561
Προεκλογικά ενσταντανέ θα δούμε πολλά. Εκλογές δεν ξέρουμε πότε θα δούμε. Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη | ΓτΠ Δημήτρης Παπαμήτσος

Mπαίνει ξανά στο κάδρο ο Μάιος για τις πρώτες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2023, 19:58
Προεκλογικά ενσταντανέ θα δούμε πολλά. Εκλογές δεν ξέρουμε πότε θα δούμε. Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη
|ΓτΠ Δημήτρης Παπαμήτσος

Mπαίνει ξανά στο κάδρο ο Μάιος για τις πρώτες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2023, 19:58

Λίγο η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και την ανθρωπιστική καταστροφή, λίγο οι αναφορές κυβερνητικών πηγών σε Αθήνα και Βρυξέλλες που βάζουν ξανά τον Μάιο στο κάδρο, δεν ήθελε και πολύ να κλονιστεί το σενάριο για την πραγματοποίηση των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική στις 9 Απριλίου.

Αυτό παραμένει το βασικό σενάριο με διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες προστίθεται κι ένα άλλο που συγκεντρώνει υποστηρικτές.

«Για τον χρόνο των εκλογών ισχύει ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός. Απρίλιο ή Μάιο». Αυτό μετέφεραν στους δημοσιογράφους στο τέλος της εβδομάδας κυβερνητικές πηγές, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Από μόνο του δεν λέει και πολλά, ωστόσο όσοι άκουσαν την αναφορά αυτή σχημάτισαν την εντύπωση ότι το νόημα της ήταν απολύτως σαφές: ο Μάιος μπαίνει ξανά στο κάδρο για τις πρώτες εκλογές, αυτές της απλής αναλογικής.

Παρότι κυβερνητικές πηγές δεν λένε τίποτα για τις τουρκικές εκλογές, αντικειμενικά η κατάσταση στη γειτονική μας χώρα παραμένει παράγοντας ανησυχίας για την ελληνική πλευρά. Η ρευστότητα που αφορά το αν τελικά θα γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, το πώς θα χειριστεί ο Ερντογάν τις σχέσεις του με την Ελλάδα και αν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα (όπως πολλοί αναμένουν) όντας ακόμα πιο στριμωγμένος αυτή τη φορά, είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται ότι αφήνουν ανοιχτά περισσότερα ενδεχόμενα ως προς τον χρόνο των εκλογών. Ωστόσο το βασικό κριτήριο είναι η διαφαινόμενη βελτίωση της οικονομίας και το γεγονός ότι η Ευρώπη περνάει τον κάβο του «ρωσικού χειμώνα». Θα επανέλθουμε. 

Αν πάμε για Μάιο, η επικρατέστερη ημερομηνία των πρώτων εκλογών είναι η 14η Μαΐου. Οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν «4 με 5 εβδομάδες μετά», όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός. Αρα μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις που ολοκληρώνονται την Δευτέρα, 12 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και την Παρασκευή, 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Επομένως, οι δεύτερες κάλπες μπορούν να στηθούν ακόμη και την Κυριακή 18 Ιουνίου, ακριβώς πέντε εβδομάδες μετά την 14η Μαΐου. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν μελετήσει το προηγούμενο των διπλών εκλογών του 2012, όταν οι πρώτες κάλπες στήθηκαν στις 6 Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές έγιναν στις 17 Ιουνίου. 

Ως πλεονεκτήματα των εκλογών τον Μάιο θεωρούνται τα εξής: Το ξεδίπλωμα των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο και τα νέα μέτρα στήριξης που προγραμματίζεται να φτάσουν κυρίως στους συνταξιούχους πριν το Πάσχα (16 Απριλίου). Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν στις φανερές και τις κρυφές δημοσκοπήσεις το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύεται. Ενώ όσο θα ανακοινώνονται και θα ψηφίζονται στη Βουλή τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες, αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Το σκεπτικό της μετάθεσης των εκλογών κατά ένα μήνα και κάτι μετά την έως τώρα επικρατέστερη ημερομηνία της 9ης Απριλίου, συνδέεται επίσης με τις εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση και ότι έχει ήδη κερδίσει τον ενεργειακό πόλεμο με τον Πούτιν — κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές της ενέργειας δεν προβλέπεται να κινηθούν ανοδικά. Οι εκτιμήσεις αυτές συνδέονται ασφαλώς και με τις προσδοκίες για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Μετά την Σύνοδο των Βρυξελλών που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει πάντως σε κανονικό προεκλογικό ρυθμό με περιοδεία την Δευτέρα στην Κοζάνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...