε απόγνωση. «Θα υπηρετήσουμε καλύτερα τη χώρα αν επιτρέψουμε και στους δύο να μιλήσουν με λιγότερες διακοπές» είπε ο βετεράνος δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον Τραμπ. Σε 90 λεπτά «συζήτησης» μετρήθηκαν 73 διακοπές! Και το αποτέλεσμα ήταν ένα τσίρκο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά το Politico, προσθέτοντας ότι αυτή η τηλεμαχία θα καταγραφεί ως μία από τις πιο παράξενες στη νεότερη προεδρική ιστορία των ΗΠΑ.

Σε ένα σημείο, όταν ο Ουάλας ζήτησε από τον Τραμπ, όπως έκανε επανειλημμένα, να αφήσει τον Μπάιντεν να ολοκληρώσει μία από τις απαντήσεις του, ο Μπάιντεν αντέδρασε: «Δεν γνωρίζει πώς να το κάνει αυτό» είπε, σχολιάζοντας τις διαρκείς παρεμβολές του αμερικανού προέδρου.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση αποτέλεσε την κατάλληλη κατάληξη σε μία ημέρα η οποία είχε αρχίσει με τους Ρεπουμπλικάνους να διατυπώνουν θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Μπάιντεν φοράει ακουστικό.

Η προεκλογική εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών το διέψευσε. Ούτε υπήρξε κανένα στοιχείο, παρά τα όσα είχε πει ο Τραμπ, ότι ο Μπάιντεν βρισκόταν υπό την επήρεια φαρμάκων.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, τόσο τώρα όσο και πριν από αυτή την πρώτη τηλεμαχία, είναι ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα, με τον Τραμπ να αποχωρεί από την τηλεοπτική αντιπαράθεση εξακολουθώντας να αναζητεί απεγνωσμένα κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ο χρόνος για τον αμερικανό πρόεδρο τελειώνει, παρατήρησαν αναλυτές, καθώς η ψηφοφορία είναι ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν, ενώ λίγοι μόνο ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι.

Οι δημοσκοπήσεις για τον νικητή

Στο ερώτημα ποιος επικράτησε στο debate, κλήθηκαν να απαντήσουν οι ερωτηθέντες σε άμεση δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον «αρνητικό» τόνο της τηλεμαχίας, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει ότι αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε, αντιθέτως, ότι κέρδισε ο Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε ξεκάθαρα κανείς. Το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνθηκε «ενοχλημένο» από τον τόνο της τηλεμαχίας, και μόλις το 17% απάντησε ότι αισθάνθηκε καλύτερα «πληροφορημένο» αφού παρακολούθησε την εκπομπή αυτή. Περίπου το 20% είπε ότι αισθάνθηκε απαισιοδοξία.

Σε άλλη δημοσκόπηση, του CNN, έξι στους δέκα τηλεθεατές είπαν ότι ο Μπάιντεν επικράτησε και μόλις το 28% απάντησε ότι αισθάνθηκε ότι «κέρδισε» ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...