867
Η Γιάννα Αγγελοπούλου στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα | SKAI/WebTV

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το 2021 είναι πιο σημαντικό από το 2004, σκοπός μου να ενώσω τους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 08:10
Η Γιάννα Αγγελοπούλου στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα
|SKAI/WebTV

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το 2021 είναι πιο σημαντικό από το 2004, σκοπός μου να ενώσω τους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 08:10

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει σκοπό να ενώσει τους Ελληνες και να τους κάνει να θυμηθούν, τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία εξήγησε ακόμη ότι δέχτηκε να αναλάβει το έργο αυτό έπειτα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξή της την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα τόνισε ότι η υπόθεση της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 «είναι τόσο μεγάλη που μας ξεπερνάει» και πρόσθεσε: «τους θέλουμε όλους μέσα, μικρούς μεγάλους. Ο σκοπός της γιορτής δεν είναι μια παρέλαση, αλλά να μας βοηθήσει να δούμε τι έγινε, χωρίς ένα ενιαίο αφήγημα».

Είπε ότι δέχτηκε την πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγηθεί της επιτροπής γιατί «σκέφτηκε το μέλλον της χώρας» και ονειρεύτηκε το «τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα». Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε μαζί της «να μπουν οι πάντες μέσα» σε αυτό το εγχείρημα και για αυτό δέχτηκε. «Δεν έχουμε στο μυαλό μας ούτε φαραωνικά έργα, ούτε εθνικές απόψεις οι οποίες να θέλουν να περάσουν πάνω από άλλες απόψεις», είπε.

Πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ότι «όποιος πρωθυπουργός μου ζήτησε να βοηθήσω, το έκανα πάντα και δεν ζήτησα τίποτα».

Σκοπός της Ελλάδας 2021, είπε ακόμη η κυρία Αγγελοπούλου, «είναι να κάνουμε τον κόσμο να θυμηθεί, να στοχαστεί ή να μάθει για πρώτη φορά την πλευρά των γεγονότων της πραγματικής γενναιότητας και αυτοθυσίας, να δοθούν τα πάντα για την πατρίδα για την ελευθερία. Το πιο σημαντικό, να μας βοηθήσουν να δούμε που είμαστε, τι θέλουμε να πετύχουμε. Θέλουμε να είμαστε οι μίζεροι και κατατρεγμένοι ή θεωρούμε ότι έχουμε τα στοιχεία και τις δυνατότητες ακόμα και να υπερέχουμε;».

Η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ακόμη ότι τo 2021 είναι πολύ πιο σημαντικό από το 2004, και «θέλουμε τα μάτια του κόσμου να είναι πάνω μας αενάως. Είναι μια άσκηση προετοιμασίας για το ποια θα είναι η ποιότητα της ζωής μας από εδώ και μπρος. Οι επαίτες, ή αυτοί που πραγματικά έχουμε πολλά στα χέρια μας για να κάνουμε πράγματα».

Σκοπός της επιτροπής είναι «με μέτρο να κρίνει και να προχωρήσει, σεβόμενη το όριο των γεγονότων και το μέτρο των πραγμάτων. Δεν θα πάρουμε δημόσιους πόρους, έχω δεσμευθεί. Σκοπός μας, μετά την αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε».

Για τα μέλη της Επιτροπής η επικεφαλής της είπε ότι επικοινώνησε μαζί τους προσωπικά. «Δεν είναι μόνο ιστορικοί αλλά και άνθρωποι που μας λένε πολλά για το παράθυρο για το μέλλον, άνθρωποι που λάμπουν, είναι τιμή μας που συμμετέχουν», είπε.

Τι λέει για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Γιάννα Αγγελοπούλου είπε ότι σαν πολίτης «βλέπω μια κυβέρνηση που ήξερε τι θα αντιμετωπίσει, προετοιμασμένη, αλλά αρχή άνδρα δείκνυσι».

