1218
| Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου στην ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

Αγγελοπούλου: Ελλάδα είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ζαχαρίας Ιμάμ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 11:48

Αγγελοπούλου: Ελλάδα είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ζαχαρίας Ιμάμ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 11:48

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κηρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κηρύσσει την έναρξη εργασιών της Επιτροπής

Η πανηγυρική εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απο αριστερά προς τα δεξιά: Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πίσω τους ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Νίκος Βούτσης με την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα», τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου και έκανε λόγο για μία «ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, να συνομιλήσουμε με τους άλλους, με την εθνική μας ταυτότητα, για όσα είμαστε και όσα θέλουμε να γίνουμε».

Σήμερα, πρόσθεσε η κυρία Αγγελοπούλου, καλούμαστε να αποτυπώσουμε την Ελλάδα όπως είναι, γιατί «Ελλάδα είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ζαχαρίας Ιμάμ (σ.σ. ο 18χρονος Σύρος που εισήχθη με υψηλή βαθμολογία στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου). Να μιλήσουμε και για το μέλλον: Το 2025, το 2031, το 2051, τι θέλουμε να αλλάξουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε; Τι ανάγκες έχουμε και πώς σκοπεύουμε να τις καλύψουμε».

Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε πως «Επιτροπή 2021» θα προχωρήσει στο σχεδιασμό πολύμορφων δράσεων για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου και θα επιδιώξει να συνομιλήσει και να συνεργαστεί στενά με ιδρύματα, ομάδες πολιτών κλπ, ώστε να ενταχθούν και αυτές στον ευρύτερο σχεδιασμό.

«Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι «τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια του Σπυρίδωνος Τρικούπη: «Εν ενί λόγω, η ελληνική επανάστασις ετίμησεν την ανθρωπίνην φύσιν. Διότι το λαμπρότερον και το διδακτικώτερον των θεαμάτων -όσα παριστάνει επί της σκηνής του χρόνου η Ιστορία- είναι η ανέγερσις πεπτωκότος έθνους». Ο επίλογος της «Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως», που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης, στα μέσα του 19ου αιώνα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μίας νέας προσέγγισής της 200 χρόνια μετά».

«Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται και να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες μέσα στο χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό αλλά ως καύσιμο για το μέλλον της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μία σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού.

«Πρόκειται», είπε, «για επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει στην Ελλάδα ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επανασυστηθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η υπόθεση 200 ετών είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων , όπου υπάρχει Ελληνισμός. Στις αρχές του 1821 πολέμησε ηρωϊκά ο Ιερός Λόχος. Σήμερα έχουμε ανάγκη από διαφορετικό Ιερό Λόχο από τους Ελληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν, αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε δεύτερες πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη. Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

»Μια τέτοια επέτειος ανήκει και σε άλλους πολλούς. Στους διαχρονικούς φιλέλληνες και όσους εμπνέονται από τα οράματα της Γαλλικής, της Αμερικανικής και της Ελληνικής Επανάστασης».

«Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια “του πτωχού που θυροδέρνει”, όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μία παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μία ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον. Είναι, πλέον, “σαν πρώτα ανδρειωμένη”, όπως αναφέρεται και πάλι στον εθνικό μας ύμνο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει με θερμά λόγια για την πρόεδρο της «Επιτροπής 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, σημειώνοντας πως «έχει αποδείξει τη διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο για να διαπρέψει».

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, διαβάζοντας απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη. «Είμαστε εδώ», είπε, «συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε ευλαβικά την έναρξη των εργασιών για την επέτειο 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία».

Ο κ. Τασούλας παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία με την προσπάθεια που «ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα να αναδείξει την αξία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό της ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

«Η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της με την εποπτεία του Πρωθυπουργού, όλοι οι παράγοντες θα φιλοτεχνήσουμε εν όψει του 2021 την νέα ζωφόρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στη ζωφόρο του Παρθενώνα εμφανίζεται η πιο παράδοξη καινοτομία: Παρουσίασαν την πομπή των Παναθηναίων για να αναδείξουν ότι η χαρά της ζωής είναι τεράστιο επίτευγμα ισοπαλές με τους πολεμικούς αγώνες. Ετοιμάζουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια παλιγγενεσίας και θα αναδείξουμε το 2021 τις μετόπες των ηρωικών αγώνων που ετοιμάζει την χώρα για τις μεγάλες χαρές της ζωής».

 «Πριν από 200 χρόνια σε μια άλλη βολή επί συνθήκες διαφορετικές κηρύχθηκε η ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα ξεκινά τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την αξία ιστορία και πολιτισμό της όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθεία αλλά για εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Το 1821 δεν είχαμε μόνο πράξεις ηρωισμού! Τα Σάλωνα και τη Βοστίτσα (Αίγιο), τη Καλαμάτα, το Χάνι της Γραβιάς αλλά και πράξεις βαθύτατα πολιτικές που παρήγαγαν ιστορία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Το ’21 όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε το προσωρινό της πολίτευμα, την ίδια χρονιά ανακοινώσαμε ότι ο στόχος μας είναι εθνικός στη διακήρυξη και δεν ρέπει στη δημαγωγία και στασιαστικές επιδιώξεις. Για να κατευνάσει ο Μαυροκορδάτος την Ευρώπη ότι δεν επρόκειτο για στασιαστική κίνηση αλλά για εθνικό αγώνα. Αυτός ο συνδυασμός ηρωισμού και πολιτικής! Ήταν και η τύχη που οδήγησε στην ανεξαρτησία γιατί ο Κάνινγκ λίγο καιρό μετά την ανεξαρτησία πέθανε! Ο οποίος ως διοικητής της Ινδίας και υπηρέτησης της αυτοκρατορικής ιδέας Μ. Βρετανίας πίστευε στην ελευθερία του εμπορίου! Η Ελλάς είχε την πολιτικότητα δίπλα στον ηρωισμό διέκρινε πώς να είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αυτή είναι που θα μας επιτρέψει να είμαστε ακόμα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Τασούλας.

Δείτε φωτογραφίες από την πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής:

Από δεξιά προς τα αριστερά: οι κυρίες Γιάννα Αγγελοπούλου, Ολγα Γεροβασίλη και Φώφη Γεννηματά/ SOOC

O Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σύζυγος της προέδρου της Επιτροπής 2021, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής/ SOOC

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...