473
|

Για τη Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ: ένα εξώδικο και μια απάντηση

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 8 Απριλίου 2021, 20:01

Για τη Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ: ένα εξώδικο και μια απάντηση

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 8 Απριλίου 2021, 20:01

Το Protagon και εγώ προσωπικά λάβαμε την εξώδικη δήλωση του Συλλόγου Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με αφορμή το δημοσίευμα της 20ής Μαρτίου 2021, υπό τον τίτλο «Η Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ και ο “εχθρός” Πιερρακάκης» (εδώ το πλήρες κείμενο).

1. Μου προκαλεί κατάπληξη πως στις 6-7 σελίδες του εξωδίκου, οι κ.κ. Β. Ζουμπουρλής και Κ. Ταμπάκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου, δεν αναφέρουν τα σημεία στα οποία δεν υπήρξε έγκυρο και ακριβές το δημοσίευμα. Ήταν διαφορετική από ό,τι περιγράφεται στο δημοσίευμα η έκβαση της ιστορίας; Με ποιο στοιχείο από αυτά που δίνουν την αντικειμενική διάσταση του προβλήματος, δεν συμφωνούν; Σε τι υπήρξε μη έγκυρο το ρεπορτάζ; Καμία εξέλιξη δεν έχει αποκρυβεί, καμία απόχρωση της υπόθεσης σημαντική δεν ξεθωριάζει κατά την ανάδειξη του θέματος.

2. Οι εκπρόσωποι των ερευνητών εμφανίζονται να έχουν θιγεί από προσωπικές κρίσεις και εκτιμήσεις που αναφέρονται στο κείμενο. Σταχυολογώ μία από αυτές, την πλέον ενδιαφέρουσα, σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ τα τελευταία χρόνια – και η οποία ασφαλώς δεν συγκρίνεται με το ένδοξο παρελθόν της. Περιέργως πως, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου επιχειρούν να «αποκαταστήσουν την αλήθεια» στο εξώδικο, ενώ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον κ. Ζουμπουρλή, και κατά την οποία του εξέθεσα τη γνώμη μου περί ντεκαντάνς, ο ίδιος συμφώνησε!

«Η Βιβλιοθήκη είναι κάτι ιερό και πρέπει να την αναδείξουμε», μου είπε κατά λέξη: «Είχα πάει κάτω στο Νιάρχος για να συναντήσω τον – εξαιρετικό – διευθυντή της Βιβλιοθήκης, ο οποίος έχει περάσει και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Πήρα κι εγώ μια γεύση για το πώς είναι οι βιβλιοθήκες στις μέρες μας. Εντάξει, έχουν αλλάξει τα πάντα…».

Όταν παρενέβην, λέγοντάς του ότι η βιβλιοθήκη του ΕΙΕ είναι απηρχαιωμένη, μου απάντησε «το ξέρω, όντως εγκαταλείφθηκε», αποδίδοντας την ευθύνη στη διοίκηση του ΕΚΤ υπό το οποίο λειτουργούσε. «Δεν προσαρμόστηκε πλήρως με τα νέα δεδομένα. Αλλά στον χώρο και στο σημείο όπου βρίσκεται, με τη μορφή που έχει, αν αναγεννηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πανέμορφο».

3. Δεν θα μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τη συζήτηση, που είχα με τον κ. Ζουμπουρλή, παρότι θα μπορούσα να πω πολλά για τον τρόπο που με αντιμετώπισε, προτού και αφότου συνειδητοποιήσει ότι είχα «μελετήσει» προτού τον καλέσω. Ούτε θα απαντήσω σε όσα απαξιωτικά αναφέρει περί «άγνοιας του νόμου», για τον απλούστατο λόγο ότι το απόσπασμα της επίμαχης τροπολογίας που περιλαμβάνεται στο εξώδικο, περιλαμβάνεται και στο δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή μου.

Αν έστω και στοιχειωδώς οι εκπρόσωποι του Συλλόγου αντιλαμβάνονται εαυτούς – όπως γράφουν στο εξώδικο – ως υπέρμαχους της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θα πρέπει να δεχθούν το δημοσίευμα του Protagon ως τροφή για σκέψη.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι οι θιγόμενοι δαιμονοποιούν μια απλη εικαστική παρέμβαση –από αυτές που συνηθίζουν οι δημιουργοί του Protagon– στα πανό που έχουν αναρτηθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Οι ίδιοι και μόνον διαβλέπουν συνειρμούς και παρανοήσεις, άλλος ουδείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...