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «προσωπικά δεν επένδυσα καμία ελπίδα στον Τσίπρα και δεν υπήρξε κανένα φλερτ. Εξελέγη ως πρωθυπουργός και όταν μου ζητήθηκε και αισθάνθηκα ότι έπρεπε να βοηθήσω τη χώρα να σταθεί σωστά προς τα έξω, το έκανα.

» Δεν υπήρξε φλερτ, ποτέ δεν περίμενα τίποτα, ουσιαστικά προσπάθησα να βοηθήσω τον Τσίπρα. Μου είχε πει τότε ο Κλίντον ότι θα γινόταν μια ειδική παρουσία της Ελλάδας και επειδή είχε ακυρωθεί η επίσκεψή του στη χώρα μας – και αυτό ήταν λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα – μου ζήτησε να του πάω τον πρωθυπουργό που θα εκλεγεί. Εξελέγη ο κύριος Τσίπρας, βοήθησα να πάει ο κύριος Τσίπρας. Αλλά είμαι********* η μόνη τότε, πόσα εκατομμύρια Έλληνες αισθανόμασταν ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει τον δρόμο της».

Φόβος της, όπως είπε, είναι η μη συμμετοχή των πολιτών καλώντας όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή θρησκείας, να είναι εκεί. «Είναι για το καλό της χώρας, θέλουμε προτάσεις από τους νέους ανθρώπους και πρωτοβουλίες, σε αυτούς ανήκει η ζωή και ο τόπος. Το σκηνικό είναι δικό τους και η παράσταση θα έχει αυτούς μέσα», είπε και πρόσθεσε: «Τα γενέθλια είναι χαρές, αλλά και στοχασμός και λύπη, αλλά σκεφτόμαστε τί έχουμε μπροστά. Γιορτάζεις αυτή την επέτειο και σκέφτεσαι μετά τα επόμενα χρόνια».

Για την υπόθεση «Ελλάδα 2021», τόνισε ότι χρειαζόμαστε όλους τους Ελληνες, αυτούς που ψήφισαν και αυτούς που απείχαν στις πρόσφατες εκλογές. «Όσους Ελληνες αναπνέουν και μικρούς και μεγάλους. Είμαστε 200 χρόνια κράτος που αντέξαμε, περάσαμε πολύ πιο δύσκολα. Να έρθουν όλοι», είπε.

Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς του 2004, η Γιάννα Αγγελοπουλου είπε ότι είναι ψέμα πως χρεοκόπησαν τη χώρα.

«Οι Αγώνες πέτυχαν, ο προϋπολογισμός της επιτροπής, 2 δισ. τότε, κάναμε τους αγώνες και αφήσαμε 135 εκατομμύρια στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε τις κυβερνήσεις που ήταν υπεύθυνες.

» Παραδώσαμε έργο στην ώρα του, από τους 150.000 εθελοντές δεν ζήτησε κανείς να διοριστεί, δεν ζήτησε κανείς αντίδωρο. Εγώ έκανα τη δουλειά μου και μετά με έστειλαν σπίτι μου. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για όλα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «η λάμψη ήταν η Ελλάδα και όχι η Γιάννα» και επισήμανε ότι «αυτό που με πόνεσε ήταν ότι χάσαμε όλη αυτή την υπεραξία που είχαμε προσπαθήσει όλοι να πετύχουμε.

» Σημασία έχει η διαδρομή. Όπως και εγώ προσωπικά απήλαυσα τη διαδρομή της χώρας στη μεγάλη προσπάθεια το 2004, θέλω και τώρα να δω όλη αυτή την προσπάθεια να αγκαλιάζεται από όλο τον κόσμο», είπε.

Για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σήμερα, είπε ότι χάθηκαν όλα. «Χάθηκε και ο μόχθος της Ελλάδας να δείξει ότι είναι μια πραγματικά σύγχρονη χώρα» και ευθύνονται οι κυβερνήσεις για τη κατάσταση που είναι σήμερα. «Μη ρωτάτε εμένα, εγώ έκανα τη δουλειά μου και μετά πήγα σπίτι μου», είπε.